Réti Patrik: "Úgy néz ki, sikeres volt a csontvelő-átültetésem"

Egykori játékosunk szeptember közepén csontvelő-átültetésen esett át, jelenleg szigorú higiéniai szabályokat betartva telnek a mindennapjai. 

Nagyon ritka és súlyos, ma még gyógyíthatatlan csontvelőbetegséget állapítottak meg nálam az orvosok. Ennek a betegségnek a hatása, hogy nem marad elég vörösvértest a szervezetemben, vagyis vérszegény leszek, ami gyors kimerültséggel, fáradtsággal jár. Úgy tudom, heten-nyolcan szenvednek hasonló betegségtől az országban. Emiatt sajnos nem is futballozhatok, ami viszont jó hír, hogy megfelelő kezeléssel ezzel együtt lehet élni. A súlyosabb esetekben ez a betegség leukémiával is végződhet" - nyilatkozta idén tavasszal Réti Patrik a Nemzeti Sportnak

"Patyó" végül szeptemberben csontvelő-átültetésen esett át, azóta teljesen steril körülmények között tölti mindennapjait otthonában, hogyléte felől telefonon érdeklődtünk nála. 

"Eredetileg az volt a terv, hogy egy német úriember lesz a donorom, azonban ismeretlen okokból ez végül meghiúsult, így a bátyám vállalta be ezt az egészet értem. Nagyon hálás vagyok neki és a családomnak is, hogy végig mellettem voltak és mindenben segítettek. Szeptember 14-én feküdtem be a kórházba, egy hét kemoterápiás kezelést kaptam a transzplantáció előtt. Úgy néz ki, hogy a beavatkozás sikeres volt, megtapadtak a sejtek. Október közepén engedtek haza, azóta szinte teljesen steril körülmények között élek. Édesanyám szinte végig velem van, eleinte naponta kellett takarítani, most már elég "csak" kétnaponta. Ágyneműt viszont mindennap cserélni kell. Néha bátyámék is meglátogatnak és a barátnőm is egyre gyakrabban jöhet hozzám, azonban csak maszkban és gumikesztyűben lehetek, ha találkozom velük, rendkívül komoly higiéniai előírásokat kell betartani. Emellett szigorú diétára vagyok fogva, kenyeret egyáltalán nem ehetek, szerencsére édesanyám nagyon jól főz, az ebéddel nincs is különösebb bajom, de reggelire és vacsorára szinte mindig ugyanazokat ehetem csak. Talán egyedül én örülök annak, hogy most zajlik a vb, az összes meccset meg tudom nézni, ezenkívül sok mindent nem tudok most csinálni, hiszen egész nap a lakásban vagyok. Az utóbbi napokban egyébként óvatosan elkezdtem tornázni, január 1-jén leszek száz napos, utána lesznek kontroll-vizsgálataim, bízom abban, hogy minden értékem rendben lesz és reményeim szerint tavasszal már ismét mehetek emberek közé. A szurkolók üzenetei és jókívánságai eljutottak hozzám, nagyon sokat jelentett számomra az ő szeretetük. Megható volt látni a III. Kerület elleni Magyar Kupa-meccsen azt a kiírást, amivel nekem üzentek és a válogatott meccs előtti transzparenst is meghatódva láttam. Külön köszönettel tartozom Makádi Peti barátomnak, akinek nagy szerepe volt mindebben, de az összes üzenet, amit akár Facebookon, akár más formában kaptam, nagyon jól esett nekem és leginkább ez tartotta bennem a lelket"

Réti Patriknak ezúton is további jobbulást kívánunk!

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek