Pető Milán a hetedik olyan Vidi-játékos, aki édesapja nyomdokaiba lépett klubunknál

Napra pontosan egy hónappal a 18. születésnapja után, a ZTE FC ellen debütált az NB I-ben Pető Milán.

2023. február 25-én, nem sokkal a 18. születésnapja után bemutatkozott a Vidi színeiben az élvonalban Pető Milán, akinek édesapja, Pető Tamás is játszott klubunkban a magyar élvonalban - sőt később edzőként és megbízott vezetőedzőként is irányította a Vidit.

Pető Milán klubunk történelmében a hetedik olyan játékos, aki édesapja nyomdokaiba lépett és játszott a Vidiben NB I-es bajnokit. Nézzük, kik előzték őt meg a Vidiben.

Az első Vidi-játékos, aki bemutatkozott az NB I-ben és akinek az édesapja is klubunk labdarúgója volt, az Tiber Krisztián. Édesapja, Tiber László - klubunk legendás gólvágója - 1970 és 1982 között 280 alkalommal szerepelt tétmeccsen a Vidiben és ezeken összesen 103 gólt szerzett. Tiber Krisztián 1993. szeptember 19-én, néhány héttel a 21. születésnapja előtt, egy Parmalat FC - MTK (1-1) bajnokin debütált a Vidiben az NB I-ben, Horváth Ferenc helyére állította őt be csapatunk akkori vezetőedzője, Hartyáni Gábor, aki hosszú évekig csapattársa volt Krisztián édesapjának, Tiber Lászlónak a Vidiben. Tiber Krisztián később NB I-es és NB II-es gólkirály is lett. 

Hat évvel később, 1999. március 7-én mutatkozott be a Vidi színeiben az élvonalban az akkor 19 esztendős Bobory Balázs, akinek édesapja, Bobory Béla 1960 és 1969 között több mint 80 tétmeccsen szerepelt a Vidiben és pályára lépett klubunk történelmének első NB I-es bajnokiján is. Balázs egy Vidi - Haladás (0-0) bajnokin debütált, Verebes József vezetőedző Mikóczi Krisztián helyére küldte be a fiatal támadót.

2003. május 17-én, két hónappal a 18. születésnapja előtt kezdőként debütált csapatunkban az NB I-ben ifjabb Hováth Gábor, a Vidi legendás védőjének, Horváth Gábornak a fia. Kisperát Bicskei Bertalan vezetőedző nevezte a kezdőbe egy Békéscsaba - Vidi (1-0) bajnoki alkalmával. Horváth Gábor tagja volt a Vidi első bajnokcsapatának és az első MK-győztes együttesünknek is, de Szuperkupát és Ligakupát is nyert a Vidivel. 

2005 augusztusában Csertői Aurél vezetőedző rövid időn belül két olyan fiatal Vidi-játékosnak is játéklehetőséget biztosított az élvonalban, akiknek az édesapjuk klubunk legendái voltak. Először Disztl László fia, Disztl Dávid mutatkozott be az élvonalban 2005. augusztus 6-án egy DVTK - Vidi (1-0) bajnokin. A 20. esztendős Dávid a 70. percben Aleksandr Alumona helyére állt be. Disztl Dávid a Vidivel és a Budapest Honvéd együttesével is Magyar Kupát nyert. 
21 nappal később, augusztus 27-én egy másik Vidi-legenda - Vadász Imre - fia is bemutatkozott csapatunkban. A 19 esztendős Vadász Viktor egy Vasas - Vidi (0-3) találkozó utolsó percében váltotta Sitku Illést. Legnagyobb sikereit később Diósgyőrben érte el, ahol Magyar Kupa-döntős volt és megnyerte a Ligakupát is.

2008. március 30-án egy Tatabánya - Vidi (1-3) bajnokin mutatkozott be a Vidiben az akkor 21 esztendős Fejes András - a Vidi legendájának, Fejes Gábornak a fia - aki Nagy Dánielt váltotta a 89. percben. További érdekesség, hogy csapatunk vezetőedzője akkor az a Disztl László volt, akinek a fia három évvel korábban debütált a Vidi első csapatában. "Fegya" magyar bajnoki címet és Ligakupát is nyert a Vidivel.

Ők tehát azok a játékosok, akik úgy játszottak NB I-es bajnokit a Vidiben, hogy korábban édesapjuk is pályára lépett csapatunk színeiben a magyar élvonalban.

Van azonban két "kakukktojás", akikről eddig még nem beszéltünk. 

Halmai Gábor fia, Halmai Ádám ugyanis NB I-es bajnokin nem, de Magyar Kupa-találkozón bemutatkozott a Vidi első csapatában. 2019. szeptember 21-én az Eger - Vidi (2-4) MK-találkozó 89. percében váltotta Ivan Petrjakot.

Csapatunk vezetőedzőjének, Toldi Gábornak pedig nem a fia, hanem a lánya, Toldi Dorina játszott NB I-es bajnokit a Vidi női csapatában. Dorina tavaly októberben az MTK elleni bajnokin mutatkozott be az NB I-ben.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek