Öt érdekesség, amit a Ferencváros elleni mérkőzés előtt tudni érdemes

A 111. meccsünk következik az NB I-ben a fővárosi zöld-fehérek ellen; a múltban jól sikerült, amikor rögtön a bajnokság elején játszottunk az FTC-vel.

Az OTP Bank Liga 2. fordulójában vasárnap 17:45-től a Ferencváros ellen lép pályára csapatunk a Sóstói Stadionban. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

1968-tól napjainkig 110 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat a legmagasabb osztályban, ezeken a Vidi 27-szer, az FTC 52-szer győzött, 31 alkalommal pedig döntetlen született. Az első Ferencváros elleni NB I-es bajnokinkat 1968-ban a zöld-fehérek nyerték 1-0-ra, a mieink az 1971/1972-es szezonban, egy hazai, 4-3-ra végződő találkozón aratták első sikerüket. Legutóbb márciusban 2-2-et játszottunk a Groupama Arénában.

Az eddigi mérkőzéseken átlagosan 2,7 gól született, a legtöbb a már említett 1972-es 4-3-as, valamint egy 1980-ban lejátszott, 5-2-es Vidi-sikert hozó meccsen. A párharc gólaránya 177:117 a Ferencváros javára.

2. Sikeres szezonkezdések az FTC ellen

A két csapat történelmében ez lesz a negyedik alkalom, hogy az élvonalbeli bajnokság első vagy második fordulójában csapunk össze a fővárosi zöld-fehérekkel. 2003-ban a 2. fordulóban játszottunk 2-2-t az Üllői úton, 2005-ben a nyitófordulóban nyertünk 1-0-ra szintén idegenben, 2013-ban pedig a 2. fordulóban született 2-0-s Vidi-siker.

Eddig tehát mindig szerencsét hozott, ha nagyon korán jött a szezon első Fradi elleni meccse, arra azonban most kerül sor először, hogy az első két forduló valamelyikében Fehérváron mérkőzünk meg a IX. kerületiekkel.

3. Átigazolások a két klub között

Bár az elmúlt években ez nem volt gyakorinak mondható, a múltban bőven találunk olyan játékosokat, akik Fehérvárról igazoltak a Ferencvárosba, vagy a fővárosból tették át székhelyüket Sóstóra.

1969-ben Kű Lajos volt az első, aki csapatunkból a zöld-fehérekhez igazolt, később így tett többek között Zoran Kuntics, Horváth Ferenc, Miriuta László, Bekő Balázs és Zombori Zalán is. Legutóbb 2012-ben Milan Perics kölcsönbe távozott Fehérvárról az FTC-hez.

Az első érkező közvetlenül a IX. kerületből Fehérvárra 1999-ben Fodor Tibor volt, később így tett többek között Haraszti Zsolt, Tamás Olivér, a Sahtar Donyecktől érkezett, de közvetlenül előtte kölcsönben a Fradiban játszott Ivan Petrjak, valamint az FTC-től érkezett a csapatunktól nyáron távozott Marcel Heister is.

4. Nagy fordítás a zöld-fehérek ellen hazai pályán

Az egyik legemlékezetesebb hazai mérkőzésünket a Ferencváros ellen több mint 30 évvel ezelőtt, 1992 novemberében játszottuk: Lipcsei és Balogh góljaival a zöld-fehérek a 20. percben már 2-0-ra vezettek, amit a félidőig meg is tartottak, ám a második játékrészben a mieink négy percen belül megfordították a meccset. Az 58. és a 62. perc között Horváth Ferenc kétszer, Németh Zoltán egyszer talált be, aminek köszönhetően a hármas sípszót követően Vidi-sikert ünnepelhetett a Sóstói Stadion 18 ezres szurkolótábora.

5. A dátum: augusztus 6.

A vasárnapi bajnoki napján három NB I-es mérkőzést játszott csapatunk a múltban. Az elsőt 2005-ben, amikor a DVTK otthonában 1-0-ra maradtunk alul. 2011-ben ismét a borsodi együttes volt az ellenfél, de ezúttal a mieink nyertek 2-0-ra, André Alves és Álvaro Brachi góljai döntöttek Sóstón. 2017-ben a Mezőkövesd otthonában nyertünk 2-0-ra Ezekiel Henty és Danko Lazovics találatainak köszönhetően.

Két korábbi Vidi-játékos született augusztus 6-án, a hátvéd Molnár László 1931-ben (1955 és 1960 között erősítette csapatunkat), valamint a szintén védő Magyar József (1998-ban játszott egy fél évet Fehérváron).

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek