DVSC - VIDI

Öt érdekesség

Az idei szezon eddigi két egymás elleni mérkőzésén mindig a hazai csapat nyert, Debrecenben megtörnénk ezt a sorozatot.

Az OTP Bank Liga 32. fordulójában vasárnap 19:30-tól a DVSC ellen lép pályára csapatunk a Nagyerdei Stadionban. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A 89. egymás elleni NB I-es bajnokijára készül a Vidi és a Loki, az örökmérleg kiegyenlített, de csapatunk javára kedvezőbb: 36 fehérvári és 34 debreceni siker mellett 18 alkalommal született döntetlen. A gólkülönbség viszont öttel vasárnapi ellenfelünknek kedvez, mi 114-szer, ők 119-szer találtak be az egymás elleni mérkőzéseken, ami meccsenkénti 2,6-os gólátlagot eredményez.

2. A legelső bajnoki

Az NB I-ben az 1979/1980-as pontvadászat 4. fordulójában, 1979. szeptember 5-én találkoztak először a felek. A Sóstói Stadionban lejátszott meccs 1-1-es döntetlennel zárult, csapatunk gólját Burcsa Győző szerezte. Ugyanebben a szezonban Debrecenben is 1-1 lett a vége, akkor Nagy Tibor jegyezte a fehérvári találatot.

A másodosztályban még korábban, már 1965. március 21-én megmérkőztek a csapatok a Debrecen otthonában. Érdekesség, hogy az első NB II-es bajnoki is 1-1-es végeredményt hozott.

3. A legelső és legnagyobb Vidi győzelmek

A párharc ötödik NB I-es összecsapása hozta meg klubunk első győzelmét. 1981. november 11-én a Sóstói Stadionban 2-0-ra vertük a DMVSC-t, a találkozót a duplázó Baranyi Sándor döntötte el. Az eddig lejátszott 88 élvonalbeli mérkőzésen kétszer sikerült négygólos különbséggel legyőznünk a Debrecent. Először 1983 áprilisában, amikor Vadász Imre, Novath György, Szabó József és Nagy Tibor találataival nyertünk 4-0-ra, majd 2016 augusztusában, amikor Lang Ádám és Feczesin Róbert duplázott és Géresi Krisztián is betalált, ekkor 5-1-re diadalmaskodtunk.

4. Kupadöntők a DVSC ellen

Az elmúlt bő két évtizedben több hazai kupasorozatban is játszottunk döntőt a cívisváros csapata ellen, 2008-ban a döntő mindkét mérkőzésén győzve, 3-0-s összesítéssel hódítottuk el a Ligakupát, de három Szuperkupa- és egy Magyar Kupa-döntőt is játszottunk ellenük, ezek közül a 2012-es, 1-1 után büntetőpárbajba torkolló Szuperkupa-döntő ért véget Vidi-sikerrel.

5. A dátum: május 12.

Ezen a napon már 1949-ben pályára lépett a Székesfehérvári Vadásztölténygyári Vasas SK néven szereplő csapatunk és felkészülési mérkőzésen 5-2-re legyőzte a Székesfehérvári Lokomotív SK együttesét.

Az első tétmérkőzést május 12-én 1957-ben játszottuk: a Megyebajnokok tornájának 9. fordulójában a Szombathelyi Pamutipar SK otthonában 3-0-ra győzött a Székesfehérvári Vasas SK néven szereplő együttesünk.

A DVSC-vel is megmérkőztünk már ezen a napon: 2013-ban Debrecenben a hazaiak 2-1-re nyertek Bódi Ádám és Kulcsár Tamás góljaival. A mieink találatát Torghelle Sándor szerezte.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek