Öt érdekesség, amit az Újpest elleni mérkőzés előtt tudni érdemes

Újra a pályán találkozhat az NB I két Lirim Kastratija szombaton, amikor az 51. Újpest elleni győzelemre készül csapatunk.

Az OTP Bank Liga 26. fordulójában szombaton 17:00-tól az Újpest ellen lép pályára csapatunk a MOL Aréna Sóstóban (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

1968 óta 119 mérkőzést játszott egymás ellen az élvonalban a Vidi és az Újpest, az örökmérleg pedig a mieink felé billen el: 50 fehérvári győzelem mellett 44 újpesti siker és 25 döntetlen született. Kezdetben az Újpest örülhetett többet a két csapat mérkőzésein, az elmúlt időszak viszont egyértelmű fehérvári fölényt mutat, az elmúlt 31 egymás elleni bajnokin mindössze hétszer győztek a lila-fehérek. A mérkőzések gólaránya 184:170 a mieink javára, ez meccsenkénti hármas gólátlagot eredményez.

2. Kastrati itt, Kastrati ott

Ritkán találkozunk olyannal a magyar élvonalban, hogy két azonos nevű légiós lép pályára egymás ellen, a Vidi-Újpest mérkőzésen azonban erre nagy esély mutatkozik. Csapatunkat és a lila-fehéreket is erősíti ugyanis egy-egy Lirim Kastrati. Mindketten koszovóiak és érdekesség, hogy születésük között nem telt el egy hónap sem: a csapatunkba tavaly nyáron a Legia Warszawától érkezett Kastrati január 16-án, az újpesti február 2-án született. 

A két játékos már játszott együtt a koszovói utánpótlás-válogatottban, a névrokonságon kívül azonban nincs köztük családi kötelék. 2022. október 10-én (az augusztusból elhalasztott bajnokin) még elmaradt a két Kastrati találkozása a pályán, ugyanis az újpesti sérülés miatt nem volt ott csapata keretében, november 9-én viszont mindketten a kezdőben kaptak helyet.

3. Nagy visszatérő az újpesti kispadon

A közelmúltban nem csak a Vidi, hanem az Újpest is az edzőváltás mellett döntött, Nebojsa Vignjevic nyolc nappal Bartosz Grzelak fehérvári kinevezése után tért vissza a lila-fehérek kispadjára. A szerb tréner 2013 és 2020 között közel hét évig, 258 bajnokin irányította a IV. kerületi együttest, ez idő alatt számos nagy csatát vívott meg a Vidi ellen is. A régi-új vezetőedző bemutatkozása - csakúgy, mint Bartosz Grzelaké - jól sikerült, első meccsén a ZTE ellen nyertek 3-2-re hazai pályán.

4. Az első mérkőzés a MOL Aréna Sóstóban

2018. november 21-én egy Újpest elleni NB I-es bajnokin avattuk fel a a legmodernebb kritériumoknak megfelelő MOL Aréna Sóstót, melynek első gólját jelenlegi sportigazgatónk, Juhász Roland szerezte, csapatunk pedig 1-0-ra győzött.

5. A dátum: április 8.

2000 óta négy bajnokit játszott csapatunk a szombati mérkőzés napján, ezekből hármat hazai pályán. Az ezredfordulón az akkor másodosztálynak számító NB I-ben a Dunakeszit vertük 3-0-ra Gyurováth Sándor duplájával és Zombori Zalán góljával, 2006-ban Zalaegerszegen játszottunk - újra a legmagasabb osztályban - 1-1-et, gólunkat Aleksandr Alumona szerezte. 2011-ben is a ZTE volt az ellenfél, Sóstón 3-0-ra nyertünk Dusan Vasziljevics egy és André Alves két találatával, majd 2017-ben 2-1-re kaptunk ki hazai környezetben a Vasastól, a mieink gólja egy öngól volt.

Érdekesség, hogy egyetlen április 8-i Magyar Kupa-mérkőzésünket épp az Újpest ellen játszottuk 2015-ben, Gyurcsó Ádám találatával 1-0-ra nyertünk hazai pályán.

Több Vidi-kötődésű születésnapot is ünneplünk április 8-án: UEFA-kupa döntős hátvédünk, Fejes Gábor, bajnoki ezüstérmes védőnk, Kovács József, szintén ezüstérmes hátvédünk, Garamvölgyi Lajos, korábbi támadónk, Aguinaldo Sorato, ezüstérmes fitnesz edzőnk, Rodolphe Duvernet és magyar bajnok középpályásunk, Kleinheisler László is ezen a napon született.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek