Öt érdekesség, amit a PAFC elleni bajnoki előtt tudni érdemes

Huszonharmadik alkalommal lépünk pályára az NB I-ben a Puskás Akadémia ellen.

Az OTP Bank Liga 9. fordulójában vasárnap 18:45-től a Puskás Akadémia otthonába látogat csapatunk (jegyinformációkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A két csapat a 23. egymás elleni NB I-es bajnokijára készül. Az eddigi 22 találkozón tízszer született Vidi-siker, hétszer döntetlen, ötször pedig a Puskás Akadémia győzött. Az összesített gólkülönbség 33:20 a javunkra, ez meccsenként átlagosan 2,4 gólt jelent.

Az eddigi 22 találkozóból tizenegyet rendeztek a felcsútiak pályaválasztásával, ezek közül ötöt mi, hármat a PAFC nyert meg, valamint háromszor döntetlennel zárult a mérkőzés.

2. A legeredményesebb gólszerzők

A Fehérvár-Puskás Akadémia párharcok góllövőlistájának élén holtversenyben áll gólrekorderünk és korábbi csapatkapitányunk, Nikolics Nemanja, valamint a korábban mindkét együttesben szerepelt Gyurcsó Ádám, egyaránt 5-5 góllal. Niko 2014-ben lőtte első góljait a felcsúti együttes ellen, majd 2020-ban kétszer talált be a PAFC kapujába. Gyurcsó piros-kékben háromszor, sárga-kékben kétszer talált be az egymás elleni meccseken. A Puskás Akadémiából Luciano Slagveer három, Josip Knezevic két, a Vidiből Zé Luis két találatnál jár a párharcban.

3. Ismerős arcok

Mindkét csapatban találunk olyan játékost, aki korábban a vasárnapi ellenfelet is erősítette. Együttesünk csapatkapitánya, Fiola Attila a 2015/2016-os szezonban volt a Puskás Akadémia játékosa. A PAFC csapatkapitánya, Szolnoki Roland 2011-ben a Vidi színeiben debütált az NB I-ben, majd 2018-ig futballozott csapatunkban, tagja volt mindhárom bajnokcsapatunk keretének, válogatott hátvédjük, Nagy Zsolt pedig a 2014/2015-ös szezonban játszott piros-kékben.

4. A legnagyobb győzelmek

Eddigi 22 egymás elleni bajnoki mérkőzésünkön három alkalommal aratott három gólos győzelmet csapatunk: legutóbb 2020 márciusában, amikor idegenben győztük le 4-1-re a PAFC-ot Funsho, Ivan Petrjak, Nikolics Nemanja és Stopira góljaival.

2013-ban és 2014-ben kétszer is hazai pályán arattunk 3-0-s győzelmet: előbbi mérkőzésen Zé Luis, Nildo és Arturo Álvarez egy-egy alkalommal, utóbbin Gyurcsó Ádám egyszer, Nikolics Nemanja kétszer vette be az ellenfél kapuját.

5. A dátum: október 2.

Egy éve is bajnokit játszott október 2-án csapatunk, akkor a DVSC otthonában egy hajrábeli gólváltás után 1-1-re végeztünk, gólunkat Kodro szerezte. Ezt megelőzően viszont tíz évvel kell visszamenni az időben, hogy újabb NB I-es Vidi-meccset találjunk a PAFC elleni bajnoki napjára, 2011-ben a Ferencváros otthonában André Alves gójával 1-0-ra nyertünk. 1984-ben ezen a napon jutott tovább a Dukla Praha ellen az idegenben elért 0-0-val a Vidi az UEFA Kupában.

Október 2-án született négy korábbi játékosunk, Sipos Sándor, Zsinka János, Jónás Gyula és Barva Ákos, valamint korábbi technikai igazgatónk, Pánczél Szabolcs.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek