Öt érdekesség, amit a Ferencváros elleni bajnoki előtt tudni érdemes

Pontosan egy évvel a vasárnapi bajnoki előtt arattunk emlékezetes, 5-3-as győzelmet a Kisvárda ellen az NB I-ben.

Az OTP Bank Liga 25. fordulójában vasárnap 16:30-tól a Ferencváros otthonában lép pályára csapatunk  (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

1968-tól napjainkig 109 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat a legmagasabb osztályban, ezeken a Vidi 27-szer, az FTC 52-szer győzött, 30 alkalommal pedig döntetlen született. Az első Ferencváros elleni NB I-es bajnokinkat 1968-ban a zöld-fehérek nyerték 1-0-ra, a mieink az 1971/1972-es szezonban, egy hazai, 4-3-ra végződő találkozón aratták első sikerüket. Az eddigi mérkőzéseken átlagosan 2,7 gól született, a legtöbb a már említett 1972-es 4-3-as, valamint egy 1980-ban lejátszott, 5-2-es Vidi-sikert hozó meccsen. A párharc gólaránya 175:115 a Ferencváros javára.

2. Történelmi győzelem 2011-ben

2011. március 12-én a Ferencváros otthonában arattuk klubunk NB I-es történelmének holtversenyben legnagyobb arányú győzelmét. A régi Albert Stadionban mintegy 10 000 néző előtt lejátszott bajnokin André Alves, Dusan Vasziljevics, Lencse László, Marko Andjics és Polonkai Attila góljaival 5-0-ra győzött Mezey György együttese, amely a szezon végén klubunk történetének első bajnoki címét is megszerezte, míg az FTC abban az idényben harmadikként zárt. Az 5-0-s siker azért is volt különleges, mert korábban egy, nem budapesti csapat sem nyert ekkora arányban bajnokit az Üllői úton. Háromszor arattunk három gólos győzelmet a IX. kerületiek ellen, 1977-ben 3-0-ra, 1980-ban 5-2-re, 2017-ben pedig 4-1-re győzött csapatunk.

3. Átigazolások a két klub között

Bár az elmúlt években ez nem volt gyakorinak mondható, a múltban bőven találunk olyan játékosokat, akik Fehérvárról igazoltak a Ferencvárosba, vagy a fővárosból tették át székhelyüket Sóstóra.

1969-ben Kű Lajos volt az első, aki csapatunkból a zöld-fehérekhez igazolt, később így tett többek között Zoran Kuntics, Horváth Ferenc, Miriuta László, Bekő Balázs és Zombori Zalán is. Legutóbb 2012-ben Milan Perics kölcsönbe távozott Fehérvárról az FTC-hez.

Az első érkező közvetlenül a IX. kerületből Fehérvárra 1999-ben Fodor Tibor volt, később így tett többek között Haraszti Zsolt, Tamás Olivér, a Sahtar Donyecktől érkezett, de közvetlenül előtte kölcsönben a Fradiban játszott Ivan Petrjak, valamint az FTC-től érkezett a jelenleg is csapatunkat erősítő Marcel Heister is.

4. A legutóbbi idegenbeli győzelem

Legutóbb 2021. február 24-én, a MOL Magyar Kupa 9. fordulójában győzött csapatunk a zöld-fehérek otthonában. A Szalai Tamás megbízott edző vezette csapatunk Stopira öngóljával került hátrányba, azonban Nikolics Nemanja gyorsan egyenlített, majd Stopira góljával még az első félidő vége előtt átvettük a vezetést. A szünet után nem született gól, így 2-1-es győzelmet arattunk a Groupama Arénában. Ez egyben a továbbjutást is jelentette, a szezon végén a kupában ezüstérmet szerzett csapatunk.

5. A dátum: április 2.

Egy éve, 2022. április 2-án emlékezetes győzelmet arattunk az OTP Bank Ligában. A Kisvárda elleni hazai bajnokin a Michael Boris vezette csapatunk a 12. percben már 3-0-s hátrányban volt, ezzel azonban közel sem volt lefutott még a mérkőzés. Nikolics Nemanja és Bamgboye Funsho góljaival gyorsan szépítettünk, Peter Zulj a szünet után kiegyenlített, a hajrában pedig Kenan Kodro és Nikolics találataival a magunk javára fordítottuk a meccset, így ritkán látható fordítással 5-3-as sikert arattunk.

A vasárnapi bajnoki napján született 1960-ban Fuisz László, aki az 1984/85-ös szezonban négy NB I-es bajnokin lépett pályára csapatunkban, valamint 1973-ban Heiczinger János, aki az 1993/94-es idényben hat élvonalbeli mérkőzésen játszott piros-kékben.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek