TUDÓSÍTÁS

Magabiztos, 4-1-es összesítéssel jutottunk tovább az Európa Ligában

A Kalju elleni visszavágó végeredménye 1-1 lett, gólunkat Lazovics fejelte. Jövő héten Bordeauxban lépünk pályára a harmadik selejtezőkör első meccsén.

Csütörtök este 21 órakor 3-0-ás előny birtokában lépett pályára csapatunk az észt Kalju FC elleni EL-selejtező visszavágóján. Egy héttel ezelőtt Pátkai és Scsepovics találataival nyertünk az észt fővárosban. Marko Nikolics vezetőedző, aki egyébként pont ma ünnepelte 38. születésnapját, két helyen változtatott az első mérkőzés kezdőcsapatán, a két gólszerző kimaradt, helyettük Varga József és Mirko Maric kerültek a kezdőbe. Mire Danko Lazovics útjára indította a játékszert, eldőlt az is, hogy csupán egy magyar csapat, a Vidi maradt talpon a nemzetközi kupaporondon, hiszen a Vasas már korábban, a bajnok Bp. Honvéd szerda este, míg a kupagyőztes FTC közvetlenül a mi mérkőzésünk előtt esett ki.

Az első tíz perc komolyabb helyzet nélkül, de remek hangulatban telt el, köszönhetően a lelkes Vidi-tábornak. A 11. percben Lazovics tekert kapu elé egy szögletet, Londak kapus csúnyán alászaladt a labdának, amely így Nego elé pattant. Szélsőnk lövés helyett középre adott, ahol Stopira elől elfejelték ugyan a játékszert az észtek, de Lazovics vette le ismét a túloldalon - az ő lövése elment a kapu előtt. A 18. percben egy észt szabadrúgást követően Valikajev elé került a labda, ő pedig az ötös sarkáról egyből kapura lőtt, Viníciusnak kellett a gólvonal elől hatalmasat mentenie fejjel.

A 24. minutumban Vinícius sérült meg, válogatott játékosunk azonnal mutatta, hogy nem bírja folytatni a játékot, helyére Fejes András állt be. Nem telt el a csere után egy perc, amikor egy nagy bedobást Juhász csúsztatott meg az észt 16-oson belül, végül Nego 11 méterről fejelt kapura, Londak nagyot védett. Bő félóra játék után, egy nagyszerű szabadrúgás-variációt követően Stopira fejelte közelről kapura a labdát, majd szerencsétlenül ütközött az észt csapat rózsaszín mezben védő kapusával. A hálóőrt perceken keresztül kellett ápolni, majd folytatta a játékot, de később, a szünetben végül le kellett cserélni. A 37. percben megszereztük a vezetést: Suljic kiváló beadását Lazovics 7 méterről, védhetetlenül fejelte az észt kapuba (1-0).

Bő 5 perccel a félidő vége előtt Juhász fejelt mellé centikkel egy Lazovics által beadott szabadrúgást, óriási helyzet volt. Szünetben összesítésben már négy gól volt az előnyünk.

Az 50. percben kissé váratlanul egyenlítettek a vendégek. Varga mellett esett el a tizenhatoson belül egy Kalju-játékos, Mario Zebec pedig határozottan a büntetőpontra mutatott. A 11-est Dmitrijev higgadtan értékesítette (1-1).

Két perc elteltével Maric látványos ollózó mozdulattal próbálta kapuba juttatni a labdát, azonban kevéssel, de célt tévesztett. A 60. percben pályára lépett csapatunk 19 esztendős játékosa, Szabó Bence, aki így előbb mutatkozott be az Európa Ligában, mint a magyar élvonalban. A 78. minutumban egy szép kényszerítő végén Maric lőtt alig kapu mellé 7 méterről, éles szögből. Két perccel a vége előtt Juhász fejesét védte bravúrral a Kalju FC cserekapusa, majd a ráadás perceiben Szabó lövését tornázta ki a léc alól, így maradt az 1-1-es döntetlen.

Csapatunk magabiztosan jutott tovább - egyedüli magyar csapatként - az EL 3. selejtezőkörébe, ahol a francia Bordeaux vár a Vidire. Az első mérkőzést jövő héten Franciaországban, a visszavágót augusztus 3-án Felcsúton rendezik meg. Legközelebb pedig vasárnap 18 órakor a Puskás Akadémia vendégeként lépünk pályára a Pancho Arénában.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek