Lehetséges forgatókönyvek az Európa Ligában - a Chelsea mögött még bárki továbbjuthat

Ahhoz hogy mi lépjünk a legjobb 32 közé, december 13-án több pontot kell szereznünk a Chelsea ellen, mint amennyit a BATE szerez a PAOK otthonában.

A BATE elleni fehéroroszországi vereséggel nehezebb helyzetbe került a MOL Vidi FC az Európa Liga-továbbjutást illetően, mint a meccs előtt volt, de továbbra is van esélye, hogy 2019 tavaszán (pontosabban telén) is nemzetközi színtéren szerepeljen - azt, hogy mi kell hozzá, lentebb részletezzük!

A mostani állás

Csapat Pont Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Rúgott gól Kapott gól Gólkülönbség
Chelsea FC 15 5 5 0 0 10 1 +9
FC BATE 6 5 2 0 3 6 8 -2
Vidi FC 6 5 2 0 3 3 5 -2
PAOK 3 5 1 0 4 4 9 -5

Döntő faktorok

Az UEFA versenykiírása szerint holtverseny esetén az alábbiak döntenek:

• jobb egymás elleni mérleg
• jobb egymás elleni gólarány

Természetesen ezt még több pont követi a hivatalos kiírásban, de ebben az esetben elegendő ezt a két faktort figyelembe venni.

Hátra lévő párosítások

Az Európa Liga utolsó játéknapján a Chelsea Magyarországra, a BATE pedig Görögországba, a PAOK-hoz látogat.

Kimenetelek

A csoport végeredménye az utolsó forduló eredményei által a továbbjutás szempontjából négyféleképpen alakulhat:

• a Vidi pontszámban a BATE előtt végez
• csak a Vidi és a BATE végez holtversenyben
• a Vidi-BATE-PAOK hármas között hármas holtverseny alakul ki
• a BATE pontszámban a Vidi előtt végez

1. Pontszámban a BATE előtt - továbbjut a Vidi

Továbbjutásunk legtisztább (és mint később látni fogjuk, egyetlen) módja, ha a MOL Vidi FC pontszámával végez a riválisok előtt. Mivel jelen állás szerint mind a Vidi, mind a BATE 6-6 ponttal áll, egyszerűen kikövetkeztethető, hogy ehhez több pontot kell szereznünk a Chelsea ellen, mint amennyit a fehéroroszok gyűjtenek Görögországban.

A PAOK sikere esetén csapatunknak december 13-án elég a döntetlen, ha viszont a fehéroroszok döntetlent játszanak, akkor itthon kell tartanunk a három pontot a londoniakkal szemben.

2. Vidi-BATE holtverseny - továbbjut a BATE

Kettős holtverseny is kialakulhat a csoport második helyén. Ehhez az kell, hogy a Vidi-Chelsea és a PAOK-BATE egyaránt döntetlennel (7-7 pont) vagy egyaránt Vidi- és BATE-sikerekkel záruljon (9-9 pont).

Ebben az esetben sajnos már a BATE lépne tovább, mivel az egymás elleni mérkőzéseken mindkétszer 2-0-s sikert aratott felettünk. A Vidi csoportharmadikként zárna.

3. Hármas holtverseny - továbbjut a PAOK

A Chelsea kiemelkedése a csoportból megteremtette az esélyét egy izgalmas, körbeveréses forgatókönyvnek is és mivel a Vidi a PAOK-ot, a BATE minket, a PAOK pedig a BATE-t győzte le az egymás elleni meccseken, egyelőre éppen ez van megvalósulóban. Az utolsó körben, ha a Chelsea elviszi a három pontot Magyarországról, a görögök pedig legyőzik a fehéroroszokat, mindhárom fél 6-6 egységgel zár.

Ilyenkor lép életbe a versenykiírás holtversenyeket eldöntő szabályzatának második pontja, azaz a jobb egymás elleni gólkülönbség - ebbe a Chelsea elleni eredmények nem számítanak bele, úgynevezett "minitabella" alakul ki.

Sajnos ebben a szcenárióból sem a Vidi jönne ki jobban. A PAOK ellen +3-as gólkülönbséggel zártunk, viszont a BATE-tól két meccsen 4-gyel kaptunk ki, azaz -1-gyel zártuk a négy, számításba vett találkozót; míg a BATE 4-1-es hazai vereségével és két, Vidi elleni sikerével jelenleg +1-gyel áll; a PAOK pedig a mieink elleni -3 mellé háromgólos sikert arattak Fehéroroszországban és 0-nál tartanak.

Ebből tehát elsőre úgy tűnik, a BATE jönne ki jobban, ám ne feledjük: a hármas holtverseny kialakulásának előfeltétele a PAOK hazai sikere a boriszoviak ellen, ami mindenképpen a görögök javára fordítaná a gólkülönbséget - a Vidi -1-es különbsége azonban már nem változhat. Ezzel a forgatókönyvvel tehát a PAOK járna a legjobban és jutna tovább a csoportból.

A Vidi attól függően, hogy hány gólos siker születik Görögországban, végezhet csoportharmadikként és negyedikként is - előbbihez minimum három találattal győznie kell a PAOK-nak.

4. Pontszámban a BATE mögött - továbbjut a BATE

A negyedik forgatókönyvvel továbbjutásunk szempontjából nem érdemes túlzottan foglalkozni, hiszen ha a BATE több pontot gyűjt nálunk, értelemszerűen előttünk is végez a csoportban. A Vidi ebben az esetben csoportharmadikként zárna.

Összegzés

A négy felvázolt forgatókönyvből tehát sajnos csak egy hozná el továbbjutásunkat, így a képlet egyszerű: több pontot kell gyűjtenünk a Chelsea ellen, mint ahányat a BATE gyűjt a PAOK otthonában.

A Vidi

csoportmásodik, ha:
• döntetlent játszik és kikap a BATE
• nyer és nem nyer a BATE

csoportharmadik, ha:
• nyer és nyer a BATE
• döntetlent játszik és nem kap ki a BATE
• kikap és nem kap ki a BATE
• kikap és legalább három góllal nyer a PAOK

csoportnegyedik, ha:
• kikap és egy vagy két góllal nyer a PAOK

Szerző: Guber Péter

További hírek