KÖZLEMÉNY a NEMZETI SPORT szerzői jogi jogsértései tárgyában

A ”FEHÉRVÁR F.C.” Sportszolgáltató és Kereskedelmi Kft. (8000 Székesfehérvár, Csíkvári u. 10.; Cg. 07-09-006369, továbbiakban: Társaság) menedzsmentje a Nemzeti Sport 2012. január 31., kedd, 110. évfolyam, 30. szám 5. oldalának bal alsó sarkában található, „José Mourinho a Vidi-meccsén” című írással (továbbiakban: Cikk), valamint a Nemzeti Sport vonatkozó gyakorlatával kapcsolatosan az alábbiakat szeretné a közvéleménnyel megosztani.

Fent hivatkozott Cikk arról ad tájékoztatást, hogy a Társaságunk által működtetett Videoton FC labdarúgó csapatának, a 2012. január 30. napján a marbellai edzőközpontban a CSZKA Moszkva elleni barátságos mérkőzését José Mourinho is megtekintette a helyszínen, amelyet a Cikkhez mellékelt képpel is alátámaszt.

A Nemzeti Sport hivatkozott Cikke a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Sztv) több rendelkezését, valamint a www.vidi.hu weboldalon található „Jogi nyilatkozat”-ot is súlyosan sérti az alábbiakban részletezettek szerint.

A marbellai edzőközpontban lejátszott, fent hivatkozott mérkőzésről első ízben Társaságunk hivatalos honapja, a vidi.hu számolt be tudósítás, majd cikk formájában, melyhez alkalmazottaink (továbbiakban: Szerzők) által készített számos képfelvétel (továbbiakban: Képfelvétel) is készült.
A Nemzeti Sport online kiadása 2012. január 30. napján „Mourinho is látta a CSZKA-tól kikapó Videoton meccsét” címmel közölt cikkében, a vidi.hu beszámolóját részben átvette az ott megjelenített két darab, az NS által módosított Képfelvétellel együtt, azonban a Képfelvételek felhasználására jogosultsággal nem rendelkezett.
A papír alapon megjelent Cikk szintén a vidi.hu beszámolóját vette alapul, mind a tartalom, mind a megjelenített, szintén módosított Képfelvétel vonatkozásában oly módon, hogy a Képfelvétel felhasználására jogosultsággal szintén nem rendelkezett, továbbá a Cikk szerzője alapvető kötelezettségét, a forrásmegjelölést is elmulasztotta.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében, továbbá arra tekintettel, hogy a Szerzők a Társasággal munkajogviszonyban állnak,Társaságunk kizárólagosan jogosult a Képfelvételekkel kapcsolatos szerzői jogokhoz tapadó vagyoni értékű jogok körében a Képfelvételek felhasználására és hasznosítására (Sztv. 9. § (2) bek.).

A tegnapi napon a Nemzeti Sport számára megküldött levelünkben felhívtuk a Nemzeti Sport figyelmét, hogy a fentebb hivatkozott két cikkel megsértette az Sztv. 10. § (a mű nyilvánosságra hozatalához való jog), 12. § (jogosult névének feltüntetéséhez való jog), 13. § (mű egységes védelméhez való jog), 18. § (többszörözés joga), 23. §-ban (terjesztés joga) foglalt rendelkezéseit azzal, hogy a Képfelvételek felhasználásához a jogosultak hozzájárulását nem szerezte be, ezzel azokat jogszerűtlenül hozta nyilvánosságra, terjesztette, többszörözte, a papír alapon megjelent Cikk esetében a forrást nem jelölte meg, a Képfelvételt csonkítva tette közzé, mellyel a Társaságunk jogát és jogos érdekét súlyosan sértette és korlátozta, jogaink gyakorlását akadályozta.

Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Sport üzletszerű gazdasági tevékenységet folytat, sem a Képfelvételek Sztv. szerinti szabad felhasználására, sem más, felhasználási jogosultság hiányában történő bármely felhasználási módra nem volt jogosult.

Álláspontunk, információink és tapasztalatunk szerint a Nemzeti Sport gyakorlatában teljesen elfogadottá váltak az ilyen és ehhez hasonló jogszabálysértő eljárások, mellyel a sportújságírás, és saját maguk hitelességét ássák rendszeresen alá. Különösen sértő ez olyan sportszervezetekkel szemben, akik versenyzésük, teljes működésük és gazdálkodásuk során a legapróbb részletekig törekednek a jogszabályok teljes körű betartására.
A Fehérvár FC Kft. eltökélt atekintetben, hogy ezen gyakorlatnak véglegesen gátat szabjon, és minden lehetséges eszközzel azon legyen, hogy – elsődlegesen – a hivatásos sportszervezetekkel összefogva az ilyen és ehhez hasonló jogszabálysértő eljárásokat száműzze a sport világából.

A tegnapi levelünkben kértük a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, és felelős szerkesztőjét, hogy szíveskedjenek tájékoztatni a Videoton FC marbellai edzőtáborozásával kapcsolatosan, a Nemzeti Sport papír alapú vagy online kiadásában közzétett, fentieken túlmenő valamennyi Képfelvétel vonatkozásában arról, hogy mely Képfelvételek tekintetében rendelkeztek jogosultsággal azok felhasználásához.

Mindezekre tekintettel felszólítottuk a főszerkesztő és szerkesztő urakat, hogy az Nemzeti Sport következő számában hasonló terjedelmű és elhelyezésű cikkben fejezzék ki nyilvánosan sajnálatukat valamennyi Képfelvétel vonatkozásában arra vonatkozóan, hogy Társaságunk hozzájárulása, és a forrás (vidi.hu) megjelölése nélkül jelentették meg azokat.
Tájékoztattuk továbbá a Nemzeti Sport szerkesztőségét arról is, hogy amennyiben ezen kérésünknek nem tesznek eleget, illetve hasonló jogsértések a jövőben is előfordulnak, a Fehérvár FC Kft. az Sztv. 94. § (1) bekezdés alapján bíróságtól fogja kérni a jogsértés abbahagyására és a jogsértő további jogsértéstől való eltiltására való kötelezés megállapítását, továbbá az Sztv. 94. § (2) bekezdés alapján kártérítési igényt is kívánunk érvényesíteni.

A Nemzeti Sport számára tegnap megküldött levelünket tájékoztatásul megküldtük a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének, az MLSZ NBI Bizottság elnökének, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökének, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének bízva abban, hogy a futballtársadalom összefogásával az ilyen és ehhez hasonló, a labdarúgás valamennyi szereplőjét érintő, jogszabálysértő eljárások felszámolhatóak.

A Nemzeti Sport tegnapi levelünkre reflektálva ugyan mai számában megjelölte a kért forrásokat és kifejezte sajnálatát, azonban továbbra sem tudott elszámolni azzal, hogy Képfelvételek felhasználására nem volt jogosult, erre vonatkozóan semmilyen tájékoztatást, magyarázatot nem adott, a felhasználások jogosságát nem igazolta, így ezt továbbra is várjuk annak biztos tudatában, hogy levelünkben valamennyi lehetséges következményre felhívtuk a Nemzeti Sport figyelmét.

Székesfehérvár, 2012. február 1.

A ”FEHÉRVÁR F.C.” Sportszolgáltató
és Kereskedelmi Kft. menedzsmentje