Kilenc éve nem nyert a Vasas Sóstón!

A Videoton és a Vasas eddigi 80 élvonalbeli bajnokija rengeteg érdekességet hozott, öszeállításunkban ezekből válogattunk.

A legelső bajnoki:
A két csapat első bajnokija egyben egyesületünk premierje is volt a legmagasabb osztályban. 1968 március 3-án az abszolút újonc Videoton Angyalföldön mutatkozott be az NBI-ben, a jóval esélyesebb Vasas otthonában ugyan Csukovics László a 83. percben megszerezte a fehérvári labdarúgás első élvonalbeli gólját, ám a fővárosiak így is nyertek 6-1-re.

A legelső Vidi győzelem:
A párosítás ötödik meccséig, az 1970/1971-es szezonig kellett várniuk a fehérvári drukkereknek a Videoton első diadalára. A 22. fordulóban, idegenben vertük meg a Vasast 1-0-ra Wollek Tibor villanásával. Az első hazai sikerre az 1972/1973-as szezonig kellett várni, az első négy fehérvári bajnoki ugyanis kivétel nélkül döntetlenre (1-1, 2-2, 0-0, 1-1) végződött. Az 1972. november 18-án aztán kijött a lépés, Burka, Szalmásy és Karsai góljaival 3-0-ra nyert a Vidi saját közönsége előtt a Vasas ellen.

A legnagyobb arányú siker:
Az 1988/1989-es idény 13., számunkra szerencsés fordulójában 4-0-ra nyertünk az angyalföldiek ellen, Petres Tamás duplája mellett Németh és Máriási vette be a Vasas kapuját. Három góllal többször is nyertünk a fővársiak ellen, hazai pályán három, idegenben egy alkalommal. Az utolsó ilyen különbségű diadalunk a 2007/2008-as pontvadászatra datálódik, amikor a Sóstói Stadionban 5-2-re győztünk (gólszerzők: Sitku Illés 2, Farkas Balázs, Juszuf Dajics, Mario Bozics)

A leghosszabb hazai veretlenség:
A Vasas hosszú-hosszú évekig képtelen volt nyerni Székesfehérváron, az 1968-as első vendégszereplést követően majd 18 esztendő telet el az első vendégsikerig. A két csapat első 17, Sóstón játszott bajnokiján 10 hazai diadal és 7 döntetlen született, a Vasas 18. nekifutásra, 1986. március 22-én tudott először nyerni pályánkon, akkor 0-1 lett a végeredmény. Jelenleg is fut egy hosszú, hazai veretlenség, a fővárosaik utoljára 2001 áprilisában nyertek Fehérváron, az azóta pályaválasztóként játszott hét bajnokiból hatot nyertünk, míg a legutóbbi idényben 2-2-es döntetlen született.

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
Mindkét mérkőzésről esett már szó: az 1968-as 1-6 és a 2007-es 5-2 a maga 7-7 találatával a két csapat leggólgazdagabb bajnokijának számít.

A legjobb egyéni teljesítmény:
Nem kell messze mennünk a történelemben, az őszi szezonban a Fáy utcában triplázó Andre Alves produkcióját érdemes kiemelnünk. Brazil támadónk az 53. percben fejesből talált be, majd a 86. percben higgadtan értékesített egy büntetőt. A koronát két perccel később tette fel teljesítményére, amikor a kapust is kicselezve alakította ki a 4-2-es Vidi sikert.

A legtöbb gólt rúgó játékos:
Szabó Józsefé a cím, akinek egyik kedvenc ellenfele volt a Vasas, hiszen pályafutása alatt nyolc gólt vágott Vidi-támadóként a fővárosi gárdának. Mindössze egy találat különbséggel követi őt Wollek Tibor, míg Tiber László 6, Novath György 5 alkalommal volt eredményes a Vasas ellen.

A Vasas elleni góllövőlista:

8 gólos: Szabó József
7 gólos: Wollek Tibor
6 gólos: Tiber László
5 gólos: Novath György
4 gólos: Májer Lajos
3 gólos: Nagy II János, Karsai László, Petres Tamás, Dvéri Zsolt, Terjék Lajos, Horváth
                Ferenc, Sitku Illés, Andre Alves.
2 gólos: Vadász Imre, Burcsa Győző, Muzsnay Zsolt, Sallói István, Takács Lajos, Balassa
                Péter, Mario Bozic, Koller Ákos, Farkas Balázs
1 gólos: Csukovics László, Bodnár, Józsa, Borsányi István, Burka Imre, Szalmásy Tamás,
                Palkovics István, Csongrádi Ferenc, Máriási Zsolt, Németh Zoltán, Babai László,
                Emmer László, Pálfi, Bekő Balázs, Jován Róbert, Kozma István, Róth Ferenc,
                Waltner Róbert, Kuttor Attila, Németh Tamás, Fodor Imre, Gyurováth Sándor,
                Korsós Attila, Daniel Usvat, Tímár Krisztián, Komódi László, Szalai Tamás,
                Predrag Gajics, Tóth Balázs, Kriston Attila, Magasföldi József, Alexander Alumona,
                Csizmadia Csaba, Mohl Dávid, Fehér Zsolt, Julinho, Jusuf Dajic, Milan Pavlicic,
                Goran Vujovic, Marko Andic
                Egy találat öngól volt.

Szerző: Németh Zoltán

További hírek