INTERJÚ

José Gomes: "A végén mindannyian együtt fogunk örülni"

Vezetőedzőnk értékelte az elmúlt őszt, beszélt a folytatásról, a téli szünetről és üzent a Vidi szurkolóinak is.

Hogyan értékeli a csapat őszi szereplését?

Az ősz végére sajnos nem ott tartunk, ahol eredetileg szerettünk volna tartani. Először is azért, mert már két olyan sorozatban nem vagyunk versenyben, amikben pedig a jó szereplés a céljaink között szerepelt. A bajnokságot nagyon jól kezdtük, az utolsó meccsek azonban azt bizonyították, hogy nem vagyunk olyan erősek, mint amilyennek gondoltuk magunkat. A pozitívum az, hogy tudjuk miben kell javulnunk, és 100 százalékig biztos vagyok abban, hogy végül meg is oldjuk a problémákat. 

Mik voltak ezek a problémák?

A legnagyobb gondot a sérülések jelentették ősszel, ez viszont egy olyan faktor, amit nem lehet befolyásolni. Ennek eredményeképp változtatnunk kellett a csapaton, a játékon, hiszen Kokó személyében például az egyik legkombinatívabb játékosunk esett ki hosszú időre. A változtatások eredményességéhez viszont mindig idő kell. Igazából ebben a helyzetben minden mondat mentegetőzésnek tűnhet, holott nem akarok mentegetőzni: a lényeg az, hogy továbbra is hiszünk abban, hogy elérjük a céljainkat, a megoldás a kezünkben van. Az ősz végére mindenki nagyon csalódott lett, a játékosok, a szurkolók, mindenki, ez érthető. De meg kell oldanunk a problémákat, és újra győzelemmel lehozni a meccseket. Ezen kívül, már januárban el kell kezdenünk felkészülni a nyári, európai megmérettetésre is. Továbbra is feltett szándékom ugyanis, hogy a Videoton FC-t a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezessem. Ahhoz, hogy ezt elérjük, már most tennünk kell lépéseket. 

Számíthatunk változásra az első csapat keretében? 

Az ősz azt mutatta meg, hogy szükség van változtatásokra a csapatnál. A nyári nemzetközi szereplés miatt is cselekednünk kell télen, hiszen amennyiben elérjük a célunkat és indulhatunk a Bajnokok Ligája selejtezőjében, nem lesz időnk arra, hogy igazoljunk. Pontosan tudjuk, milyen játékosokra van szükségünk, de ebben a kérdésben az utolsó szó ugyebár a tulajdonosoké. Amennyiben egyetértenek a véleményemmel, fogunk változtatni. De tudni kell, amint kinyílik az átigazolási piac, bármi megtörténhet, megjelenhet egy klub, hogy a te játékosodat akarja, és ha még jó pénzt is kínál, eladod, a foci ugyanis nem csak sport, egy sok nézővel rendelkező szenvedélyes sport, hanem üzlet is egyben. Ez pedig megint egy új helyzet. A magyar futballnak és a Vidinek is az az érdeke, hogy részt vegyen a játékospiac mozgásában, azzal tudja a saját helyzetét is dinamizálni. De, hogy egy mondatban válaszoljak, úgy gondolom, lesznek változások, amint lehetőségünk nyílik rá.

Melyik volt José Gomes számára az ősz legemlékezetesebb meccse, pillanata? 

Minden egyes meccs, amikor nyerünk, egy nagyszerű pillanat. Persze, amikor ez egy komoly ellenfél ellen, egy nehéz találkozón sikerül, az még jobb. Talán furcsán hangzik, amit most mondok, de az egyik legemlékezetesebb mégis a Mezőkövesd elleni összecsapás volt. 10 emberrel védekeztek, és ilyenkor borzasztó nehéz türelmesen játszani. Mikor végül Kleinheisler belőtte a győztes találatot, úgy érzem, az egész csapat egy fantasztikus pillanatot élt át. Végig hittünk magunkban és folyamatosan próbálkoztunk, ennek pedig lett eredménye. Az Újpest elleni bajnokit is említhetem, akikkel szintén egy remek meccset játszottunk, de mégis azt mondom, a legjobb meccs és a legjobb pillanatok majd a szezon végén jönnek el.

Ősszel többen is lehetőséget kaptak a nagy csapatban a Vidi II tagjai közül. Mennyire volt elégedett velük, hogy látja a második csapat munkáját? 

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a Vidi II munkáját, és azt kell mondjam, nagyon jól dolgoznak a fiatalok, sokat fejlődtek az elmúlt időszakban. Az igazi kérdés velük kapcsolatban mindig az, hogy vajon elég jók-e ahhoz, hogy amikor szükség van rájuk, megállják a helyüket az első csapatban. Akárhányszor tettem fel ezt a kérdést, vagyis hívtam őket játszani, mindig pozitív választ kaptam.

Kikkel és mivel tölti a szünetet? 

Próbálok minél több időt tölteni a családommal és azt hiszem, az első héten minden nap nagy gondot fordítok arra, hogy friss halat egyek. Szeretem a magyar ételeket, de azt a halat, amit Portugáliában megszoktam, nem könnyű itt beszerezni. Találkozom a barátaimmal is, akikkel együtt gyerekeskedtünk, együtt futballoztunk és játszunk néhány meccset is, úgyhogy a foci sem hiányzik majd a programból. 

Végezetül, Magyarországon elég hosszú ideig szünet lesz a fociban. Mit üzen a Vidi szurkolóinak erre az időszakra? 

Teljes mértékben megértem a csalódottságukat, szurkolóként én is így éreznék, de azt kérem, higgyenek a csapatban és bennem. Én ugyanaz az edző vagyok, aki akkor voltam, mikor tavasszal vagy az ősz első felében remek meccseken győztünk. Ugyanazzal, vagy még nagyobb motivációval dolgozom, mint az elején. Azért jöttem Magyarországra, hogy győzzek, és minden támogatást, amit adnak a csapatnak, mi eredményekkel fogjuk visszaadni. Várom, hogy továbbra is segítsék a csapatot, szükségünk van a támogatásukra és tudom, a végén együtt fogunk örülni. A Vidi a történelme során egyszer nyert bajnokságot, jövőre újra meg fogjuk ezt tenni, ehhez azonban szükségünk van a szurkolóinkra. Tudom, hogy néha nehéz, főleg amikor nem azt látják a pályán, amit szeretnének. Az élet azonban nem egy autópálya, amin csak végig kell menni, vannak nehezebb szakaszok, van amikor harcolni kell dolgokért. És azt se felejtsék el, hogy ezekhez a szavakhoz én adom az arcomat és eddig sem mondtam mást. Ha végül valami nem úgy alakulna, ahogy szeretnénk, vállalni fogom érte a felelősséget. Végül jó pihenést, boldog karácsonyt és békés, egészségben gazdag új évet kívánok szurkolóinknak, hiszem, hogy egy nagyszerű 2014-es év vár ránk! 

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu

További hírek