Jön a 94. Vasas elleni bajnokink az élvonalban

Történetünk első NB I-es mérkőzését a fővárosi piros-kék együttes ellen játszottuk. Bár a bemutatkozás nem sikerült jól, azóta több Vidi-győzelem született a párosításban, mint angyalföldi.

Az angyalföldi klub ellen a szombati lesz a 94. élvonalbeli meccsünk, idegenben a 46. A két csapat első bajnokija egyben egyesületünk történetének első élvonalbeli bajnokija is, 1968. március 2-án a legmagasabb osztály abszolút újonca, a Videoton SC Angyalföldön játszotta a klub történetének első NBI-es derbijét, melyet végül a Vasas 6-1-re nyert, gólunkat Csukovics László lőtte. Ezt követően azonban csapatunk bizonyult eredményesebbnek, az eddigi 93 bajnokin a Vidi 32, a fővárosiak 29 győzelmet ünnepelhettek 32 döntetlen mellett. A győzelmek mellett gólokban is jobban állunk, 134 találatunkra eddig 124 válasz érkezett.

(Fotó: magyarfutball.hu)

A Vasas pályaválasztása mellett a szombati találkozó lesz tehát a 46. összecsapás, hazai környezetben a Vasas fölénybe került, 23 alkalommal nyert a Vidi ellen, míg csapatunk 15 döntetlen mellett 7 alkalommal diadalmaskodott vendégként. A gólkülönbség 79-47 a Vasas javára. Érdekesség, hogy a hét győzelmünkből ötöt a 2000-es években szereztünk, ugyanis 1968 és 2000 között csak két alkalommal tudtunk nyerni Angyalföldön (a 2000. november 11-ei 2-0-s siker összefoglalója látható alább).

A legfájóbb Vidi-Vasas 2-2

Annak ellenére, hogy kevés sikerélményben volt részük a fővárosi piros-kékeknek Székesfehérváron, számunkra mégis az egyik legfájóbb emlékű NB I-es meccs épp egy Vidi-Vasas. 1999. június 16-át sosem felejti el, aki ott volt. A 18 csapatos NB I utolsó, 34. fordulója. Az utolsó három helyezett kiesik az élvonalból. A meccs előtt csapatunk a 15. helyen állt, egy ponttal lemaradva a 14. helyezett Siófoktól. A mi gólkülönbségünk -18 volt, míg a Siófoké -16. A képlet a következő volt: amennyiben az utolsó fordulóban nyerünk, a Siófok pedig nem nyer az akkor középcsapatnak számító DVSC otthonában, biztos, hogy bent maradunk. Ha mindkét együttes kikap, vagy mindkét együttes döntetlent játszik az utolsó fordulóban, akkor mi búcsúzunk. Amennyiben mi döntetlent játszunk a Vasassal, a Siófok pedig csak 1 góllal kap ki Debrecenben, mi esünk ki, ha több góllal kap ki, akkor bent maradunk, hiszen akkor már nekünk jobb a gólkülönbségünk. Természetesen a legdrámaibb forgatókönyv szerint alakult az utolsó forduló. Mi hazai pályán, egy a végsőkig kiélezett küzdelemben, 2-2-es döntetlent játszottunk a Vasassal, míg a DVSC - akiknek a szurkolói a Siófok elleni bajnokijuk előtt egy nagy molinón üzentek kedvenceiknek "Mentsük meg a Vidit!" - 1-0-ra győzte le a Balaton-parti alakulatot. Vagyis 1999-ben egyetlen gólon múlt az, hogy a következő szezonban csapatunk nem a legmagasabb osztályban szerepelhetett. Ez pedig azt is jelentette, hogy nem csak az első NB I-es meccsünket játszottuk a Vasas ellen, hanem a XX. század utolsó élvonalbeli meccsét is - hogy aztán 1 évvel később a másodosztályban, 101 bajnoki pontot gyűjtve, 104 gólt rúgva (ez azóta is rekord) visszakerüljünk a legjobbak közé, de ez már egy másik történet.

A legörömtelibb Vidi-Vasas 2-2

Hét évvel a kiesést jelentő Vasas elleni meccs után ismét sorsdöntő találkozót játszott a két csapat egymással. A tét ezúttal azonban nem a bennmaradás volt, hanem a Magyar Kupa elhódítása. 2006. május 17-én, az Üllői úti Ferencváros Stadionban, 6500 néző előtt, történetünk során először megnyertük a Magyar Kupát. A rendes játékidő végeredménye 2-2 volt, és mivel a hosszabbításban nem született gól, 11-es rúgásokra került sor, amit végül 6-5-re megnyertünk.

A legtöbb gólt szerző Vidi-játékos

A Vidi történetének legeredményesebb játékosa a Vasas ellen Szabó József, 8 találattal.

Az eddigi egyetlen vidis mesterhármas a Vasas ellen - ekkor nyertünk utoljára bajnokit a Vasas vendégeként

Több korábbi játékosunknak is sikerült egy meccsen két gólt szereznie a Vasas ellen, azonban mesterhármasig a két csapat eddigi 93 bajnokiján csupán egy Vidi-játékos jutott el, ő nem más, mint André Alves. A 2009/2010-es szezonban Angyalföldön sikerült három gólt lőnie, csapatunk azon a találkozón 4-2-re diadalmaskodott. Ezt a találkozót 2009. november 1-jén rendezték meg, azóta nem tudtunk bajnokit nyerni a Vasas vendégeként. 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek