ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK

Huszonkettedik alkalommal mérkőzünk meg az élvonalban a Nyíregyházával

A nyírségiek még sosem szereztek pontot bajnoki mérkőzésen a Sóstói Stadionban.

A két együttes találkozóinak története rövid időszakra nyúlik vissza, hiszen az első derbire az 1980-81-es bajnoki idényben került sor. 1980. augusztus 13-án, Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban 2-1-re nyertünk a Spartacus ellen. Érdekesség, hogy az első gólt az élvonalban a Nyíregyházának az a Burcsa Győző lőtte, aki napjainkban a Vidi klubigazgatója, míg a második találat Csongrádi Ferenc nevéhez fűződik, aki szintén egy fejér megyei élvonalbeli klub, a Dunaújváros-PASE klubigazgatója.

A legnagyobb arányú siker:
Két, egymást követő szezonban is 4-0-ra nyert a Videoton a Spartacus ellen hazai környezetben. Az 1982-1983-as idény 4. fordulójában Májer Lajos, Szabó József, Vadász Imre és Novath György góljaival, az 1983-1984-es pontvadászat 9. körében pedig Vadász Imre 2, Májer Lajos és id. Horváth Gábor 1-1 találatával győztük le a nyírségi alakulatot.

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
2005. május 14-én nyolc gólt hozó derbit vívtak a felek Székesfehérváron, csapatunk 5-3-ra nyert a Spartacus ellen. Az első félidő után Györök Tamás és Nagy Dani góljaival 2-0-ra vezettünk, majd fordulás után Lattenstein Norbert növelte előnyünket. Cipf szépítő gólja után újra a Vidi jelentkezett gólokkal, hét percen belül előbb újra Nagy Dániel, majd Kuttor Attila vette be a nyíregyházi kaput. Az utolsó 10 percben Kenesei Zoltán duplája kozmetikázta az eredményt, így alakult ki az 5-3-as végeredmény.

A legjobb egyéni teljesítmény:
Négy játékosunk is duplázni tudott a nyírségiek ellen. Az első Vadász Imre volt az 1982-es, 4-0-ra megnyert meccsen, majd 1998-ban Waltner Róbert talált be kétszer egy 4-2-re elveszített nyíregyházi bajnokin. A 2005-ös, 5-3-as siker alkalmával Nagy Dani, majd négy évvel később André Alves vette be kétszer a Spartacus kapuját.

Nézze meg a két csapat eddigi legutolsó SZékesfehérvári összecsapásának összefoglalóját!
 

A legtöbb gólt rúgó játékos:
A Spari hálójába két egykori labdarúgónk is 3-3 alkalommal talált be. Egyikük, az UEFA Kupa ezüstérmes Vidi alapembere, Vadász Imre, másik pedig Sitku Illés.

A két csapat eddigi mérlege egymás ellen:
Szombaton kerül megrendezésre az élvonalban a 22. Nyíregyháza elleni bajnokink. 15 alkalommal mi kerültünk ki eddig győztesen a párharcból, míg 3 nyíregyházi siker mellett 3 alkalommal döntetlennel zárult a meccs. A gólkülönbség 37-16 a javunkra.
Székesfehérváron eddig tíz alkalommal játszottunk bajnoki meccset a Nyíregyháza ellen, és még pontot sem veszítettünk ellenük a Sóstói Stadionban. A gólkülönbség 23-5 a javunkra.

A Nyíregyháza elleni góllövőlista:

3 gólos: Vadász Imre, Sitku Illés
2 gólos: Májer Lajos, Szabó József, Waltner Róbert, Kuttor Attila, Nagy Dániel, Andre Alves
1 gólos: Szirják, Tiber László, Burcsa Győző, Csongrádi Ferenc, Id. Horváth Gábor, Novath György, Takács Lajos, Czéh László, Horváth Ferenc, Tóth Balázs, Lattenstein Norbert, Györök Tamás, Farkas Balázs, Dvéri Zsolt, Koller Ákos, Alison Silva, Sándor György, Kovács István, Nikolics Nemanja

 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek