Három Vidi-játékos utazik hétfőn Antalyaba

Somodi és Gyurcsó után Fejes az utolsó pillanatban csatlakozott az NB II-es válogatotthoz, honlapunk Pető Tamással készített interjút.

A remekül sikerült Telki kiválasztó táborok és a Kelet-Nyugat gálamérkőzés után január 24-től egy hétig Törökországban edzőtáborozik a Ness Hungary NB II-es ligaválogatott, ahol a csapat négy mérkőzésen lép pályára. A válogatott hétfőn délután 15 órakor repül Ausztriából Törökországba. A mieink többek között Azerbajdzsán olimpiai válogatottjával és a Borussia Mönchengladbach gárdájával is megmérkőznek. Az Azerbajdzsán utánpótlás válogatott elleni mérkőzés külön érdekessége, hogy néhány nappal később - február 9-én - a felnőtt magyar válogatott játszik az azeri válogatottal felkészülési mérkőzést Dubajban.
Az NB II-es válogatott keretébe három Vidi II játékos is bekerült, igaz Fejes András csupán az indulás előtt két nappal kapott meghívót. "Fegyának" bizonyára dejavu érzése lehetett, hiszen egy éve szintén az utolsó pillanatban került a Videoton első csapatának utazó keretébe. Ráadásul tavaly februárban a Vidi is Törökországba utazott, akárcsak most az NB II-es ligaválogatott. A csapattal két egykori válogatott - a Vidiben is megfordult - játékos utazik. Horváth Ferenc az NB II Keleti-csoportjának a szövetségi edzője, míg Pető Tamás a Nyugati-csoport válogatottjának volt a trénere a Kelet-Nyugat gálán. Honlapunk utóbbi szakemberrel készített interjút.

Kapusok:
Esterházy Mátyás (Újpest FC)
Somodi Bence (Videoton II)

Védők:
Pirka Tamás (Gyirmót FC )
Fejes András (Videoton II)
Tóth Máté (REAC)
Tóth Imre (Makói FC)
Nagy Tamás (KBSC FC)
Burucz Barna (Bajai LSE)
Éles Szilárd (Mezőkövesd-Zsóry)

Középpályások:
Domokos Bálint (Bajai LSE)
Gulyás Máté (REAC)
Pothárn Szabolcs (FC Ajka)
Albert Ádám (Dunakanyar-Vác)
Frőhlich Roland (Bajai LSE)
Petneházy Márk (Orosháza FC)
Wittrédi Dávid (Pécsi MFC)
Szabó Péter (DVTK)

Csatárok:
Nagy Olivér (Pécsi MFC)
Gyurcsó Ádám (Videoton II)
Pölöskey Péter (Ferencvárosi TC)
Bene Attila (Mezőkövesd-Zsóry)
Pákolicz Dávid (Nyíregyháza Spartacus FC)

 - Mi alapján történt meg a keret kialakítása?
Van összesen 32 NB II-es csapat. Horváth Feri főleg a Keleti-csoport mérkőzéseit követte nyomon fordulóról fordulóra én pedig a Nyugati-csoportét. Rengeteg mérkőzést néztünk meg a helyszínen. Az őszi szezon végén rendeztük meg a Kelet-Nyugat gálát, ahova azokat a játékosokat hívtuk meg, akik egész ősszel jó teljesítményt nyújtottak. A végső keretet pedig a gálamérkőzés után alakítottuk ki. Az MLSZ alapvető kérése az volt, hogy főleg a 23 évnél fiatalabb, tehetséges játékosok közül válogassunk, de szintén fontos kérésnek számított az is, hogy lehetőleg egy csapatból ne válogassunk be 5-6 labdarúgót. Ez bizonyos esetekben azért okozott gondot számunkra, mert vannak olyan NB II-es csapatok, ahol nincsenek is 24 évnél fiatalabb játékosok. Végül sikerült egy jó keretet kialakítanunk.

 - Minden NB II-es csapat beleegyezett abba, hogy a felkészülés közepén 1 hétre elengedje veletek tehetséges fiatal játékosait?
Többnyire nem okozott ez problémát, de van néhány olyan játékos, akire számítottunk volna, ám a klubja kérésére nem tart velünk.

- Egészen pontosan mit jelent az, hogy NB II-es válogatott? Ilyen csapat minden országban van vagy ez egy "hungarikum"?
Nem nevezném "hungarikum"-nak, nemrég hoztak létre például a szerbek is egy ilyen ligaválogatottat. Ennek a kezdeményezésnek az a lényege, hogy azok a fiatal tehetséges játékosok, akik többre hivatottak annál, hogy ne adj Isten elkallódjanak az NB II-ben, itt megmutathatják magukat és a játéktudásukat. Voltaképpen ez egy kiugrási lehetőség a játékosok részére.

- Tavaly is volt már az NB II-es válogatottnak egy hasonló külföldi összetartása. Az sikeresnek bizonyult?
Igen, a visszajelzések mindenképp pozitívak voltak. Tavaly is több külföldi csapattal mérkőzött meg a ligaválogatott és idén is négy meccs szerepel a programban. Ami biztos, hogy megmérkőzünk az azeri olimpiai válogatottal és a Bundesligában szereplő Borussia Mönchengladbach ligacsapatával is. Ezen kívül még egy román elsőosztályú csapattal is biztos, hogy játszani fogunk, valamint még szervezés alatt van egy szintén külföldi elsőosztályú csapat elleni mérkőzés is. Sűrű lesz tehát a programunk, egy hét alatt játszunk 4 mérkőzést. Azokon a napokon, amikor nincs meccsünk, napi két edzéssel készülünk, hogy ne zökkenjenek ki a játékosok a felkészülési időszak ritmusából. Fontosnak tartjuk Horváth Ferivel azt, hogy a játékosokat úgy adjuk vissza a klubjaiknak, hogy valamennyi edző elmondhassa, hogy megérte őket odaadni az NB II-es válogatottnak.


Mindenképp lesz folytatása. Ahogy korábban már mondtam, a szerbeknél is van egy hasonló elveken működő ligaválogatott, tavasszal velük fogunk játszani egy oda-visszavágós párharcot. Ezen kívül - szintén tavasszal - még két-három felkészülési mérkőzést fogunk játszani.

- Van már kézzelfogható eredménye ennek a kezdeményezésnek?
Igen, néhány játékos a tavalyi ligaválogatottból ma már NB I-es csapatok keretében is megtalálható. Szintén sikernek könyvelhető el az is, hogy Róth Antal több olyan fiatal játékost is meghívott az U21-es válogatott mostani összetartására, akik az NB II-ben szerepelnek. A két kapus - Dibusz (Pécs) és Gőcze (Kozármisleny) - a Nyugati-csoportban véd, de több játékost meghívott a szövetségi edző az Újpest második csapatából is. Az a véleményem, ha már két játékosnak sikerül az előrelépés, akkor megérte a kezdeményezés. Egyébként sok olyan tehetséges fiatal játékos van az NB II-ben, akik megállnák a helyüket profi, NB I-es csapatokban is és ezzel nem lenézni akarom az NB II-t, de az NB I mégis csak magasabb színvonalat képvisel. Azon sem lepődnék meg, ha a most meghívott három Vidi-játékosból - belátható időn belül - többen is bemutatkoznának majd az NB I-ben. Természetesen ez nem csak a fehérvári játékosokra igaz és bízom benne, hogy minél több NB I-es edző lesz, akik megadják a lehetőséget a feltörekvő fiatal tehetségeknek.

A Vidi II három játékosa mindennap helyszíni beszámolóval jelentkezik a vidi.hu-n!

Szerző: Wéninger Ákos