VIDI - SUMQAYIT

Érdekességek a KL második selejtezőköréből

Kovács Patrik a KL idei kiírásában a tizedik legfiatalabb játékosként lépett pályára és csak a Vidinek sikerült a második selejtezőkörben az a bravúr, hogy idegenben nyert hátrányból.

Csapatunk az előző héten 2-1-es győzelmet aratott Azerbajdzsánban, a KL második selejtezőkörének első mérkőzésén. Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány érdekességet a mérkőzéssel és a KL második selejtezőkörének első találkozóival kapcsolatban.

A Sumqayit FK - Fehérvár FC találkozón kívül további 48 párharcot rendeztek meg múlt héten a KL második selejtezőkörében, de csak 47 mérkőzést játszottak le a miénken kívül, ugyanis mint ismert, a Puskás Akadémia FC játék nélkül, 6-0-s összesítéssel jutott tovább, mivel ukrán ellenfele, a Dnipro-1 megszűnt.

A 48 lejátszott találkozón összesen 136 találat született (ebbe nem számoltuk bele a PAFC-nak megítélt két 3-0-s játék nélküli győzelmet). A legtöbb gólt (összesen nyolcat) az F91 Dudelange - BK Häcken mérkőzésen láthatták a nézők, a találkozót a vendégek 6-2-re nyerték meg. A legnagyobb arányú győzelmet pedig az örmény FC Noah szerezte, 7-0-ra győzte le hazai pályán a máltai Sliema Wanderers FC-t.

A 48 találkozóból mindössze négy olyan győzelem született, amikor egy csapat hátrányból tudott fordítani, de ez a bravúr idegenben csak a Vidinek sikerült, a másik három fordítást hazai együttes hajtotta végre: NK Osijek - Levadia Tallinn 5-1, Gent - Víkingur 4-1, St. Gallen - Tobol 4-1.

A mi találkozónkon kívül további hét másik mérkőzésen kellett a játékvezetőknek piros lapot felmutatniuk és annak ellenére, hogy az azeri labdarúgó, Khachaiev már a 32. percben mehetett zuhanyozni a második sárga lapját követően, nem a Vidi játszotta a legtöbb időt emberelőnyben, ugyanis az NK Maribor - Universitatea Craiova (2-0) találkozón már a 31. percben villant a piros lap a román csapat játékosának, Denil Maldonadónak.

A legfontosabb statisztikai mutatókban azeri ellenfelünk fölé nőttünk az első mérkőzésen. Nekünk 21 gólszerzési kísérletünk volt, míg a hazai csapatnak összesen 7. Mi hétszer, az azeri együttes pedig háromszor találta el a kaput, szögletből pedig négyet végezhettünk el, míg a hazaiak kettőt - az egyik sarokrúgás után született meg a Sumqayit vezető találata.

Mindkét együttesben pályára lépett egy-egy fiatal futballista. A hazai csapatban a 2006-os születésű, a 18. születésnapját két nappal az "odavágó" előtt ünneplő Nihad Ahmadzada a szünetben állt be, míg nálunk Kovács Patrik a 85. percben lépett pályára. Kovács egyébként az idei Konferencia Liga-sorozatban a tizedik legfiatalabb pályára lépő futballista volt. Érdekesség, hogy a legfiatalabb pályára lépő futballista, a Dinamo Tbilisi játékosa, Saba Kharebashvili 15 esztendős, 10 hónapos és 8 napos korában állt be az FK Mornar Bar elleni KL-meccsen, vagyis nem töltötte még be a 16. életévét - ilyen fiatalon magyar felnőtt bajnoki meccsen egyetlen osztályban sem szerepelhetne, ugyanis az MLSZ szabálya szerint csak a 16. életévüket már betöltött játékosok léphetnek pályára felnőtt bajnoki mérkőzésen.

Végezetül pedig mindenképp említést érdemelnek a Vidi lelkes szurkolói is, akik több mint 3000 km-t utaztak azért, hogy élőben szurkolhassanak csapatunknak - ezzel az egyik legtávolabbi idegenbeli mérkőzés volt az azerbajdzsáni, ahol a helyszínen szurkoltak a Vidi drukkerei.

Ennél messzebb nemzetközi tétmeccsen csak egyszer szerepelt csapatunk az elmúlt évtizedekben, 2006-ban a kazah Kairat Almaty ellen játszottunk az UEFA Kupában. A legnagyobb kazah város, amely 1997-ig az ország fővárosa is volt, 5500 km-re fekszik Székesfehérvártól. Az elmúlt 15 évben több távolabbi városba is elkísérték csapatunkat szurkolóink, ott voltak többek közt 2012-ben Trabzonban és 2017-ben Tallinban is.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek