REMEKLÉS

Élen az NB I-ben: 11 kapott gól nélküli bajnokinál jár Tóth Balázs

A Mezőkövesd ellen ismét érintetlen maradt csapatunk kapuja. A szezonban már nyolc ellenfél számára volt legalább egyszer bevehetetlen Tóth hálója, de a korábbi Vidi-kapusoknál is találunk kiemelkedő statisztikákat ezen a téren.

A múlt szombati, Mezőkövesd elleni kiütéses győzelem alkalmával újabb kapott gól nélküli mérkőzést pipálhatott ki együttesünk kapusa, Tóth Balázs, aki ezzel már 11 - gyakran használt angol kifejezéssel élve - clean sheetnél jár, azaz ennyi meccsen maradt érintetlen a hálója az idei bajnokságban. A tavaly nyáron, a szezon kezdete után érkezett hálóőrünk a 4. forduló óta kirobbanthatatlan a Vidi kapujából, kiváló formájának köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány a márciusi válogatott összetartásra is meghívta.

Nyolc ellenfél már kipipálva

Tóth Balázs a 2023/2024-es szezonban hozott már le kapott gól nélkül mérkőzést a Mezőkövesd, az MTK, a DVTK, az FTC, a Paks, a DVSC, a Kecskemét és a Puskás Akadémia ellen is. Fordított hasonlattal élve mondhatjuk, hogy a Mezőkövesd ellen "triplázott" a hétvégén, a borsodi csapat ugyanis a szezonbeli három meccsből egyszer sem tudott betalálni ellenünk - ehhez kapusunk védései mellett természetesen fegyelmezett csapatvédekezésünk is elengedhetetlen volt. Az MTK már kétszer próbálkozott sikertelenül bevenni Tóth kapuját, a harmadik bajnokink május elején következik ellenük.

A maradék három ellenfél közül a ZTE és a Kisvárda ellen még összejöhet a szezonban a clean sheet, az Újpest viszont mindhárom egymás elleni bajnokinkon betalált az idényben (az 1. fordulóban, Újpesten Kovács Dániel védte a Vidi kapuját).

A meccsek közel fele kapott gól nélkül

A szezonban a Mezőkövesd elleni volt Tóth Balázs 24. NB I-es meccse piros-kékben. Ezeknek a találkozóknak a 45,8%-át hoztuk le kapott gól nélkül, azaz közel minden második mérkőzést. Tóth 2160 játékpercnél jár a szezonban, ez idő alatt átlagolva 77 percente sikerült ellenfeleinknek betalálniuk.

Aranyérmes elődök útján

A már 100 élvonalbeli meccsnél járó kapusunk 11 kapott gól nélküli mérkőzésével az élen áll az NB I-es hálóőrök listáján az idényben, a ferencvárosi Dibusz Dénes kilenc, a paksi Szappanos Péter nyolc meccsel követi őt a listán. Az előző, 2022/2023-as szezonban az egész idény alatt nem jutott el senki 11-ig, az akkor még Zalaegerszegen védő Demjén Patrik nyolc clean sheettel zárt az élen.

Nem ez az első szezonja azonban Tóth Balázsnak, amikor kiemelkedően teljesít ezen a téren: a 2020/2021-es szezonban a Puskás Akadémia színeiben 12 kapott gól nélküli bajnokiig jutott, ez azonban akkor nem volt elengendő a képzeletbeli első helyre, Dibusz ugyanis egy meccsel megelőzte.

Kapusunk remeklésének hatására megnéztük, hogy az elmúlt húsz évben kik büszkélkedhettek hasonló statisztikával a Vidi hálóőreként. Tizenegynél több kapott gól nélküli meccsig legutóbb Kovácsik Ádám jutott a 2019/2020-as szezonban, amikor 14 meccsen maradt érintetlen a kapuja. Ugyanígy 14 clean sheetet hozott le Kovácsik 2017/2018-ban, a klubunk harmadik bajnoki címét hozó szezonban.

Ezt is felülmúlta a spanyol Juan Calatayud, aki a második bajnoki cím idényében, 2014/2015-ben húsz bajnokin nem kapott gólt. 2012/2013-ban Mladen Bozsovics 12, 2009/2010-ben Sebők Zsolt 14, 2005/2006-ban Tudor Dániel 12 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül.

Nemzetközi kitekintés

Cikkünk végén érdekességképpen nézzük meg, hogy állnak a szezonban a kapott gól nélküli bajnokik terén az európai topligák kapusai. Az öt legmagasabban jegyzett bajnokságot (angol, német, spanyol, olasz, francia) nézve a legkiemelkedőbb statisztikával az Inter kapuját védő svájci Yann Sommer rendelkezik, ő már 17 clean sheetnél jár az idényben.

A mellett, hogy természetesen nem lehet kapusok teljesítményét mindössze egy mutató alapján összehasonlítani, érdemes megemlíteni, milyen neves hálóőröket előz meg ebben a statisztikában Tóth Balázs: az Atlético Madrid kapuját védő Jan Oblak és a Manchester Cityt erősítő Ederson egyaránt 9-9 kapott gól nélküli meccsnél jár, a Barcelonában védő Marc-André ter Stegen és a PSG-s Gianluigi Donnarumma pedig Tóthhoz hasonlóan 11-11 alkalommal hozta le "nullára" csapata bajnokiját.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek