KONFERENCIA LIGA

Bemutatjuk KL-ellenfelünket, az idén 14 esztendős Sumqayit FK-t

Azeri Konferencia Liga-ellenfelünk idén harmadik alkalommal szerepel a nemzetközi porondon, ahol eddig gólt még nem szerzett.

A "Vegyészek" becenévre hallgató Sumqayit FK-t 14 évvel ezelőtt, 2010-ben alapították. 2011 nyarán az azeri élvonalban szereplő Absheron FK szponzori problémák miatt megszűnt, helyét pedig a "Vegyészek" vették át a bajnokságban. Az újonc együttes főleg 18-19 éves azeri fiatalokkal a keretben szerepelt a bajnokságban.

2020-ig minden szezonban a tabella második felében végzett a Sumqayit FK, az áttörést a 2019/2020-as idény hozta, ekkor a 4. helyen végzett KL-ellenfelünk és története során először szerepelhetett a nemzetközi porondon. Az EL első selejtezőkörében az észak-macedón Shkëndija 2-0-ra nyert idegenben és mivel ez volt az emlékezetes "COVID-szezon", a továbbjutásról ez az egy mérkőzés döntött, így kiestek.

A következő idényben bajnoki bronzérmes lett a Sumqayit, az EKL első selejtezőkörében a szerb Čukarički 2-0-ra nyert Azerbajdzsánban, a visszavágó pedig 0-0-s döntetlennel zárult. A következő két évben nem sikerült kijutniuk a "Vegyészeknek" a nemzetközi porondra, az előző idényben aztán ismét a 4. helyen végeztek a bajnokságban, így a KL második selejtezőkörében indulhatnak idén, ahol a Vidivel találkoznak július végén.

A csapat vezetőedzője a 46 esztendős azeri Samir Abasov, aki 2011-2014 között a klub játékosa volt, majd 2015-ben kinevezték vezetőedzőnek és egészen 2018-ig irányította az azeri klubot. Néhány év szünet után 2022-ben tért vissza a Sumqayit FK kispadjára és azóta megszakítás nélkül ő a vezetőedző.

A csapat keretében azeri labdarúgókon kívül pakisztáni, zöld-foki szigeteki, elefántcsontparti, burundi, japán, brazil, ecuadori, izraeli, észak-macedón, csádi és észt játékosok is megtalálhatóak. Hat játékos szerepel hazája válogatottjában, a legismertebb név az észt Erik Sorga, aki tavaly pályára lépett Budapesten a Magyarország - Észtország barátságos meccsen, amely Marco Rossi szövetségi kapitány 50. mérkőzése volt válogatottunk kispadján és amelyet Ádám Martin góljával 1-0-ra megnyertünk. Vele viszont nem fogunk találkozni a júliusi párharc alkalmával, szerződése ugyanis június 30-án lejár és bár opciója volt az azeri klubnak a hosszabbításra, azzal nem élt, így szabadon igazolható lesz az észt játékos néhány nap múlva. Erik Sorga góljával győzte le a szezon végén a Sumqayit azt a Gabalat, amellyel 2022-ben mi is megmérkőztünk az EKL második selejtezőkörében, és ezzel a győzelemmel szerezte meg a bajnokságban a 4. helyet, amelynek köszönhetően két év után ismét nemzetközi kupameccset játszhatnak a "Vegyészek".

Ugyancsak hazája válogatottjában szerepel a csádi Casimir Ninga és a pakisztáni Easah Suliman, a Transfermarkt adatai alapján azonban az ő szerződésük is lejár június 30-án. Az azeri Elvin Badalov és a szintén azeri Mehdi Cannatov, valamint a burundi Trésor Mossi viszont pályára léphet ellenünk a KL második selejtezőkörében.

KL második selejtezőkör, első mérkőzés: 2024. július 25. (csütörtök) Sumqayit FK - Fehérvár FC
KL második selejtezőkör, visszavágó: 2024. július 31. (szerda) 19:00 Fehérvár FC - Sumqayit FK

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: sfc.az

További hírek