KONFERENCIA LIGA

Győzelem a Sumqayit elleni idegenbeli odavágón!

Az első félidőben a hazaiak szerezték meg a vezetést, azonban még a szünet előtt Christensen góljával egyenlítettünk, Spandler találatával pedig 2-1-re megnyertük a Sumqayit elleni párharc első meccsét.

A bizakodásra okot adó felkészülési időszak után csapatunk megkezdte a tétmérkőzések sorát a 2024/2025-ös szezonban. Nyitányként a Sumqayit elleni idegenbeli Konferencia Liga-selejtező várt Pető Tamás együttesére.

UEFA Konferencia Liga, 2024-2025, 2. selejtezőkör, 1. mérkőzés

25 július csütörtök

Sumqayit FK
  • Abdullazade

1-2

Mehdi Huseynzade Sumqayit City Stadium Sumqayıt

Fehérvár FC
  • Christensen
  • Spandler

Sumqayit FK

Dzhenetov Mekhti - Radovic Slavisa, Muradov Rovlan, Abdullazade Sabuhi, Vujnovic Nikola (Ahmadzada Nihad 46'), Sadikhov Rahim (Guliyev Kamran 84'), Medeiros Fernando (Mossi Tresor 84'), Badalov Elvin, Khachaiev Murad, Kehat Roi, Rezabala Jordan

Fehérvár FC

Tóth Balázs - Bohdan Melnyik, Nikola Serafimov, Spandler Csaba, Schön Szabolcs - Csongvai Áron, Tobias Christensen - Katona Mátyás (Kovács Mátyás 57'), Bedi Bence (Kasper Larsen 66'), Pető Milán (Babos Bence 66') - Nejc Gradisar (Kovács Patrik 84')

Játékvezetők

Florjan Lata

Xhulio Mani, Rejdi Zaimi, Kreshnik Cjapi

Vezetőedzőnk a Tóth - Melnyik, Serafimov, Spandler, Schön - Csongvai, Bedi - Katona, Christensen, Pető - Gradisar tizenegyet jelölte a kezdőcsapatba. A cserepadon Dala, Veszelinov, Larsen, Stefanelli, Kovács B., Kovács P., Kovács M., Simut, Huszti, Ominger és Babos kapott helyet.

Az első negyedórában ismerkedtek egymással a csapatok, a kapuk alig forogtak veszélyben. A 10. percben Christensen tekert fölé egy szabadrúgást, míg a hazaiaknál Sadikhov lövése halt el az oldalhálóban. A sok szabálytalanság nem kedvezett a folyamatos játéknak, Florjan Lata ki is osztott egy-egy sárga lapot, hogy elejét vegye a rugdosódásnak. A 17. minutumban Gradisar látványosan ollózott kapura 16 méterről, az azeri hálóőrnek nem okozott gondot a lövés.

A 20. percben vezetést szerezett a Sumqayit: Serafimov fejelt ki egy szögletet, éppen Abdullazade elé, aki 18 méterről óriási kapásgólt lőtt (1-0). A bekapott gól után azonnal feljebb kapcsoltunk és átvettük a játék irányítását. A 28. percben Gradisar került helyzetbe a 16-oson belül, kecsegtető helyetből fölé bombázott, majd Schön veszélyes beadása suhant el centiméterekkel mindenki feje fölött. Bedi bal lábas lökete következett, Dzhenetov gyors vetődéssel kikapta a jobb alsóba tartó labdát.

A 33. percben Khachaiev lekönyökölte Gradisart, megkapta második sárga lapját, így kiállította a játékvezető. Emberelőnyben még tovább fokozta a nyomást csapatunk, Pető remek beadására Katona érkezett, csukafejese kevéssel kerülte el a kaput.

A 39. minutumban siker koronázta próbálkozásainkat: Schön indította Bedit, akinek beadására Christensen berobbant és a hálóba fejelt (1-1). A szünetig a fordítás is összejöhetett volna: a remekül játszó Pető 17 méteres lövését fölé tornázta a hazai kapus, aki a hajrában Katona próbálkozását is fogta, igaz, csak másodszorra.

A második félidő is Vidi-helyzettel indult: Bedi éles szögből leadott lövése a kapufán csattant. Az aktívan játszó Pető kísérlete következett, a labda felső kapufa fölött hagyta el a játékteret.

Az 52. percben góllá érett a fölény: Katona szabadrúgását Spandler bólintotta az azeri kapuba (1-2). Pető Tamás cserékkel frissítette csapatunkat; Katona, Pető és Bedi helyére Kovács Mátyás, Babos és Larsen érkezett. Kijjebb jöttek a hazaiak, a 70. percben Tóth határozott vetődéssel kaparintotta meg a labdát az azeri támadók elől. Türelmesen játszottak Csongvaiék, körbeadogatták a Sumqayit védelmét és várták a kínálkozó lehetőséget.

A hajrá előtt újra felpörgött a játék: a 79. percben Larsen is eltalálta a kapufát. Csongvai fölészálló lövése és Gradisar fejese maradt a végére, az eredmény már nem változott, 2-1-es győzelemmel zártuk az azerbajdzsáni túrát.

Pihenésre nincs idő, vasárnap az OTP Bank Liga NB I-ben, a Kecskemét otthonában lép pályára csapatunk, majd jövő szerdán következik a Sumqayit elleni Konferencia Liga visszavágó.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek