Akár bajnokként is mehetünk Kispestre!

A bajnokság 27. fordulójában a Vidi - a többi csapat eredményétől függetlenül - megszerzi a bajnoki címet, ha nyer a Budapest Honvéd ellen.

A 27. forduló műsora

Péntek, május 6.:
17.00: KTE-Ereco - Győri ETO FC
19.00: ZTE FC - MTK Budapest

Szombat, május 7.:
15.00: Szolnoki MÁV - Ferencváros
17.30: Kaposvár - DVSC-TEVA
19.00: Sz. Haladás - Vasas-Híd
19.00: Lombard Pápa - BFC Siófok
19.00: Paksi FC - Újpest FC

Vasárnap, május 8.:
17.30: Bp. Honvéd - Videoton FC

Ezen a héten is „több frontos” harcot vív csapatunk: szerdán, 17 órától, a Magyar Kupa elődöntő visszavágóján lép pályára a Sóstón a Kaposvári Rákóczi ellen, majd vasárnap este, a 27. fordulót záró mérkőzésen, Kispesten, a Honvédnál vendégeskedik.

Négy forduló van még hátra, tíz ponttal vezeti a Videoton FC a bajnokságot, azaz a matematika szabályai szerint akár az is előfordulhat, hogy már bajnokként futhat ki a Bozsik Stadion gyepére!

A „számolgatást” azonban ne ezzel kezdjük, nézzük a legtisztább opciót: biztosan bajnok a Vidi, ha nyer a Honvéd ellen. Megint csak a számok nyelvére fordítva: akkor tekinthető bajnoknak a Videoton FC, ha a hétvégi forduló után – három meccsel a „záróra” előtt –, ha tíz ponttal, vagy annál nagyobb különbséggel vezet. Növelheti játékosaink harci kedvét, hogy csak két csapat van a Monicomp Ligában, amelyet még nem győztünk le – ebből az egyik a Budapest Honvéd.

Amennyiben nyerni tudunk a Bozsik Stadionban, valamennyi vetélytárs csak tartani tudja a távolságot, a jelenlegi tízpontos előny mellett ez feleslegessé teszi a számolgatást.

Ha számolunk...
A Videoton FC-nek, döntetlenje esetén 55 pontja lesz. Ezzel is bajnok a Vidi, ha a mögötte álló Paksi FC is csak döntetlent játszik szombaton, otthon, az Újpest FC ellen. Ha csapatunk – legalább – egy pontot szerez, sem a Kaposvári Rákóczi, sem a Ferencváros nem foghatja már be.

De, ahogy írásunk elején említettük, akár egy vereséggel is bajnok lehet a hétvégén a Videoton. Ehhez azonban az kell, hogy egyik üldözőnek se legyen 44-nél több pontja: ez a paksi FC esetében vereséget, a Rákóczi és a Fradi esetében pedig a döntetlennél nem jobb eredményt jelent.

Bár mi természetesen főként a bajnoki címre fókuszálunk, érdemes figyelni a bajnokság további két, még nyitott kérdésére, a nemzetközi kupaindulásra, valamint a kiesésre.

Azt már említettük, hogy a hét közepén játsszák a Magyar Kupa elődöntőinek visszavágóit. Kedden a Zalaegerszegi TE és a Kecskemét alkotta pár lép pályára – a lila-fehérek előnye tetemes, „szinte biztos”, hogy Tomiszlav Szivics csapata az egyik döntős. Ha szerdán az idegenben is előnyt szerzett Videoton is finalista lesz, amennyiben csapatunk a bajnokságban is célba ér, ez a döntő eredményétől függetlenül, a KTE-Ereco Európa Liga-indulását jelenti. Ebben az esetben a bajnoki második, illetve harmadik indulhat még a nemzetközi kupasorozatban.

A „Zete” az MTK Budapesttel játszik – már pénteken – míg a Ferencváros Szolnokra látogat. A hazai csapat nehéz keresztje, hogy a 27. fordulóban, akár győzelme esetén is kieshet, ha a BFC Siófok is nyer Pápán, tartva ezzel tízpontos előnyét a Monicomp Liga másik újoncával szemben.

Miután a 34 pontos Kecskemétet, Lombard Pápát és Győri ETO-t inkább csak matematikailag fenyegeti a kiesés – valamennyien hét ponttal előzik meg az MTK-t – egy csapatról, egy meccsről nem esett még szó, amely élvonalbeli tagságát szeretné prolongálni: a hazai pályán kitűnő mérleggel büszkélkedő Szombathelyi Haladás a középmezőnybe „betonozott” Vasas-Híd gárdáját fogadja.

További hírek