ELLENFÉL-LES

A mindössze 9 éve alapított FK Krasznodar lesz az utolsó ellenfelünk Spanyolországban

Az orosz csapat két éve kiütötte a DVTK-t az EL-ből, ahol egyszer a csoportkörig, egyszer pedig az egyenes kieséses szakaszig jutott.

Az FK Krasznodart 2008 februárjában alapították, a csapat színe zöld-fekete. Az elmúlt 9 évben két alkalommal is úgy jutott fel magasabb osztályba az együttes, hogy nem végzett feljutó helyen. 2008-ban a harmadosztály (2. Division) bronzérmét szerezték meg, mégis az FNL-be (1. Division) kerültek, mert a feljutó helyen végző Szaturn anyagi gondok miatt visszalépett. 2010-ben pedig az orosz másodosztályban az 5. helyén végeztek, de a másodosztály harmadik és negyedik helyezettje, a Nyizsnyij Novgorod és a KAMAZ Naberezsnije Cselni nem rendelkezett az induláshoz szükséges tőkével. 

Az első két évben átlagos középcsapat volt az FK Krasznodar az orosz élvonalban, előbb a 9. majd a 10. helyen végzett a bajnokságban. Az áttörést a 2013-14-es idény hozta, ekkor a pontvadászatban az 5. helyen végeztek, ráadásul Orosz Kupa-döntőt játszhattak a Rostov ellen. A 0-0-val végződött mérkőzést végül büntetőkkel 6-5-re elvesztette az FK Krasznodar.

Egy évvel később, rövid történetük legjobb bajnoki szezonját produkálták, és az idény végén a dobogó legalsó fokára léphettek fel. Az Európa Liga második selejtezőkörében indulhattak, és 9-0-ás összesítéssel léptek túl az észt Sillamäe Kalev csapatán, majd a harmadik körben a Diósgyőrt búcsúztatták 8-1-es összesítéssel. Végül a rájátszásban a spanyol Real Sociedad sem tudta megállítani az orosz csapatot, amelyik 3-1-es összesítéssel jutott az EL-csoportkörbe, ahol az Everton, a Wolfsburg és a Lille várt a Krasznodarra. Az orosz csapat végül 6 pontot szerezve a csoport 3. helyén végzett az angol és a német együttes mögött.

Az előző idényben a 4. helyen végeztek az orosz bajnokságban, az Európa Ligában pedig egészen az egyenes kieséses szakaszig meneteltek. A harmadik selejtezőkörben a Slovan Bratislava-t 5-3-as, a rájátszásban a finn HJK-t pedig 5-1-es összesítéssel ütötték ki. A csoportkörben a Dortmundot, a PAOK-ot és az azeri Gabalat megelőzve az első helyen végeztek, az egyenes kieséses szakaszban a cseh Sparta Praha jelentette a végállomást, amely két mérkőzésen, 4-0-ás összesítéssel bizonyult jobbnak az orosz csapatnál.

17 fordulót követően az idei bajnokságban egyelőre az 5. helyen áll az FK Krasznodar. A keret becsült összértéke 78,6 millió euró. Legértékesebb játékosuk Fedor Smolov, értéke meghaladja a 10 millió eurót. A keretben egyébként többek közt brazil, svéd, uruguay-i és kolumbiai légiós is szerepel, valamint a téli átigazolási időszakban a Ferencvárostól érkező ecuadori Cristian Ramírez is itt játszik. A vezetőedzői feladatokat az az Igor Shalimov látja el, aki játékosként a Szpartak Moszkvában és az Interben is futballozott, hazája felnőtt válogatottjában pedig 47 alkalommal szerepelt.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: Worldfootball.net

További hírek