INTERJÚ

A kivételezett - Caneira-interjú a Nemzeti Sportban

A sportnapilap munkatársa rutinos védőnkkel beszélgetett, melyben a Vidi négyese beszél pályafutása legemlékezetesebb pillanatairól, a klubról és persze a Loki elleni rangadóról.

A Nemzeti Sport pénteki számában megjelent interjút az alábbiakban változtatások nélkül közöljük.

A stadion bejáratához közel eső falra egy csaknem tizenöt méter magas Marco Caneira-képet erősítettek. Mit szól hozzá, hogy óriás önmagával találkozik, amikor megérkezik a munkahelyére?

Ez a munkám elismerése – mondta Marco Caneira, a Videoton portugál védője. – A labdarúgó számára az egó mindig fontos tényező, és jólesik az ilyen gesztus. Tudom, hogy a klub számára fontos az effajta marketingtevékenység is.

Térjünk rá a futballra: huszonöt alkalommal szerepelt hazája válogatottjában, játszott együtt Luís Figóval és Cristiano Ronaldóval is. Melyikük a jobb játékos?

Két különböző generációhoz tartozó labdarúgóról van szó, Luís már a pályája végén járt, amikor Cristiano feltűnt. Luís Figo a portugál labdarúgás egyik legnagyobb alakja. Éppen olyan volt, mint amilyen most Ronaldo, ugyanúgy emlegetik a Real Madrid játékosát most, mint az elődjét. Vagyis ugyanolyanok.

Milyen a kapcsolata Luís Figóval? Ha úgy gondolja, felhívja? 

Nem beszélünk naponta, de rendszeresen hívjuk egymást. Ráadásul ugyanoda járunk nyaralni, vagyis pihenés közben is többször összefutunk, vannak közös barátaink, szóval jó a kapcsolatunk.

Sok szép sikert ért el pályafutása során. Nyert kupákat, bajnokságot, volt európai Szuperkupa-győztes. Melyikre a legbüszkébb?

Nem tudok egyet kiemelni, mindegyikre nagyon büszke vagyok. Örömmel emlékszem vissza minden egyes sikerre. Kivételezettnek, a sors kegyeltjének érzem magam, mert karrierem során sok mindent elértem, és különleges a pályafutásom. Szerepelhettem vébén a portugál válogatottal, nyertem európai kupát, országos címeket – mindegyik fontos és szép emlék.

Melyik volt a legjobb csapat, amelyben valaha játszott?

Egyértelműen a spanyol Valencia, amellyel az európai Szuperkupa mellett Spanyolországban is sikeres voltam, és kilenc éve a világ legjobb klubcsapatának választották. Két évig szerepeltem előtte a francia Bordeaux-ban, s rendkívül fontos váltás volt az életemben ez az átigazolás. Olyan bajnokságban szereztem aranyérmet, amelyet sokan a világ legjobb ligájának tartanak.

Vitathatatlanul szép karrier. De mi szólt a Videoton mellett?

Röviden válaszolok: Paulo Sousa.

Bővebben?

Korábban együtt játszottam vele a válogatottban, az ő hívása garancia volt arra, hogy jó helyre kerülök. Ismertem korábban a Ferencvárost, a Honvédot, és hallottam arról, hogy a Debrecen több bajnoki címet is nyert az elmúlt években. Paulo Sousa felhívott és elmondta, mire készül, én pedig szerettem volna részt venni ebben a munkában. Egyáltalán nem bántam meg a döntésemet, amit az is alátámaszt, hogy négy hónappal ezelőtt újabb két évvel meghosszabbítottam a szerződésemet. Továbbra is hiszem, hogy jó helyen vagyok.

Harminchat éves lesz, amikor lejár a szerződése. Innen vonul vissza?

Ezen azért még nem gondolkodom. Az a trend, hogy a labdarúgók egyre később fejezik be pályájukat, hiszen sokkal profibbak a körülmények. Jól érzem magam a Videotonban, szeretem a közeget és a szurkolókat. Lehet, hogy itt fejezem majd be, de azt még nem tudom, mikor.

Az imént szóba került Paulo Sousa. Hallotta, hogy többen úgy vélik, ő lehet a következő magyar szövetségi kapitány?

Hallottam, de ez most nem aktuális kérdés. Tartanak még a világbajnoki selejtezők, Paulo pedig a Maccabi Tel-Aviv edzőjeként éppen az Európa-ligára készül. Minden tudása és képessége megvan ahhoz, hogy jó szövetségi kapitány legyen itt vagy bárhol a világon. Viszont a váltásról szóló pletykák tiszteletlenek az aktív kapitánnyal szemben, így nem is kell foglalkozni velük.

Milyen meccsre számít vasárnap a Debrecen ellen?

Ó, a várakozásaim mindig a legjobbak. Hiszek benne, hogy a hét közben elvégzett kemény munka kifizetődik. Rendkívül jó és nagy tapasztalatú csapat lesz az ellenfelünk. Idegenben is tudásunk legjavát akarjuk nyújtani, és le akarjuk aratni a munka gyümölcsét.

Amelyik csapat nyer, az lesz a bajnok?

Korai még erről beszélni, hiszen az elején vagyunk. A szezon szempontjából nagyon fontos találkozó következik. Sikerrel kell vennünk ezt az akadályt, mert ez számunkra fontos, és a győzelem üzenet a külvilágnak is.

           

Szerző: .

Fotó: vidi.hu

További hírek