ELLENFÉL-LES

A 21-szeres ciprusi bajnok otthonában lépünk pályára csütörtök este

Több egykori fehérvári kedvenc is szerepelt később a ciprusi csapatban - a sort Alves kezdte, majd következett Vítor Gomes, Lang Ádám és Marko Scsepovics. Volt közös magyar vezetőedzője is a két gárdának.

Csütörtökön - magyar idő szerint 19 órakor - Cipruson, az Omonoia közel 23.000 fős otthonában, a GSP Stadionban lépünk pályára a KL harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén.

UEFA Konferencia Liga, 2024-2025, 3. selejtezőkör, 1. mérkőzés

8 augusztus csütörtök

Omonoia FC
  • Stepinski

1-0

GSP Stadion Nicosia

Fehérvár FC

Omonoia FC

Fabiano - Diounkou Alpha (Lang Ádám 81'), Coulibaly Senou, Semedo Willy, Ewandro (Charalampous Charalampos 71'), Stepinski Mariusz (Kakoulli Andronikos 81'), Maric Mateo, Simic Veljko (Atzili Omer 88'), Khammas Amine, Panagiotou Nikolaos, Erakovic Novica (Kousoulos Ioannis 88')

Fehérvár FC

Tóth Balázs - Bohdan Melnyik, Nikola Serafimov, Kasper Larsen, Spandler Csaba (Ivan Milicevic 46') - Katona Mátyás (Holender Filip 66'), Csongvai Áron, Bedi Bence (Huszti András 61'), Kovács Mátyás (Pető Milán 46') - Nejc Gradisar (Babos Bence 76'), Tobias Christensen

Játékvezetők

Lionel Tschudi

Matthias Sbrissa, Bastien Lengacher, Anojen Kanagasingam, Lukas Fähndrich

Az 1948-ban alapított ellenfelünk eddig 21 alkalommal nyerte meg hazája bajnokságát, azonban így sem az Omonoia a legeredményesebb ciprusi együttes, az APOEL ugyanis 29 bajnoki címmel büszkélkedhet. A 2023/2024-es szezonban az alapszakasz 5. helyén végzett a ciprusi zöld-fehér alakulat, amely aztán a bajnoki rájátszásban a harmadik helyet szerezte meg, így kvalifikálta magát a csapat a KL-selejtezőre, ahol a második körben kettős győzelmet aratott a georgiai Torpedo Kutaisi ellen (hazai pályán 3-1-es győzelem, idegenben 2-1-es siker). A ciprusi együttest erősíti a Vidi korábbi válogatott védője, Lang Ádám is, azonban egyik idei KL-selejtezőn sem lépett még pályára.

Nem Lang Ádám az első, aki a Vidi után szerepelt a ciprusi csapatban is. A sort az első bajnokcsapatunk brazil sztárja és gólkirálya, André Alves nyitotta, aki 2012-ben igazolt Székesfehérvárról az Omonoia együttesébe és ott ugyan csak egy szezont töltött el, de 41 mérkőzésen 20 gólt szerzett és megnyerte csapatával a Ciprusi Kupát és a Szuperkupát is. Alves után Vítor Gomes következett a sorban, a portugál játékos a 2013/2014-es szezonban erősítette a Vidit, majd 2019 és 2021 között szerepelt az Omonoiaban. A bajnok és kupagyőztes egykori szerb csatárunk, Marko Scsepovics 2021-ben és 2022-ben futballozott a ciprusi KL-ellenfelünknél és 41 találkozón 15 gólt szerzett, emellett bajnoki címet, kupagyőzelmet és Szuperkupát is ünnepelhetett Cipruson. Lang Ádám öt éve erősíti ciprusi ellenfelünket, így ő együtt focizott Cipruson Vítor Gomessel és Marko Scsepoviccsal is.

Ellenkező utat járt be Michael Lüftner, aki 2019-2021 között kölcsönben szerepelt a ciprusi alakulatnál, majd a 2021/2022-es idényben csapatunkat erősítette.

Nemcsak közös játékosai voltak a két klubnak, de volt egy magyar vezetőedző is, aki mindkét gárdát irányította. Az 1957/58-as szezonban szerepelt a Vidi (akkor még VT Vasas néven) először az NB II-es bajnokságban és Turai András vezetőedző irányításával magabiztosan maradtunk tagjai a magyar másodosztálynak. A ciprusi alakulatot az 1962/1963-as idényben irányította a magyar szakember, majd néhány évvel később, 1969-ben ismét a Videoton vezetőedzője lett. Pontosan 55 évvel ezelőtt Turai András irányítsával megnyerte az NB I. B-s bajnokságot a Vidi és így csapatunk visszajutott az élvonalba.

(Fotó: feol.hu)

Ugyancsak irányította mindkét együttest vezetőedzőként Henning Berg, aki a Vidivel 2017-ben ezüstérmet szerzett a bajnokságban, az Omonoia trénereként pedig bajnoki címet és Szuperkupa-győzelmet ünnepelhetett 2021-ben.

"Kis színes" csupán, de mindenképp említést érdemel, hogy 1991-1993 között az Omonoia játékosa volt Dzurják József, aki 2003-ban rövid ideig a Vidi pályaedzőjeként segítette Bicskei Bertalan vezetőedző munkáját.

Annak ellenére, hogy rutinos nemzetközi kupacsapat az Omonoia, eddig magyar együttes ellen még nem játszott UEFA tétmérkőzést. A csapat jelenlegi keretének összértéke 20,5 millió euro és 12 válogatott játékos tagja ennek a keretnek: Lang Ádám, Ioannis Kousoulos, Francis Uzoho, Loizos Loizou, Konstantinos Panagi, Moreto Cassamá, Willy Semedo, Filip Helander, Andronikos Kakoullis, Charalampos Charalampous, Nikolas Panagiotou és Dusan Bakic.

A ciprusi pontvadászat csak augusztus második felében kezdődik el, így csütörtöki ellenfelünk ebben a szezonban eddig csupán két tétmeccset játszott (a már említett KL-selejtezőkről van szó), míg mi már az ötödik tétmeccsünkre készülünk. Ráadásul az augusztus 14-i visszavágó előtt ránk még egy Újpest elleni bajnoki is vár vasárnap este, az Omonoia pedig kipihenten érkezhet majd a visszavágóra.

A ciprusi együttes mindkét idei KL-meccsén 4-2-3-1-es felállásban játszott. Hazai pályán és idegenben is a Fabiano - Masouras, Coulibaly, Panagiotou, Khammas - Erakovic, Maric - Simic, Charalampous, Semedo - Stepinski kezdőt küldte pályára a 47 éves litván vezetőedző, Valdas Dambrauskas, aki idén nyáron vette át a csapat irányítását.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: omonoiafc.com.cy

További hírek