35 éve játszottuk az UEFA Kupa-döntő első mérkőzését

Két mérkőzéses, nagy ünnepre készült klubunk 1985-ben, melynek első felvonására napra pontosan 35 éve került sor Székesfehérváron.

Dukla Praha, PSG, Partizan Belgrad, Manchester United, FK Zseljeznicsar. Ezt az öt csapatot legyőzve jutott el együttesünk 35 évvel ezelőtt az UEFA Kupa-döntőbe, ahol a spanyol sztárcsapat, a Real Madrid volt a mieink ellenfele. 

"Két nappal a Videoton - Real Madrid UEFA Kupa-döntő előtt Székesfehérváron kitört a járványos jegytéboly; boldog, boldogtalan belépő után rohangál. Holott ehhez képest nevetségesen könnyű kocsihoz, színes tévéhez, vagy bármely más hiánycikkhez hozzájutni. Mi több, a városban ezidáig példátlan módon kivirult a romlás virága, az üzérkedés" - olvasható a Fejér Megyei Hírlap felvezető cikkében a döntő első mérkőzésének napján. 

A legképtelenebb jegyhistóriát maga a Videoton edzője, Kovács Ferenc mesélte el a megyei napilap újságírójának. Felháborodva panaszolta, hogy közvetlenül a mérkőzés előtt még mindig nem kapták meg a játékosok a hozzátartozóik számára megrendelt belépőket, noha nem kívánták ingyen. A szerencsétlen ügy utóbb mégis megoldódott, de igaza van az edzőnek, az utolsó órákban kisebb gondjuknak is nagyobbnak kellene lenni ennél, hiszen úgyis van baj elég... A legnagyobb nyomorúság, hogy az egy hónapja operált Csongrádi, valamint a makacs húzódással bajlódó Májer után sárga lapjai miatt Szabó sem játszhat és fölöttébb kétségest a Honvéd ellen megsérült Végh szereplése is.

"A legerősebb összeállításban egyenlő esélyeink lennének a Real ellen" - állította Kovács Ferenc, a hatszoros BEK-győztes spanyol csapat mérkőzéseiről készült felvétel láttán. "Őrült balszerencse, hogy most ilyen toldozott-foldozott csapattal kell fölvennünk a küzdelmet. Három kulcsemberünk biztosan hiányozni fog, s ez hallatlan hátrány. Az egyetlen reményünk, szikrányi esélyünk, hogy akiket pályára küldhetek, úgy bíznak majd a csodával határos sikerben, mint az előző mérkőzéseken. Ha ismét képesek lesznek önmagukat felülmúlni, talán-talán nyerhetünk. A közönség, mint eddig is, rengeteget segíthet. A bizalom, a 30 ezer ember biztatása szárnyakat adhat a játékosoknak. Nagyon kérem a szurkolókat, ha végül mégis be kellene érnünk a második hellyel, ne tekintsék ezt kudarcnak. így is történetének legszebb fejezetét írta a Videoton ezzel a kupaszerepléssel. Csonka csapattal nem mi vagyunk az esélyesek, de megpróbálunk megint, a döntőben is meglepetést szerezni."

Varga Béla a sportnapilap tudósítója beharangozó cikkében kiemelte: „A legrangosabb spanyol sportlap fenntartás nélkül dicséri a Videoton tartását, lelki erejét, azt a tényt, hogy vert helyzetben, a hajrában talpra tudott állni. Elismerésre méltó érdemnek tudja be, hogy a jugoszlávok „lesgyanús” második gólja sem roppantotta össze a csapatot. A lap szakírója meglepő, de feltétlenül méltatásnak szánt jelzővel illeti Kovács Ferencet, nevezetesen: ő „Európa legjobb védekező edzője”.

Közel negyvenezer ember előtt kezdődött az UEFA Kupa-döntő első felvonása Székesfehérváron, a sztárokkal felálló Real Madrid és az igencsak tartalékos Videoton mérkőzése.

Az első félidő első felében főleg a pálya közepén zajlott a játék, a kapuk nem forogtak veszélyben. Az első helyzetet a 28. percben láthatták a helyszínen és a televízió előtt ülők, amikor Burcsa 14 méterről, ballal a jobb felső mellé lőtt. Sajnos négy perccel később jött a válasz, mégpedig egy gól formájában: Novath vesztette el a labdát a tizenhatosunk és az oldalvonal között, Chendo a jobb oldalról Butragueno elé passzolt, tőle Gallego elé pattant a labda, aki Míchel elé ívelt, a Real nyolcasa pedig a lassan lehulló labdát ballal, 12 méterről, kapásból a bal alsóba vágta. (0-1.)

A 34. percben Burcsa fejelt mellé, aztán a 36. percben Butragueno került helyzetbe, Disztl mellett is elvitte a labdát, amit aztán éles szögből keresztbe lőtt a kapu előtt. Az első 45 perc kiegyenlített játékot, de Real-vezetést hozott.

A második játékrész a vendégek helyzetével kezdődött: Gallego kapta minimum les gyanús pozícióban a labdát baloldalon, rávezette Disztl Péterre, majd középre passzolt, Csuhay menteni tudott. Az 50. percben Disztl mentett Butragueno elől, aztán a Vidi percei következtek: előbb Disztl László fejelte fölé Wittmann beadását, majd Vadász lőtt kevéssel a jobb kapufa mellé. A 65. percben megint Vadász volt a főszereplő, ezúttal 15 méterről, kapásból próbálkozott Miguel Ángel kiütötte a labdát. A 77. percben megduplázták előnyüket a blancók: Míchel kényszerítőzött Butraguenoval, majd az ötös sarkáig gyalogolt, átemelt a túloldalra Santillanának, aki 5 méterről könnyen fejelt a kapunkba. (0-2.)

A vége előtt Csuhay fejesét fogta a Real portása, majd amikor már mindenki elkönyvelte a 0-2-t, 0-3 lett: Míchel Juanitoval kényszerítőzött, laposan áttette a túloldalra a labdát, Valdano pedig 9 méterről a kapu bal oldalába lőtt. (0-3.)

A Real Madrid magabiztosan nyert Székesfehérváron, de az egész sorozatot figyelembe véve bőven kijárt a zúgó taps a Vidinek a döntő első meccse után.

A találkozó után így értékelte a döntő első összecsapását Kovács Ferenc: „Az első mérkőzés előtt a szokásosnál is többet gondolkodtam, mit kellene játszanunk. A Real Madridot nem tudtam a szokott módon föltérképezni, a videofelvételek pedig nem nyújtanak biztos támpontot. Tanácstalan voltam, ráadásul Májer, Csongrádi és Szabó nélkül nem sok jót várhattam a támadójátékunktól. Megfordult a fejemben, hogy talán a legokosabb lenne, ha 0-0-ra játszanánk, hátha közben sikerül megint egy gólt találnunk. Végül elvetetettem ezt a lehetőséget. A döntőben, hazai pályán illik nyerésre játszani.

A vendégek mestere, Luis Molowny így nyilatkozott a meccs után: "Azt hiszem, ezen az estén jobbak voltunk a Videotonnál. Főleg avval nyertünk, hogy kontratámadásainkra építve kihasználtuk helyzeteinket. A Videoton minden bizonnyal ennél lényegesen többre képes, mint tudom, három kiváló játékosuk nem játszott. Ettől függetlenül nagyon jó benyomást keltettek, stílusosan, jól futballoztak. Szeretettel várjuk őket Madridba."

Felhasznált források: (Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT)

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu, Fejér Megyei Hírlap, Népsport - Arcanum DT

További hírek