1985 - 3-1 a Zseljeznicsar ellen az UEFA-kupa-elődöntő első meccsén

A rendkívüli bajnoki szünetet kihasználva korabeli, emlékezetes meccseinket elevenítjük fel visszatekintő sorozatunkban. 35 éve ezen a napon egy lépéssel közelebb kerültünk az UEFA-kupa döntőjéhez. 

Visszatekintő sorozatunkban ezen a héten egy 1983-as Vidi - DMVSC bajnokit már felelevenítettünk. Érdekesség, hogy azon a meccsen Kovács Ferenc még a debreceni csapat kispadján ült, de két évvel később, 1985. április 10-én már a Vidi vezetőedzőjeként várhatta a "Zseljo" elleni UEFA-kupa-elődöntőt. 

Dukla Praha, PSG, Partizan Belgrad, Manchester United. Ezt a négy csapatot legyőzve jutott el együttesünk 35 évvel ezelőtt az UEFA-Kupa elődöntőjébe, ahol a jugoszláv Zseljeznicsar várt a mieinkre.

Székesfehérvár kupalázban ég.” A korabeli Népsport beharangozó cikkének kezdő mondata tökéletesen tükrözte az akkori állapotokat. De nyugodtan kijelenthetjük, nem csak a fehérváriak kísérték izgatott figyelemmel a Videoton menetelését, mivel addigra hazánk egyetlen nemzetközi kupában érdekelt klubja voltunk. 

Akikkel Fehérvárott beszéltünk - s itt elsősorban a szurkolókról van szó - nagyon magabiztosak. Úgy vélik, hogy a Videoton biztosan továbbjut, s akkor jön az igazi örömünnep - a döntő. Pedig az út addig még több mint göröngyös - igencsak nehéz. A jugoszláv együttes ragyogó győzelmeivel letette névjegyét Európa futballszínpadán. Remek együttes” - folytatta a sportnapilap.

Kovács Ferenc mesteredző mértéktartóan nyilatkozott az összecsapás előtt: „Igyekszünk megfelelő előnyt szerezni, ez most a legfontosabb, amit elmondhatok. Ehhez a célhoz igazítjuk a taktikánkat is. Remélem, hogy Májer meggyógyul, s akkor a csatársorunk megfelelően tud majd ziccereket teremteni, de azokat be is kell rúgni!! És itt van a fő hangsúly. Ide teszem a két felkiáltójelet.

Ivica Osim, a Zseljeznicsar mestere korábbi nyilatkozatában is a lehető legkedvezőbb ellenfélnek titulálta a Videotont, amit a helyszínen is megerősített: „Tiszteljük a Videotont, ezt az érzést csak erősítette bennünk a Manchester United legyőzésével. Kevés közép-európai csapat mondhatja el magáról, hogy erre mostanság képes. Mégis úgy vélem, hogy a két mérkőzés alapján mi leszünk a továbbjutók. A döntő egyáltalán nem tűnik álomnak számunkra.

A mérkőzés előtt a vendégek 25 esztendős csapatkapitánya, Mehmed Bazsdarevics, aki addig már 81 alkalommal szerepelt a különböző jugoszláv válogatottakban, így nyilatkozott a Képes Sportnak: "Bevallom, a mostani kupaküzdelmekig nem sokat tudtam a magyar csapatról, mint ahogyan valószínűleg mi is ismeretlenek vagyunk a fehérvári labdarúgók számára. De a Partizan elleni játékuktól el voltam ragadtatva. Szerény megítélésem szerint a magyar klubcsapat egyenrangú a régi sikereinek ismétlésére készülő Inter csapatával, és kétségtelenül jobbnak tűnik a Real Madrid nagyhírű gárdájánál. Nagyon nehéz feladat előtt állunk, s azt hiszem, akkor vagyok tárgyilagos, ha a továbbjutás esélyeit 50-50 százalékban állapítom meg."

Zsúfolásig megtelt a Sóstói Stadion az UEFA-Kupa elődöntőjének fehérvári mérkőzésére, közel 30000 ember várta, hogy a Vidi folytassa csodálatos menetelését és egy lépéssel közelebb kerüljön a döntőhöz. Kovács Ferenc a meccs előtti nyilatkozatában még reményét fejezte ki, hogy Májer pályára léphet, azonban az utolsó pillanatban Gyenti került Májer helyett a kezdőbe, utóbbi ugyanis még érezte sérülését a bemelegítés közben, így nem akarták megkockáztatni, hogy esetleg nagyobb baj legyen.

Vendég helyzettel kezdődött a találkozó, a 4. percben Bahtics 30 méteres szabadrúgása után Mihajlovics lőtt kapunk bal sarka felé, Csuhay ki tudta vágni a labdát. A 7. percben viszont már mi örülhettünk, Végh végzett el egy szabadrúgást, nyesett labdáját Capljic nem érte el, Burcsa pedig szépen fejelt a hálóba 7 méterről (1-0).

A 15. percben Samardzija lőtt a kapunk mellé, öt perccel később pedig már 2-0 volt! Wittmann indította Disztl Lászlót, védőnk remekül átvette a labdát és 14 méterről elpasszolta Skrba lábai között (2-0)!

Szinte a középkezdés után jött a jugoszlávok válasza. Egy szabadrúgást követően Skoro fordult kapura és jobb oldalról, 10 méterről kilőtte a jobb alsót (2-1).

A második játékrész elején Vadász előbb 18-ról lőtt a jobb alsó mellé, majd 10 méterről már eltalálta a kaput, de Skrba védeni tudott. Az 57. percben Wittmann 20 méterről próbálkozott, a jugoszláv kapus megint a helyén volt. A 77. percben Vaszil lövését tolta szögletre Skrba, a 83. percben azonban már tehetetlen volt, Szabó csúsztatása után Vadász nagy gólt lőtt a tizenhatosról a bal alsóba, beállítva ezzel a 3-1-es végeredményt. 

 

Kovács Ferenc az edzői szobában valóban nemzetközi sajtótájékoztatót tartott. Valamennyi magyar lap munkatársai, a jugoszláv újságírók, sőt egynémely olasz lap tudósítói is ott szorongtak és lesték Kovács mester szavait, aki eképp vélekedett a mérkőzésről: "Mindkét csapat nagyszerű teljesítményt nyújtott. Nem hízelgésképp mondom, de nagyszerű együttest győztünk le, olyat amelyiknek erénye szintén - hozzánk hasonlóan - a csapatmunka. Ezen belül olyan kiemelkedő játékosaik vannak, mint Skoro, Bazsdarevics és Bahtics, hogy a többit ne is említsem. Csapatom, nagyon tartalékosan volt kénytelen kiállni a mérkőzésre, de kivétel nélkül mindenki megtette a magáét. Tudjuk, hogy ezen a mérkőzésen még nem döntöttük el a továbbjutást, de az előny nálunk van!

A Zseljeznicsar hatalmas termetű és tekintélyű edzője, Ivica Osim így értékelte a látottakat: "Elégedett is vagyok, meg nem is. Csapatom bátran játszott, kár a harmadik bekapott gólért. Egyébként ilyen Videotonra számítotton! Remélem, hogy az 1-3 ellenére saját pályán, hazai közönség előtt kiharcolhatjuk a továbbjutást. Igyekszünk, hogy legyőzzük a nagy ellenfelet, de ha nem sikerül, akkor sok sikert kívánunk a döntőben a Videotonnak."

A vendégek csapatkapitánya, Mehmed Bazsdarevics így látta a találkozót: "Nem hittem volna, hogy a Videoton tartalékosán is három gólt szerez ellenünk. Csongrádi és Májer nélkül ezt én is bravúrnak tartom. Ügy hallottam, hogy Májer külföldi szerződésre vár, szeretnék vele együtt játszani egy profi csapatban. Mi lesz a visszavágón? Természetesen mindent megpróbálunk, hogy a döntőbe jussunk. Azt hiszem, ez a jugoszláv labdarúgás nagy sikere lenne, de ha a Videoton jutna a fináléba, akkor a magyarok sikerét könyvelné el a futballvilág. Majd meglátjuk Szarajevóban..."

Felhasznált források: (Fejér Megyei Hírlap, Népsport, Képes Sport, Népszabadság, Népszava, Magyar Nemzet - Arcanum DT)

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: Fejér Megyei Hírlap, Népsport, Képes Sport, Népszabadság - Arcanum DT

További hírek