EURÓPA LIGA

"A magyar labdarúgás szempontjából is nagyon fontos a Trabzonspor elleni meccs"

Három klub - az MTK, a DVTK és a Paks - vezetőjét kérdeztük arról, mit várnak a csütörtöki EL-visszavágótól.

Csapatunk idei Európa Liga menetelésével kivívta a labdarúgás szerelmeseinek rokonszenvét, és mára nem csak a szurkolóink körében, hanem az egész országban izgalommal várják a Vidi rangosabbnál rangosabb meccseit, újabb és újabb bravúrjait. Csütörtökön pedig a sorozat betetőzéseként az Európa Liga csoportkörébe jutásért játszunk a Trabzonspor ellen. A visszavágóra Garancsi István, klubunk tulajdonosa meghívta az NB I-es klubok ügyvezetőit és vezetőedzőit illetve a futballakadémiák képviselőit, hogy együtt szurkoljuk ki a csoportkörbe kerülést. Közülük szólaltattuk meg három NB I-es egyesület vezetőjét.

- Garami Józsi bácsival mind a Slovan ellen, mind a Gent ellen ott voltunk a székesfehérvári stadionban, a helyszínen szurkoltunk. Mindkét alkalommal az ellenfél nagyon komoly erőt képviselt, talán a szlovákok még egy fokkal jobb együttesnek is tűntek, mint a belgák. Viszont kétszer már szerencsét hoztunk két ilyen kiemelkedő csapat ellen, remélem, hogy ez harmadszor is sikerülni fog - biztos, hogy Józsi bácsival mindenképpen ott leszünk a lelátón a Trabzonspor ellen csütörtökön. Ez a mérkőzés nem csak a Videoton FC, a játékosok vagy a stáb számára bír rendkívüli jelentőséggel, de most az egész országnak kell egyöntetűen a Vidi mögé állnia, és ahogy látom, bizony az ország óriási szimpátiával, és nagy lelkesedéssel figyeli a fehérváriak menetelését. A Videoton egy remekül megszervezett csapat, biztos vagyok benne, nem fog rohanni. Fegyelmezett játékot, és nagy taktikai harcot várok, szerintem a Vidi nagyon okosan óvatosan, türelmesen fog játszani. Paulo Sousa a legnagyobb taktikusok egyike, remekül fel szokta készíteni a csapatot, biztos vagyok benne, hogy ez ezúttal is így lesz. Ezen az egy meccsen nagyon sok múlik, tehát nem lehet várni, hogy fejét vesztve rohanjon a csapat. Személy szerint 1-0-s Vidi-győzelmet és továbbjutást várok. Úgy hallom, várhatóan telt ház lesz csütörtök este Székesfehérvárott. Ennek a klubnak vannak emlékei már egy legendás menetelésről a kupaporondon. Most fel lehet idézni a '80-as éveket, fel lehet idézni a hagyományokat. Nagyon szurkolok a Videoton FC sikeréért.

- A csütörtöki mérkőzést én is a helyszínen, a Sóstói Stadionban tekintem meg. Persze ez a meccs elsősorban a Vidinek és a fehérvári szurkolóknak fontos, de ugyanakkor az egész magyar foci számára is meghatározó jelentőséggel bír, és nemzetközi mérkőzésen mindenkinek kutya kötelessége a magyar csapatnak szurkolni. Persze valahol ez önös érdek is, hiszen ha egy vagy több magyar csapatnak is sikerül jó nemzetközi eredményt elérnie, akkor egy idő után több magyar csapatnak is lehetősége lesz az Európa Ligában elindulnia. Mivel nem vagyok labdarúgó szakember, ezért nem is értékelném a fehérvári csapat törökországi teljesítményét, annyit azonban elmondhatok, hogy az idegenbeli 0-0 után a Vidit tartom a párharc esélyesének.

- Nagyon nehéz mérkőzés vár a Vidire csütörtökön este, de az egész magyar labdarúgás szempontjából roppant fontos az, hogy a fehérváriak kiharcolják az EL-csoportkörbe való jutást. Ezzel egyrészt nőne az esélye annak, hogy néhány év múlva még több magyar csapat szerepelhessen a nemzetközi kupákban, másrészt a DVSC óta egyetlen magyar csapat sem ért el kiemelkedő nemzetközi sikert. Tavaly a Pakssal mi is megvívtunk több nemzetközi csatát, így a saját bőrünkön tapasztalhattuk azt, hogy milyen nehéz egyszerre több fronton is helytállni, azonban úgy látom, eddig a Vidi remekül tud rotálni, és a bajnokságban is szép eredményeket érnek el. Nem titok, hogy nekem a legfontosabb a Paks, de közvetlenül utána ott van a Vidi is, büszke vagyok arra, hogy a fiam tagja lehet egy ilyen erős csapatnak, ahol ennyi jó futballista játszik.

Hogy minél többen lehessünk a Sóstón, kedvezményesen, a bajnoki jegyek árán lehet megvásárolni a belépőjegyeket (természetesen online is)!

Szerző: Wéninger Ákos