Innovatív, szenzortechnológiára épülő sportszakmai rendszer kutatásfejlesztése

projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00187

a kedvezményezett neve: "FEHÉRVÁR F.C." Sportszolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

a projekt címe: Innovatív, szenzortechnológiára épülő sportszakmai rendszer kutatásfejlesztése

a szerződött támogatás összege: 116 754 500

a támogatás mértéke (%-ban): 62,4606%

a projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.03.31

projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00187

a projekt tartalmának bemutatása:

Mára közhellyé vált, hogy a sport üzlet. A versenysport és különösen a labdarúgás speciális és összetett üzlet, amely jó ideje jóval tovább mutat a mindenki által űzött labdajátékon és egy egész globális iparággá vált a maga sajátos belső szabályrendszerével, logikájával. Egy modern futballklub egyszerre szórakoztatóipari vállalkozás, termelő vállalkozás, humán erőforrás menedzser vállalkozás, ingatlanüzemeltető, nemzetközi kereskedő, és iskola és egy sajátos horizontális „klaszter” tagja. Ezen túl nem kis részben közösség formáló erő, identitásforrás, hagyomány és helyi, regionális vagy nemzeti érték, de mindenekelőtt egy professzionális üzleti vállalkozás, amely rendelkezik mindazokkal az igényekkel, amely bármely más vállalkozás részéről elvárás az üzleti környezettől. Ugyanakkor specialitásaiból kifolyólag az üzleti környezet által kínált megoldások a legritkább esetben szabhatók testre a vállalkozás e speciális formájára.


Jelen projekt keretében az innovatív BI megoldásairól ismert Datamagic Kft. és a hazai professzionális futball egyik központjának számító Fehérvár FC Kft. konzorciuma egy olyan összetett sport menedzsment rendszer létrehozására vállalkozik, amely képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek egy futball klub működtetéséhez kapcsolódó összetett szakmai rendszerrel szemben felmerülnek.
A labdarúgás, mint üzleti vállalkozás terméke a labdarugó, a játékos. A professzionális „focibizniszben” a legfőbb értéket a játékosok jelentik, hiszen a játékosok megfelelő teljesítményéből adódik a klub elsődleges bevételi forrása, azaz a nagy csapathoz kapcsolódó bevételek. De egy modern futball klub működésében egyre fontosabb szerepet kap a megfelelő keret, az utánpótlás nevelés, a kinevelt játékosok után a nevelő kluboknak járó díjak, fontos elem a nagycsapatba beépíthető saját nevelésű játékosok szerepe. Éppen ezért egy szakmai rendszer középpontjában a játékosnak kell állnia és a gondolkodásunkat e köré kell felépítenünk.


A játékos, mint termék nagyon speciális, különösen ha a nevelést és a játékosok fejlesztését egy gazdasági folyamatnak tekintjük. Ez a folyamat az utánpótlás nevelésben a tehetségek kiválasztásától, a tehetséggondozáson át, a tudatos képességfejlesztésen keresztül a profi körülmények közötti teljesítmény feltételeinek folyamatos fenntartásáig tart. A folyamatban egy sor külső és belső tényező játszik szerepet, ugyanakkor a legutóbbi időszakban széles körben elterjedő módszertanok (Pl.: A nagy média visszhangot kiváltó belga Double Pass tevékenysége) minden esetben objektív mérésekre és a mérésekre épülő fejlesztési tevékenységre épülnek. Ebből következően ezek a folyamatok e módszertanok elvi szinten algoritmizálhatók és a megfelelő adatokra építve más iparágakban elterjedt, vagy elterjedő megoldásokhoz hasonló BI rendszerré, szakmai rendszerré alakíthatók. Ennek útjában ma alapvetően az áll, hogy hogyan tudom a módszertanok algoritmizálásához szükséges, gyakran szubjektív ítéletekte, elemzéseket igénylő információkat olyan rendszerezett körülmények között összegyűjteni, hogy azok információtechnológiai eszközökkel hatékonyan feldolgozhatók legyenek. Jelen projekt kutatás-fejlesztési tevékenysége a legkorszerűbb képfeldolgozási, optimalizálási és IoT technológiák felhasználásával erre kíván megoldást adni.


A projekt keretei közötti kutatási tevékenységünk tehát a játékosok teljesítményének, képességeinek fejlesztéséhez szükséges módszertanok egyszerűbb és széleskörű alkalmazását lehetővé tevő technológiai szempontból összetett adatgyűjtő eszközrendszer létrehozását célozza, amelynek főbb elemei a következők:
•    Edzésteljesítmény értékeléséhez kapcsolódó adatgyűjtő rendszer kialakítása
•    Mérkőzés közbeni teljesítmény értékeléséhez kapcsolódó mobil adatgyűjtő rendszer kialakítása
•    Egyéni edzésteljesítmények értékeléséhez szükséges adatgyűjtő rendszer kialakítása
•    Az adatok feldolgozását végző adaptív üzleti logika kidolgozása
•    A szakmai rendszer integrációja a futball klub vállalati menedzsment rendszerébe
•    Speciális. a szakmai rendszerből építkező HR gazdálkodási modul kialakítása és integrálása
 

A projekt keretei között olyan adatgyűjtő technológiákat alakítunk ki, amely a modern sportszakmai környezetbe illeszkedik és képes az adatgyűjtést a szakmai munka jelentős átalakítása nélkül megvalósítani. Műszaki szempontból a kutatás által érintett legfontosabb területek a következők:
•    Viselhető eszközök fejlesztése, integrációja
•    Kis és közepes hatótávolságú, önszerveződő, vezeték nélküli adatkapcsolati megoldások fejlesztése
•    Célspecifikus mobil adatgyűjtő rendszerek kialakítása
•    Nagy pontosságú pozícionálási és mozgáskövetési, mérési megoldások kialakítása és integrálása
•    Képfeldolgozási megoldások fejlesztése és integrációja
•    Adatbányászati megoldások adoptálása a hosszú idősoros adatok elemzésére
•    Optimalizálási megoldások kialakítása a szakmai igények, az infrastrukturális lehetőségek és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása érdekében
 

A projekt fontos eleme, hogy egy jól skálázható és mobilizálható eszközrendszert alakítsunk ki, amely képes a megfelelő funkciók nyújtására, de fontos célkitűzés, hogy a kutatás eredményeként ne a nagy európai klubboknál már alkalmazott nagyon költséges megoldások újabb verziója alakuljon ki, hanem egy olyan „good enough” megoldás, amely képes ezt a tudatosságot és transzparenciát minél szélesebb felhasználói kör számára elérhetővé tenni. Ennek indoka kettős: Egyrészt a hazai vesrenysport első vonalának egy része sem rendelkezik azzal a tőkeerővel, amely ilyen nagy beruházási igényű rendszerek beszerzését és üzemeltetését lehetővé tenné nem beszélve az élvonal mögötti klubbokról, másrészt minél szélesebb körben terjed el a rendszer annál nagyobb lesz az a merítés, ahol a játékos nevelés eszközrendszere és módszertana követhető.
 

Szerző: Videoton FC

További hírek