VIDI - MTK

Öt érdekesség

A szezonban harmadszor is legyőznénk az MTK Budapest csapatát, az eddigi két bajnokin gólt sem kaptunk a fővárosi kék-fehérek ellen.

Az OTP Bank Liga NB I 31. fordulójában péntek este 20 órától az MTK Budapest csapata látogat a Sóstói Stadionba. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1 . Örökmérleg

Az első osztályban a két csapat eddig 107 mérkőzést játszott egymással, 45-ször nyertünk, 22-szer döntetlen született, 40 alkalommal pedig a kék-fehérek örülhettek győzelemnek. Az összesített gólkülönbség 166-131 a javunkra. Csapatunk pályaválasztása mellett az utolsó 12 összecsapásból 10 Vidi-siker és 2 MTK-győzelem a mérleg.

További érdekesség, hogy Fehérváron utoljára több mint húsz éve, 2003-ban játszottak döntetlent a csapatok, akkor a többek között Végh Zoltánnal, Juhász Rolanddal, Czvitkovics Péterrel és Torghelle Sándorral felálló MTK Zabos Attila találatával szerzett vezetést, majd Tomas Medved gólja állította be az 1-1-es végeredményt.

2. A leggólgazdagabb mérkőzések

Két nyolcgólos NB I-es bajnokit játszottunk az MTK ellen, 1982-ben és 2007-ben. 1982 őszén a Molnár Ferenc vezette Vidi Zsinka János, Szabó József, Csuhay József, Csongrádi Ferenc, Disztl László és Májer Lajos góljaival 6-2-re verte a kék-fehéreket. 2007 áprilisában Jusuf Dajic és Julinho duplájával, valamint Nagy Dániel találatával 5-3-ra nyertünk a Sóstói Stadionban.

3. A szezonbeli harmadik MTK elleni sikerre készülünk

Az OTP Bank Liga NB I 2023/2024-es kiírásában eddig kétszer találkoztunk az MTK-val. A mérleg két győzelem, 5-0-s gólkülönbséggel. Az első mérkőzést 2023 októberében, a 9. fordulóban 3-0-ra megnyertük Székesfehérváron Katona Mátyás egy és Kalmár Zsolt két góljának köszönhetően. A meccs krónikájához tartozik, hogy a vendégektől az első félidőben Kádár Tamás és Khaly Thiam is a kiállítás sorsára jutott.

Másodszor 2024 februárjában, a 20. fordulóban csaptunk össze a kék-fehérekkel és az Új Hidegkuti Nándor Stadionban is győzni tudtunk. A 2-0-s Vidi-siker góljait Tóth Tamás Vid és Nicolas Stefanelli szerezték.

4. Kovács Ferenc - két klub legendája

A Vidi legendás vezetőedzője, az 1985-ös UEFA-kupa döntős csapatunk szakvezetője, klubunk örökös tiszteletbeli elnöke az MTK saját nevelésű játékosaként, 1954-ben mutatkozott be az élvonalban. A kék-fehérekkel kétszeres magyar bajnok és Közép-Európai Kupa-győztes lett, összesen 195 mérkőzésen szerepelt a fővárosi együttesben.

1964-ben az MTK-val KEK-döntőt játszhatott: a Sporting Lisszabon elleni fináléban Kovács Ferenc kezdőként szerepelt az első, 3-3-ra végződött brüsszeli összecsapáson, majd az 1-0-s portugál sikert hozó antwerpeni megismételt mérkőzésen is. Máig ő az egyetlen magyar, aki futballistaként és vezetőedzőként is magyar csapattal szerepelt nemzetközi kupadöntőben.

5. A dátum: május 3.

Ezen a napon már 1953-ban bajnokit játszottunk; a Megyebajnokság 8. fordulójában a Székesfehérvári Vadásztölténygyári Vasas néven szereplő csapatunk 8-0-ra kiütötte a Székesfehérvári Munkaerőtartalék SK gárdáját.

Kétszer az MTK-val is megmérkőztünk már május 3-án: 1975-ben Kovács József, illetve Takács találatával 1-1-re végeztünk Székesfehérváron. 2013-ban, szintén a Sóstói Stadionban 2-0-ra győztünk, góljainkat Nikola Mitrovics és Nikolics Nemanja szerezte.

2015-ben, a Ferencváros pécsi döntetlenével ezen a napon nyertük meg a második magyar bajnoki címünket.

Az MTK elleni mérkőzés napján ünnepli 60. születésnapját Brockhauser István, 2018-as bajnokcsapatunk kapusedzője, aki éppen a kék-fehérektől érkezett klubunkhoz 2016-ban és azóta is a fehérvári sikerekért dolgozik, jelenleg NB III-as együttesünk kapusedzője.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek