RAJT AZ UTÁNPÓTLÁSBAN

U9: "Az egyéni fejlődés fontosabb, mint az eredmény"

U9-es együttesünk vezetőedzőjét, Tóth Vincét kérdeztük a gyerekekkel való munkáról, a szezon feladatairól és céljairól.

Milyen létszámmal dolgozhattok, mekkora a keret ebben a korosztályban?

17 fő tartozik ehhez a korosztályhoz. Van egy évek óta nagyon jól működő ovifoci-programunk, innen választjuk ki azokat a gyerekeket, akik a kicsi korosztályok magját adják. Természetesen évről-évre van némi lemorzsolódás, de mindig jönnek újak is, akiket be tudunk építeni a csapatba. Ezek a srácok a környező egyesületekből, a vidéki körzetközpontokból érkeznek hozzánk, akikkel remek a kapcsolatunk, főleg Disztl Lászlónak köszönhetően.

Hogyan telt a nyaratok, miként készültök az új szezonra?

Van egy egységes képzési tervünk, ami az egész utánpótlásunkra érvényes. Természetesen minden korosztályban mások a prioritások. Az U9-es korosztályban már nagyon erős a srácoknál az egyéni kezdeményezés, a technikai tanulásnak és az egyéni játéknak van szenzitív időszaka. Nagyon fontos a széles figyelem kialakítása, amire már használunk együttműködéses feladatokat. Az edzéseink fókusza a technikán van, a technikai elemek mellé társítunk mérkőzéseken előforduló játékhelyzeteket. Heti három csapaedzésünk van és egyéni képzést is tartunk. A mozgásfejlesztés-koordinációs edzésekért Toldi Gábor a felelős, míg a kapusokkal Milinte Árpád foglalkozik.

Az U9 még nem versenykorosztály, nincs hivatalos bajnokság. Milyen tornákon és mérkőzéseken vesztek részt?

Ahhoz, hogy a srácok tudását teszteljük, különböző meghívásos tornákra szoktunk járni. MLSZ-es rendezvényeken, illetve hazai- és nemzetközi edzőmérkőzéseken tudjuk lemérni, hol is tartunk. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a számszerű eredmény teljesen másodlagos, a legfontosabb a mutatott játék, a játékminőség, hogy az edzéseken gyakoroltakból minél többet viszontlássunk. Szintén fontos, hogy a klub által meghatározott játékfilozófiát és irányvonalat kövessük és ezek a játékjegyek megjelenjenek a pályán. Természetesen nem feltartott kézzel mennek ki a srácok a pályára, de a sikert nem az alapján definiáljuk, hogy nyerünk vagy veszítünk, hanem hogy a korábban említett dolgokból mennyi valósul meg a mérkőzéseken. Ezek a tornák a tanulási folyamat részei, az egyéni fejlődés fontosabb, mint az eredmény.

A gyerekeket ma már rengeteg inger éri, számos dolog elviheti a fókuszt. Mennyire nehéz fenntartani az érdeklődésüket?

Érzékeljük a problémát, a figyelem és a fókusz valóban nagyon változó náluk, ez az életkorukból is adódik. Hogy fenntartsuk az érdeklődésüket ingersűrű gyakorlatokra van szükség. A srácok fogékonyak az újra, gyorsan tanulnak és nagyon vizuálisak. Ezért a magyarazát mellett fontos, hogy mindig legyen szemléltetés is. Igyekszünk megtanítani nekik, hogy amint megérkeznek az edzésre, a lehető legnagyobb fokú koncentráció és odafigyelés szükségeltetik a gyakorlatok elvégzéséhez. Mindent labdával végzünk, ezáltal is élvezetesebb az edzés. Ezek a gyerekek imádják a játékot, amihez ebben a korban már erős versenyszellem társul, ami megjelenik az edzéseken és a társas kapcsolataikban is. A kulcs azonban maga a játék, ezen keresztül lehet őket a legjobban megfogni és fenntartani a figyelmüket.

Mivel lennél elégedett a szezon végén, mik a céljaid a csapattal?

A legfontosabb, hogy szeressék és élvezzék a focit. Emellett a stabil technikai alapok lerakása a cél, hogy minél magabiztosabban bánjanak a labdával, illetve tisztában legyenek a futball egyszerűbb alapvetéseivel. Ha ezeket elérjük, akkor én már elégedett leszek, ezekből lehet majd tovább építkezni.

U-9

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek