RAJT AZ UTÁNPÓTLÁSBAN

U8: "Fontos számunkra, hogy a gyerekek ne csak a focit szeressék, hanem a Vidit is"

U8-as csapatunk vezetőedzőjével, Gráczer Zoltánnal beszélgettünk a korosztály sajátosságairól és a célkitűzésekről.

A nyáron új csapatot vettél át, az U8-as korosztály vezetőedzőjeként dolgozol ebben a szezonban. Miben különbözik majd az U8 a gyerekek számára az eddig megszokottakhoz képest?

Így van, teljesen új csapattal kezdtem el dolgozni. 6-7 éves, ügyes srácok járnak az U8-ba, vagyis abban az életkorban vannak, amikor az általános iskolát is elkezdik. Nemcsak az iskolában kell új szabályokat megtanulniuk, hanem itt a Vidiben is. Azt valljuk, hogy ebben a korosztályban már olyan új szabályokat kell bevezetnünk, amelyek a kisebb korosztályokban még nem annyira jellemzőek. Ilyen például az, hogy már egyedül öltöznek át, edzések előtt és után segítenek pakolni. Fontos, hogy megismerjék, megtanulják és betartsák ezeket az új szabályokat a gyerekek. Igyekszünk teljesen összhangban lenni azokkal a dolgokkal, amelyek már az általános iskolában is elvárásként jelennek meg.

Szakmai szempontból mik lesznek a legnagyobb kihívások?

A legfontosabb újdonság, hogy megjelenik U8-ban a kapus szerepkör, hiszen tavaly még 3 a 3 ellen játszottak a srácok, idén viszont már 4+1-ben zajlanak a mérkőzések 3x2-es kapukra. A Dunamenti Liga és a Bozsik-tornák mellett egy új ligában is szerepelni fogunk. Ezt az új mini-ligát különböző tehetségközpontok csapatai fogják alkotni. Hetente háromszor edzünk, alkalmanként másfél órát. A csapat létszáma teljesen ideális, 15-en vagyunk. Ugyancsak új kihívás lesz számunkra az, hogy nőni fog a pálya mérete, több terület lesz, de ahogy mondtam, többen is lesznek a csapatban. Korábban az egyéni játék dominált, most azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap majd a csapatjáték. Nyilván nem beszélhetünk még tudatos összjátékról, de az a cél, hogy a következő egy évben ebben fejlődjenek a gyerekek a legtöbbet. Megtanulják, hogy mikor kell passzolni a csapattársnak és mikor kell egyedül, csellel megoldani az adott szituációt.

Hogy nézett ki a nyári felkészülésetek?

Az edzések mellett több edzőmeccset is játszottunk, megmérkőztünk például az Újpesttel, az MTK-val és az idősebb korosztályú vidis leány-csapatokkal is. Emellett Szlovákiában voltunk egy 3 csapatos tornán, ahol a Slovan Bratislava mellett a Trnava korosztályos csapatával is játszottunk. Az előző hétvégén pedig egy 8 csapatos tornán vettünk részt, ahol az előkelő második helyet szereztük meg. Öt meccsen rúgtunk 16 gólt és csak a döntőben maradtunk alul. Ahogy a Vidi többi utánpótlás-korosztályában, úgy nálunk sem a csapat, hanem az egyének fejlesztésén van a fő hangsúly.

Milyen célokat fogalmazol meg az előttünk álló szezonra?

A legnagyobb hangsúlyt arra fogjuk helyezni, hogy az egyéneket képezzük, ugyanakkor betekintést kapjanak abba is, hogy a labdarúgás csapatjáték. Akkor lennék jövő nyáron elégedett, ha a gyerekek technikailag folyamatosan fejlődnének és addigra sűrűbben jelenne meg a játékosok együttműködése is a pályán. Eredmény szempontjából semmiféle nyomást nem helyezünk a csapatra, az a fontos, hogy a gyerekek élvezzék a focit. Emellett fontos számunkra az is, hogy a ne csak a focit szeressék, hanem a Vidit is. Ebből a szempontból nagyon jó az, hogy két olyan gyerek is focizik nálunk, akiknek komoly vidis kötődésük van: az egyik az Gosztonyi András kisfia (első bajnokcsapatunk támadója az U17-es együttesünk mellett dolgozik jelenleg pályaedzőként - a szerk.), a másik pedig a Vidi kit menedzserének, Lakatos Róbertnek a gyermeke.

U-8

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek