RAJT AZ UTÁNPÓTLÁSBAN

U13: "Az egyének fejlesztése a legfontosabb"

U13-as vezetőedzőnket, Horváth Zoltánt arról kérdeztük, hogyan sikerült a csapat nyári felkészülése és milyen szezonra számít.

Az előző szezonban az U12-es korosztály vezetőedzője voltál, a most induló bajnokságban pedig ugyanazokkal a srácokkal fogsz dolgozni, mint tavaly, de immár az U13-ban. Hogy sikerült számotokra a nyári felkészülés?

Ahogy mondtad, Tóth Józsi bácsival visszük tovább a 2012-es korosztályt, ami abból a szempontból mindenképp könnyebbséget jelent, hogy már mi is jól ismerjük a srácokat és ők is bennünket. Szerencsére nem volt nyáron változás a keretünkben, mindenki maradt a tavalyi csapatból. Jól is indult a nyári felkészülésünk, sokan voltunk az edzéseken. 20 fős a keretünk, abból három kapus. A felkészülés végén aztán kicsit megcsappant a létszám az edzéseken, sokan most tudtak elmenni nyaralni, bízom benne, hogy hamarosan újra kiegyenesedünk. Abban nem történt változás, hogy a szokásos 90 perces edzések helyett mi nyáron is 120 perces edzéseket tartunk - és ez így lesz szezon közben is - mert az első félórában az egyéni képességek fejlesztésére és a kapura lövések gyakorlására helyezzük a hangsúlyt és csak ezek után veszi kezdetét a csapatedzés. A legtöbb elismert szakember azt mondja - és ezzel maximálisan egyet is értek - hogy aki 7-14 éves kora között nem kapja meg a szükséges technikai felkészültséget, akkor abból a játékosból később már nagyon nehéz lesz profi labdarúgót faragni.

Az U12-es bajnoksághoz hasonlóan U13-ban sincs még tabella. Továbbra sem az eredmény az elsődleges szempont nálatok?

Aki ismer engem és ismeri a habitusomat, az tudja, hogy legbelül mindig nyerni akarok és ezt a mentalitást igyekszem is átadni a játékosaimnak. Azonban most még nem az eredmény a legfontosabb, hanem az egyének fejlesztésén, a játékosok folyamatos fejlődésén van a fő hangsúly. Sajnos vannak a korosztályunkban olyan csapatok, akik másképp gondolják ezt és számukra már most is az eredmény a legfontosabb, ezzel nem tudok azonosulni. Eljön az az életkor, amikor már az eredmény fontosabb lesz a mutatott játéknál és az egyének fejlődésénél, de az U13 nem erről szól. Ezt már elmondtam korábban is, de továbbra is az a véleményem, hogy míg a felnőtt futballban az eredmény az első, addig egy U12-es vagy U13-as bajnokin sokkal jobban örülök annak, ha viszontlátom azokat a dolgokat, amelyeket edzéseken gyakorlunk és egyénileg, valamint csapatszinten is sikerül az ellenfelünk fölé nőni, mint annak, ha lefociznak bennünket, de végül egy szerencsés góllal megnyerjük a meccset.

Játszottatok felkészülési mérkőzéseket az elmúlt hetekben?

Igen, Linzben játszottunk két nemzetközi edzőmeccset a Mattersburg és a linzi akadémia korosztályos együtteseivel. A mattersburgi csapat valamivel gyengébb játékerőt képviselt, mint mi, ott játékban és eredményben is kijött a különbség. Aminek nagyon örülök, hogy a jóval erősebb linzi csapat ellen játékban felvettük a versenyt. Brnoban pedig egy nemzetközi tornán szerepeltünk, ahol a hazai csapat mellett a Sparta Praha és a DAC voltak az ellenfeleink. A három meccs közül nekem a Sparta Praha elleni találkozó tetszett a legjobban és bár elveszítettük azt a meccset, de ahogy már mondtam, az eredmény még nem fontos, a mutatott játékkal viszont nagyon elégedett voltam. Ráadásul ez volt az első olyan tornánk, amikor nagypályára játszottunk, hiszen normál esetben az U13-ban még a két 16-os között zajlik 5x2-es kapukra a mérkőzés 8+1-es felállásban. Büszke voltam a srácokra a teljesítményük miatt.

A hétvégén kezdődik az U13-as bajnokság, mik a célkitűzések?

Így van, szeptember 1-jén játsszuk az első bajnokinkat, előtte csütörtökön még elutazunk Horvátországba egy egynapos nemzetközi tornára, aztán vasárnap délelőtt pedig a Veszprém ellen kezdjük a szezont itthon. A célkitűzésünk ugyanaz, mint tavaly, vagyis az egyének fejlesztése áll az első helyen. A mérkőzések előtt mindig egyénileg határozzuk meg Józsi bácsival az elvárásokat és az úgynevezett taktikát is. Nehéz is lenne még csapatszintű taktikáról beszélni, hiszen ebben a korban még nem végleges a játékosok posztja, lehet, hogy aki most védekezőbb felfogásban játszik, abból pár év múlva csatár lesz, vagy fordítva. Láttunk már ilyenre példát, igaz? Elég ha csak Juhász Rolira gondolunk. Szóval az egyének fejlesztése a legfontosabb célunk és ezért fogunk egész évben nagyon keményen dolgozni.

Horváth Zoltán 2023-ban a Sóstói Sztorikban mesélt hosszabban magáról és a vidis edzői pályafutásáról:

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek