RAJT AZ UTÁNPÓTLÁSBAN

U12: "Az egyének fejlesztése a klubfilozófiánk az utánpótlásban"

A legfiatalabb versenyző korosztályunk vezetőedzőjét, Csrepka Tamást kérdeztük a nyári felkészülésről és az előttünk álló szezon célkitűzéseiről. 

A nyáron te is új csapatot kaptál, a következő szezonban a legfiatalabb versenyző korosztályunk, az U12 vezetőedzője leszel. A nyári felkészülés az ismerkedés jegyében telt, sikerült teljesen megismerned a játékosokat?

Való igaz, az elmúlt hetek az ismerkedésről szóltak és még most sem merném száz százalékig kijelenteni azt, hogy teljesen képben vagyok azzal kapcsolatban, hogy melyik játékos mire képes. Az látszik, hogy van jó pár tehetséges, ügyes srác a keretben.

A csapatnak ez lesz az első olyan szezonja, amikor bajnoki rendszerben fog játszani. Sikerült erre felkészíteni a játékosokat?

Minden hétvégén játszottunk felkészülési mérkőzést, de azt még nem jelenthetem ki, hogy a srácok teljesen hozzászoktak volna az új, jóval nagyobb pályamérethez. Nekik még egyelőre nagy ez a játéktér, de azért dolgozunk, hogy minél hamarabb "belakják" a két 16-os közötti területet, ahol majd a bajnoki meccseinket fogjuk játszani. Valamennyi lejátszott mérkőzéssel egyre közelebb jutunk ehhez és egyre jobban hozzászoknak azokhoz a dolgokhoz, amiket kérünk tőlük.

Milyen sajátosságai vannak az U12-es korosztálynak?

Talán épp az a legnagyobb sajátossága, amit az előbb boncolgattam, vagyis az, hogy megszokják a nagyobb játékteret. Az első benyomásom az, hogy taktikailag a lesszabály helyes alkalmazása lesz a legnehezebb feladatunk. Az tudni kell, hogy a bajnoki meccseket csupán egy játékvezető vezeti - azaz nincsenek partjelzők - de a leshelyzetet nem engedik tovább. A les fogalmával már korábban is találkoztak a játékosok, alsóbb korosztályokban, amikor még 6+1-ben játszottak, akkor is alkalmazták már a lesszabályt, ám akkor jóval kisebb területen zajlott a játék. Sok olyan taktikai feladatot építünk be az edzéseinkbe, amelyekkel a leshelyzeteket lehet gyakorolni, mind a védőinknek, mind pedig a támadóinknak. Az edzések végén az egymás közti játékok alkalmával is úgy játszunk, hogy odafigyelünk a lesre.

Akárcsak az U13-ban, úgy nálatok sincs tabella a bajnokságban. Mi alapján fogalmazzátok meg a célkitűzéseket?

Szerintem a felsőbb korosztályokban sem feltétlenül a tabella alapján kell kitűzni a célokat, az utánpótlásban nem a bajnoki helyezés a legfontosabb. Rengetegszer mondjuk, de ez a klubfilozófiánk, hogy a fő hangsúly az egyének fejlesztésén van az utánpótlásunkban. Természetesen, ha emellett eredményes is a csapat, az külön öröm számunkra, de nem szabad az eredményességet mindenek elé helyezni. Számunkra az a legnagyobb siker, ha minél több játékost ki tud nevelni az utánpótlásműhelyünk az NB I-es csapat részére. A mi céljainkat ez határozza meg. Akkor érezzük azt, hogy jól dolgoztunk, ha azt látjuk, amit most is, hogy a Vidi keretében olyan játékosok szerepelnek - a teljesség igénye nélkül Pető Milán, Tóth Tamás Vid, Berki Marci, Babos Bence vagy éppen Dala Martin - akik itt nevelkedtek nálunk. Nyilván ezeket a célokat nem lehet egy-két év alatt elérni, az tehát, hogy sikeresek voltunk-e, hosszú évek múlva derül ki mindig.

Csrepka Tamás 2023-ban a Sóstói Sztorikban mesélt hosszabban magáról és a vidis edzői pályafutásáról:

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek