Pető Tamás: „A Puskás Akadémia ellen megmutatta mentális erejét a csapat“

Megbízott vezetőedzőnk szerint jó állapotban van a keret, amely idén is komoly célokért küzdhet.

– Utoljára még az előző évezredben, 1999-ben fordult elő, hogy a Vidi kétgólos hátrányból fordít Sóstón, akkor a Vác ellen sikerült a bravúr. Gondolt arra Pekár gólja után, hogy sikerül itthon tartani a három pontot?

A második gól után is csak a győzelemben gondolkodtam. Ezért is cseréltünk rögtön és át is szerveztük a csapatot. Amikor Pátkai lövését a gólvonalról rúgták ki, akkor az járt a fejemben, hogy „na ilyen nincs, ezt a meccset meg kell nyerni és kész“. A játékosok is végig hittek a sikerben, csapatként futballoztak, ez döntött.

– Nyáron másodedzőként került a Videoton FC kispadjára, de Bernard Casoni távozása után hirtelen a bajnokcsapat megbízott vezetőedzőjeként kellett folytatnia a munkát. Mit érzett akkor, amikor felkértek az irányításra?

Nekem óriási megtiszteltetés az, hogy fiatal edzőként a Videoton FC-t vezethetem – még akkor is, ha ez csak egy átmeneti állapot. Nem mindenkinek adatik meg, hogy bajnokcsapatot irányítson a nemzetközi kupában, igyekeztem tudásom legjavával felkészíteni a csapatot minden mérkőzésre. Biztosan lehetett volna jobban is csinálni pár dolgot az elmúlt időszakban, de azt gondolom, hogy az első pár hét sok, jóval nagyobb tudású szakembernek is nehézséget okozott volna. Az biztos, hogy Bíró Imre, Purger Szilárd, Vajda Gusztáv és én mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobb állapotba hozzuk a srácokat. Korábban másodedzőként is részt vettem a napi munkában, de az utolsó szó mindig a vezetőedzőé, ez így van rendben. Én mindig kíváncsi voltam kollégáim véleményére, mielőtt döntöttem.

– Mi volt a szakmai stáb legfontosabb feladata ebben az időszakban?

Egy erőnlétben és mentálisan rossz állapotban lévő társaságot kellett felhoznunk. Az első két hétben meccsről-meccsre kellett felépíteni a játékosokat, folyamatosan jöttek a mérkőzések, sokat utaztunk, ahogy az előbb is mondtam, ez nehéz időszak volt. Ezt követően tudtuk elkezdeni a lényegi munkát, úgy gondolom, ennek az eredményeit már láthattuk a Puskás Akadémia ellen is.

– Augusztus 19-e óta dolgozik pro licence nélkül ebben a pozícióban, a szabályok által ilyen esetekben engedélyezett hatvan nap hamarosan lejár. Hogyan értékeli az azóta eltelt időszakot?

Tudtam, hogy csak ideig-óráig tart a megbízatásom. Remélem, hogy valamikor – amikor már rendelkezem a szükséges papírokkal – tapasztaltabb edzőként majd újra lehetőséget kaphatok a Videoton FC kispadján. A közelebbi jövőben, ha igényt tartanak rám, természetesen maradok a klubnál és legjobb tudásom szerint segítem a következő vezetőedzőt, végzem el a rám bízott feladatokat. Ami az eredményeket illeti; az Európa Ligának kicsit össze-vissza kerettel mentünk neki, sajnos nem sikerült jó eredményt elérnünk és az odavágón eldőlt a párharc. A hazai meccsek közül a Debrecent biztató, az Újpestet helyenként nagyszerű játékkal tudtuk legyőzni, idegenben az MTK ellen a játék képe alapján egy pontot megérdemeltünk volna, a Paks és a Békéscsaba védelmét a terveinkkel ellentétben nem tudtuk feltörni – főleg az utóbbi meccs a mai napig fájó pont számomra. A Puskás Akadémia elleni meccs megmutatta, hogy mentálisan milyen erős lett a csapat. Úgy gondolom, hogy jó állapotban lévő keretet tudunk majd átadni az érkező szakembernek. Idén is komoly célokért küzdhetünk, hiszen nincsenek messze a dobogós helyek, jó úton jár a csapat, innen reményeink szerint felfelé vezet az út!

Klublicenc Szabályzat 2015-2016
P.22 Személycsere a licenc érvényességi időszakában
Amennyiben a P.01. – P.20 kritériumokban foglalt bármely pozíció a licenc érvényességi időszakában megüresedik, a licencesnek 60 nap áll rendelkezésére, hogy a funkciót olyan személy vegye át, aki a funkció betöltéséhez jelen szabályzatban, illetve jogszabályban előírt szükséges képesítésekkel rendelkezik.

Szerző: Gressó Gergely

Fotó: vidi.hu

További hírek