Nyolc éve nyertük meg a harmadik Ligakupánkat

A Vidinél többször senki nem nyerte meg Magyarországon ezt a sorozatot, utolsó sikerünket 2012. április 18-án, Paulo Sousa vezetésével értük el. 

Vidi-sikerekkel indult útjára Magyarországon a Ligakupa

Hazánkban 2007 és 2015 között összesen nyolc alkalommal írták ki a Ligakupa küzdelmeit. Az első és a második kiírásban is mi nyertük meg ezt a sorozatot. A 2007/2008-as szezonban a döntő még oda-visszavágós rendszerben zajlott, csapatunk a DVSC-t a Sóstói Stadionban 1-0-ra győzte le, majd a visszavágón 2-0-ás sikert ünnepelhettünk a debreceni Oláh Gábor Utcai Stadionban. Egy évvel később már csak egymeccses döntőt rendeztek, Siófokon 3-1-re nyertünk a PMFC ellen. 

A következő két idényben csapatunk nem jutott be a döntőbe, 2010-ben és 2011-ben is Paks - DVSC finálét rendeztek. 2010-ben a DVSC hódította el a Ligakupát, 2011-ben viszont a Paks bizonyult jobbnak. 

2012-ben harmadik alkalommal nyertünk - így jutottak a csapatok a döntőbe

A 2011/2012-es szezonban húsz csapat vett részt a küzdelmekben: a tizenhat NB I-es együttes mellett négy másodosztályú klub (MTK, Mezőkövesd, Gyirmót, Szolnok). Öt darab négycsapatos csoportban zajlottak ősszel a csoportküzdelmek oda-visszavágós rendszerben. 

A csoportgyőztesek mellett a három legjobb csoportmásodik jutott a középdöntőbe, ahol szintén oda-visszavágós, de már kieséses rendszerben játszottak.

Döntőbeli ellenfelünk - a  Kecskemét - 13 pontot gyűjtve lett csoportelső a "D" jelű csoportban, megelőzve a Paksot, az Újpestet és a Szolnokot. A középdöntőben az MTK-t búcsúztatták úgy, hogy idegenben 2-2-es döntetlent játszottak, a visszavágón pedig 1-0-ra győzték le a fővárosiakat. Az elődöntőben a DVSC-vel találkoztak, az első mérkőzésen hatalmas meglepetésre 4-0-ra nyertek, így tulajdonképpen a visszavágó már csak formaság volt, melyen végül 1-1-es döntetlen született.

Mi az MTK-val, a Gyirmóttal és a Budapest Honvéddal kerültünk azonos csoportba. Az első fordulóban, az MTK otthonában 1-0-ás vereséget szenvedtünk, aztán hazai környezetben előbb a Gyirmótot 4-2-re, a Budapest Honvédot pedig 2-1-re győztük le, majd következhettek a visszavágók. A Honvéd otthonában 1-1-et játszottunk - érdekesség, hogy a piros-feketék elleni mindkét találkozón a 90. percben sikerült gólt szereznünk, Székesfehérváron Nikolics utolsó perces találata győzelmet, míg Kispesten Walter Lee gólja 1 pontot ért. A Gyirmótot idegenben is 4-2-re győztük le, az utolsó fordulóban pedig gól nélküli döntetlent játszottunk az MTK ellen. Azonos pontszámmal végeztünk a fővárosi kék-fehérekkel a tabella élén, de a gólarányunk jobb volt, így mi mentünk tovább csoportelsőként.

A negyeddöntőben a DVTK-t idegenben és hazai pályán is 2-0-ra győztük le, ezt követően az elődöntőben a Pápa ellen is kettős győzelemmel (0-3 és 1-0) harcoltuk ki a továbbjutást, a döntőben pedig az a Kecskemét várt ránk, akik ellen egy éven belül akkor már a harmadik döntőnkre készülhettünk. 2011. május 17-én 3-2-re kikaptunk a Kecskeméttől a Magyar Kupa döntőjében, néhány hónappal később, július 8-án, Paulo Sousa első vidis tétmeccsén viszont 1-0-ra győztünk a Szuperkupa-döntőben a kecskeméti Széktói Stadionban. Egy vesztes és egy győztes kupadöntő után várhatták tehát a csapatok az április 18-i Ligakupa-döntőt 2012-ben. 

"Érett játékkal nyertük meg a Ligakupa-döntőt" - nyilatkozta a találkozó után Paulo Sousa

A döntő előtt portugál vezetőedzőnk kiemelte, hogy annak ellenére is bízik a csapat sikerében, hogy a Kecskemét hatalmas előnyt élvez amiatt, hogy a Szuperkupa-döntő után a Ligakupa-döntőt is hazai környezetben vívhatja meg ellenünk. 

Elővételben már két nappal a mérkőzés előtt 2500 jegy elkelt a Hírös városban, úgyhogy jó hangulatra számíthattunk, és ez be is igazolódott, mintegy 5000 néző előtt kezdődött a Ligakupa 2012-es döntője.

Az első fél óra enyhe fehérvári fölényben telt el, a 34. percben viszont az addigi legnagyobb KTE-helyzetet jegyezhettük fel: Litsingi fordult kapura, 11 méterről lőtt, Tujvel az este legnagyobb védését mutatta be. Négy perccel később Szolnoki beívelését Torghelle nagyszerűen fejelte vissza Sándor elé, aki először egy védőt fektetett el, majd a kapust is, és öt méterről a kapuba bombázott (0-1).

A második félidő 63. percében csereként pályára lépő Gyurcsó Ádámnak nem volt szüksége egy percre ahhoz, hogy betaláljon annak a Kecskemétnek a kapujába, amelyben az őszi szezonban még a Vidi kölcsönjátékosaként szerepelt, meggyőző teljesítményének köszönhetően azonban télen Paulo Sousa kérésére visszakerült Székesfehérvárra. Mitrovics hozta fel a labdát, Torghellére figyeltek a védők, így a jobb szélen kiléphetett Gyurcsó, aki jobbal a jobb alsóba lőtt (0-2).

A 90. percben jött az i-re a pont. Nikolics egy perccel korábban még hiába cselezte ki a kapust is, hosszan szöktette magát, de az utolsó pillanatban már nem hibázott. Átvett egy labdát 18 méterre a kaputól, tolt rajta kettőt, és a 16-osról jobbal, a kapu bal oldalába tekert (0-3).

A gól után még beállt Kovács István, de nemsokára lefújta a mérkőzést Bognár játékvezető. Teljesen megérdemelten, magabiztosan, szebbnél szebb gólokat szerezve nyertük meg a Ligakupát Kecskeméten, immár harmadszor a sorozat történetében.

"Egy döntőben mindig az a cél, hogy a csapat megnyerje azt, és ez a mai egy nagyon fontos győzelem volt. Idegenben játszottunk egy nagyon jó csapat ellen. A Kecskeméttel már hosszas a történelmünk, nyertünk itt korábban, de ki is kaptunk tőlük, hiszen ismétlem, nagyon jó együttesről van szó. Ma egy jól játszó Kecskemét ellen kellett pályára lépnünk, a játékosok azonban érettek voltak, megvalósították azt, amit elképzeltünk. Abban is megmutatkozott ez az érett játék, hogy a gól után is ugyanolyan fegyelmezetten játszottunk. A Kecskemét fő erényeit, ami ezt a csapatot sikeressé teszi, semlegesíteni tudtuk. Ezért is és a végső győzelem miatt is nagyon büszke vagyok a játékosaimra" - így értékelte honlapunknak a mérkőzést 8 évvel ezelőtt Paulo Sousa. 

2015-ben volt az utolsó Ligakupa-szezon

A következő években csapatunk még két alkalommal jutott el a Ligakupa-döntőig, 2013-ban azonban hazai környezetben kikaptunk a Ferencvárostól, 2014-ben pedig Miskolcon maradtunk alul a DVTK-val szemben. Ezen a döntőn egyébként Futács Márkó és Elek Ákos a DVTK-t erősítették (Futács gólt is szerzett ellenünk), a miskolciak sportigazgatója pedig Kovács Zoltán volt.

Az utolsó, 2015-ös Ligakupa-döntőt a Ferencváros nyerte meg a DVSC-vel szemben. 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu, vbke.hu

További hírek