UTÁNPÓTLÁS

Nagy Bálint: "Vevők a fiúk a munkára"

U13-as csapatunk vezetőedzőjével beszélgettünk az idei szezonról, a képzésről és a korosztály kilátásairól.

Mióta dolgoztok együtt, hogy értékeled az idei szezont az U13-as korosztálynál?

Második éve dolgozunk együtt, a csapat a megyei U-14-es bajnokságban és a kiemelt Bozsik-tornákon is szerepel, mindkét fronton 8+1-ben folyik a játék. Célkitűzésünk a nagypályára való szoktatás, a 4-3-3-as játékrendszer megismertetése, megtanítása és alkalmazása. A hangsúly a hátsó labdakihozatal, a középpályás labdabirtoklás és az abból vezetett támadásvezetésekre alapuló játék tanításán van. Sok hiba van még mind technikailag, mind taktikailag, helyenként mentálisan is, amik csiszolásán, kijavításán folyamatosan dolgozunk. A csapat teljesítménye elég hullámzó, még egy-egy mérkőzésen belül is, de ez részben életkori sajátosság is.

Egy évvel idősebbek között szerepeltek a megyei bajnokságban. Miben segíti ez a gyerekek fejlődését, illetve milyen veszélyei lehetnek?

A megyei bajnokságban kevés mérkőzést játszunk, ami sajnos ritmusát tekintve nem nyújt megfelelő felkészülést a jövő évi nagypályás bajnokságra. Igyekszünk barátságos mérkőzésekkel pótolni ezt az űrt, ahol 10+1-ben tudunk játszani, fontos ugyanis megtalálni a játékosok csapaton belüli helyét, pozícióját és a játékrendszeri ismeretek bővítése is komoly feladat.

Ebben az életkorban milyen területeken a legfontosabb a képzés?

Itt már a technika és a taktika együttesen jelenik meg a képzésben, kisjátékokban és párharcokban egyaránt nagypályára való felkészítés jegyében zajlik a képzés. Technikai alapkövetelmény a labdabiztosság, a gyorsaság és a pontosság, aminek gyakorlása játékhelyzetekben történik, a tanultakat pedig már mérkőzéshelyzetben is kell tudni alkalmazni. Ezen kívül fontos szerepe van az egyéni képzésnek is.

Mennyire tehetséges ez a korosztály?

Gyorsan tanulnak és szépen fejlődnek a srácok, de a jelen helyzetből még nem mernék messzemenő következtetéseket levonni a tehetség vonatkozásában. Hiszen a serdülőkor elején vagyunk, ahol ugyan a taktikai megoldásokhoz és az összjátékhoz szükséges értelmi tulajdonságok már megvannak, de a testi paraméterek (testmagasság, izomzat) még csak most kezdenek átalakulni.

Mennyire vagy elégedett a gyerekek hozzáállásával?

Vevők a fiúk a munkára, megvan bennük a tanulási vágy és a gyakorlás igénye is. Az edzéseken egyre tudatosabban tanulnak, keresik az ok-okozati összefüggéseket. Életkori sajátosság, hogy néha feszegetik a határokat és fokozott érzékenységgel reagálnak bizonyos dolgokra, de szerencsére az edzésmunka közös értékrend mentén, hatékonyan szerveződik.

Bár ebben a korban még nem elsődleges a helyezés, jelenleg vezetitek a tabellát, csalódott lennél, ha végül nem az első helyen végeznétek?

A gyerekek csak akarjanak győzni és tegyenek is meg mindent annak érdekében, hogy ez sikerüljön, hiszen egy sportolóban ki kell alakulni a versenyszellemnek. Ám az én dolgom az, hogy megfelelő komplex tudásanyaggal vértezzem fel őket a labdarúgóvá válásnak ebben a szakaszában, technikailag, taktikailag, kondicionálisan és mentálisan egyaránt, és ezen a spektrumon keresztül értékeljem a teljesítményüket. Ebben a korban a mérkőzéseknek a küzdőképesség kialakítása és az edzéseken tanultak alkalmazása mellett a visszajelzésben van a legfontosabb szerepe, mik azok a dolgok, amik már jól rögzültek, és mik azok, amik gyakorlására még több időt kell szánni az edzéseken.

Mennyire reális, hogy az U14-es megyei bajnokság A-csoportját vezetitek?

A megyei bajnokság a Felcsút szereplésével kétesélyes, mikor velük találkozunk, jó tempójú, ki-ki meccseket vívunk, ahol a szerencsésebb, helyzeteit jobban kihasználó csapat nyer. A többi mérkőzést eddig végig irányítottuk, de sajnos az iram gyenge, általában szinte egy térfélen folyik a játék. Üde színfolt a Mustang szervezetten futballozó csapata.

Országos és nemzetközi szinten milyen szinten áll a csapat?

Az év során megmérkőztünk a Vasas, a Pécs, a Kaposvár, a Kecskemét, a Siófok, az FC Budapest, a Tabán és az Airnergy korosztályos csapataival is többnyire sikerrel, fokozatos fejlődés jellemzi a csapatot egyénileg és csapatrészenként is. Teremtornákon, felkészülési mérkőzéseken, tornákon találkoztunk már osztrák, szlovák, román, német, cseh csapatokkal is. Ezek a megmérettetések is szükségesek és rendkívül hasznosak. Szerencsére van néhány extra, vagy kreatív, teljesítő képes tudással rendelkező játékosunk, akik mind a hazai élvonal, mind nemzetközi (bár erre szűkebb keresztmetszetű rálátásunk van) viszonylatban megállják a helyüket.  

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu

További hírek