Magabiztos győzelem Észtországban

Pátkai már a találkozó elején bombagólt lőtt, a folytatásban pedig Scsepovics két 11-est is értékesített, megnyugtató előnyből várhatjuk a jövő heti visszavágót.

Csütörtök este az Európa Liga második selejtezőkörében az észt fővárosban, Tallinnban lépett pályára csapatuk a Nõmme Kalju FC ellen. Szerdán még napos időben edzett a Vidi a Kadriorg Stadionban, csütörtökön viszont már egész nap esett az eső, és a helyi idő szerint 19:15-kor kezdődő mérkőzésre sem állt el. Ennek megfelelően rendkívül csúszós talajon vette kezdetét az összecsapás. További érdekesség, hogy míg múlt héten Máltán 41 fokban futballoztunk, addig Tallinnban 11 fokot mutatott a hőmérő.

A Székesfehérvár – Tallinn távolságot, mely körülbelül 1800 km, 11 mindenre elszánt Vidi-szurkoló győzte le. Voltak akik repülővel érkeztek, de a többség egy mikrobusszal utazott el az észt fővárosba, hogy a helyszínen szurkolhassanak a Vidinek.

Az első lehetőség a hazai csapat előtt adódott a 3. percben, ekkor Kirss tört be védőink között az ötös közelébe, éles szögből leadott lövését Kovácsik Ádám lábbal hárította. Öt perccel később megszereztük a vezetést, miután egy szögletet követően Pátkai 18 méterről, ballal gyönyörűen lőtte ki a bal alsó sarkot (0-1).

Negyedóra telt el a találkozóból, amikor Lazovics ívelt fel egy szabadrúgást a félpálya környékéről, Stopira emelkedett a legmagasabbra, fejese azonban elkerülte a kaput. A 19. percben Juhász Roland tört előre váratlanul, két védő mellett is eltolta a labdát, majd 23 méterről csavart, ám lövése célt tévesztett.
Hat perccel később ismét csapatkapitányunk veszélyeztetett, ezúttal fejjel, a labda azonban a felső lécen csattant.

Félóra játékot követően ritkán látható jelenet szemtanúi lehettünk. Joao Capela játékvezető véletlenül összeütközött az egyik hazai játékossal és sérülést szenvedett, ápolásra szorult, és több perc kényszerpihenő után eldőlt, hogy nem tudja folytatni a mérkőzés vezetését, helyére a negyedik játékvezető, Luis Miguel Branco Godinho érkezett.

A játékrész végéhez közeledve Nego passzolt Scsepovicsnak a tizenhatos előterében, aki egyből Suljicot hozta játékba, ő pedig kissé kiszorult helyzetből, de nagyon közelről, körülbelül öt méterről lőhetett, Teles kapus azonban a helyén volt és hárított. A 43. percben Valikajev kerülte meg védelmünket a tizenhatosunk bal oldalán, majd az alapvonalról élesen középre adott. Kovácsik óriási mentéssel előbb belepaskolt a játékszerbe, majd fel is szedte azt a földről, így oda lett az észt lehetőség.

A második félidő legelején, a 47. percben újabb gólt szereztünk. Szolnoki szöktette Negót, aki a tizenhatos szélénél eltolta a labdát a kirohanó Teles mellett, a hazai kapus pedig csak szabálytalanul tudta megállítani játékosunkat - tizenegyes! A labda mögé Scsepovics állt, és roppant magabiztosan értékesítette a büntetőt (0-2). Támadónk kirobbanó formában van, ebben a szezonban eddig az összes mérkőzésén melyen pályára lépett - barátságos meccseket és tétmeccseket is figyelembe véve - gólt szerzett.

A 49. percben Lazovics lövése alig kerülte el az észtek kapuját. Nyolc perccel később Liliu fejelt 10 méterről, Kovácsik szép védést bemutatva hárította a bal alsó felé tartó labdát. A 65. minutumban közel jártak a hazaiak a szépítéshez, Valikajev próbálkozott fordulásból, 8 méterről, de lövését Kovácsik óriási bravúrral, lábbal hárította. Nem telt el két perc, amikor a saját térfelünkön eladtuk a labdát, amely Subbotin elé került, ő pedig 16 méterről nem sokkal lőtt kapu mellé.

A 73. percben újabb tizenegyest harcoltunk ki - ezúttal is a hazai csapat kapusa szabálytalankodott, Scsepovicsot sodorta el gólhelyzetben. A büntetőt szerb támadónk ismét értékesítette (0-3). Tíz perccel később egy távoli lövést védett Kovácsik Ádám nagyon magabiztosan. Ez volt a találkozó utolsó helyzete, a maradék időben már egyik kapu sem forgott veszélyben.

Csapatunk legközelebb vasárnap 17 órakor a Bamazújváros ellen lép pályára az NB I nyitófordulójában, míg az EL-visszavágót jövő héten csütörtökön rendezik meg a Pancho Arénában.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek