Kovácsik Ádám, a tizenegyesölő

Ebben a szezonban, NB I-es bajnokin még egyetlen csapat sem vette be Kovácsik Ádám kapuját büntetőből - pedig már négy alkalommal próbálkozhattak.

A hétvégi, DVTK elleni mérkőzés 75. percében, 3-0-ás Vidi-vezetésnél büntetőhöz jutott a DVTK. A labda mögé Ioannidis állt, a bal alsó sarok irányába tartó lövését Kovácsik bravúrral hárította. Ez volt tétmérkőzésen a tizedik olyan büntető, amit úgy végezhetett el a Vidi aktuális ellenfele, hogy a kapunkban Kovácsik Ádám állt.

I.
2015. október 10. Videoton FC II - Győri ETO FC 4-2 (NB III-as bajnoki)

Két és fél éve több mint 1000 néző előtt került megrendezésre a Sóstói Stadion centerpályáján az ETO elleni NB III-as rangadó. A 85. percben, 4-2-es fehérvári vezetésnél büntetőhöz jutottak a vendégek. A labda mögé Pongrácz állt, aki célba vette a jobb alsó sarkot, Kovácsik azonban hatalmas bravúrral védeni tudott.

II.
2016. március 2. Videoton FC - FTC 1-2 (Magyar Kupa visszavágó)

Néhány hónappal később az első csapatban is átesett Kovácsik a tűzkeresztségen - már ami a büntetőket illeti. Az összes 11-es közül ez volt a legpechesebb, hiszen Lamah a kapufára lőtte a labdát, ami visszapattant a jó irányba vetődő Kovácsikra, majd onnan a hálóba került. Ezzel a találattal már a vendégek álltak továbbjutásra, és mivel a hátralévő időben az eredmény már nem változott, így végül 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal az FTC jutott tovább a kupában. 

III.
2016. március 9. DVTK - Videoton FC 2-1 (NB I-es bajnoki)

A mai napig az egyetlen játékos, aki NB I-es bajnokin büntetőből betalált Kovácsik kapujába, Barczi Dávid volt, akivel később a Vidiben csapattársak is voltak. A 31. percben Lang és Bacsa találkoztak a tizenhatosunkon belül, utóbbi elesett, Solymosi pedig büntetőt ítélt. A labda mögé Barczi állt és jobbal a jobb alsóba lőtt. Kovácsik jó irányba mozdult, de nem tudott védeni - ezzel a góllal szerzett vezetést a DVTK, de a szünet előtt Negonak sikerült egyenlítenie, a győzelmet azonban a miskolciak szerezték meg Novothny 91. percben lőtt góljával.

IV.
2016. július 17. Videoton FC - DVTK 1-2 (NB I-es bajnoki)

Néhány hónap elteltével, a 2016/2017-es szezon nyitófordulójában ítéltek ismét büntetőt csapatunk ellen. A korábbi diósgyőri ítéletvégrehajtó, Barczi Dávid ekkor már piros-kékben futballozott, így 2-1-es vendégvezetésnél, a 84. percben a találkozón két gólt szerző Bognár István tette le a labdát a büntetőpontra, és annak reményében futott neki, hogy mesterhármast ér el a Vidi ellen - Kovácsik Ádám azonban bravúrral védte ki a büntetőt.

V.
2017. július 4. Balzan FC - Videoton FC 3-3 (EL-selejtező)

Közel egy évet kellett arra várni, hogy ismét büntetőt rúghassanak tétmeccsen Kovácsik Ádámnak. A 86. percben, 3-2-es Vidi-vezetésnél Bojan Kaljevic értékesítette a 11-est, és bár kapusunk ezúttal is jól érezte az irányt, védeni nem tudott.

VI.
2017. július 20. Videoton FC - Kalju FC 1-1 (EL-selejtező)

A Kalju FC elleni visszavágó 50. percében, 1-0-ás hazai vezetésnél kissé váratlanul egyenlítettek a vendégek. Varga mellett esett el a tizenhatoson belül egy Kalju-játékos, Mario Zebec sporttárs pedig határozottan a büntetőpontra mutatott. A 11-est Dmitrijev higgadtan értékesítette. A mai napig ő az utolsó futballista, aki tétmeccsen büntetőből gólt lőtt Kovácsik Ádámnak.

VII.
2017. szeptember 10. Videoton FC - Haladás 3-1 (NB I-es bajnoki)

A meccs 35. percében, nem kis meglepetésre a vendégek szereztek vezetést. Négy perccel később pedig tovább növelhették volna előnyüket a szombathelyiek, ugyanis Fejes szabálytalankodott a tizenhatoson belül Ramosszal szemben, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Williams állt a labda mögé és jobbal a jobb alsó mellé lőtt. A második félidőben Lazovics, Pátkai és Scsepovics góljaival a magunk javára fordítottuk a találkozót, és otthon tartottuk a 3 pontot.

VIII.
2017. október 28. Újpest FC- Videoton FC 2-2 (NB I-es bajnoki)

Emlékezetes összecsapás volt az Újpest elleni, tavaly őszi találkozónk. A 4. percben már 2-0-ra vezettünk a Szusza Ferenc Stadionban Henty és Hadzic góljaival - utóbbi játékosunkat aztán a 30. percben kiállította a bíró. Bár a szünetben még 2-0-ra vezettünk, a 67. percben már 2-2-t mutatott az újpesti stadion sokat megélt eredményjelzője, hiszen előbb Pauljevics, majd pedig Tischler is a kapunkba talált. Két perccel a vége előtt újabb fehérvári játékos - Suljic - került a kiállítás sorsára, a 90. percben pedig jött a dráma. Egy szögletet követően Mohl Dáviddal, az egykori fehérvári játékossal szemben az ex-újpesti Nego szabálytalankodott, Solymosi pedig habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Tischler állt, korábbi támadónk a mennybe mehetett volna, azonban büntetőjét Kovácsik fantasztikus vetődéssel kivédte - ezzel pontot mentve csapatunknak.

IX.
2017. december 9. Haladás - Videoton FC 1-0 (NB I-es bajnoki)

A 44. percben büntetőhöz jutott a Haladás, Fejes mellett Mészáros került a földre, Kassai pedig a tizenegyespontra mutatott. Gól azonban nem született, mert Németh Márió a jobb oldali kapufát találta el, ahonnan kifelé pattant a labda. Kovácsik ezúttal is érezte az irányt, ha kapura megy a lövés, jó eséllyel hárítani tudta volna azt kapusunk. A második félidőben egyébként mi is kihagytunk egy 11-est, Lazovics büntetőjét védte Király - a ráadás perceiben pedig Mészáros góljával otthon tudta tartani a 3 pontot a Haladás.

X.
2018. március 10. Videoton FC - DVTK 4-1 (NB I-es bajnoki)

A 75. percben Fiola Attilát látta szabálytalannak a játékvezető a tizenhatoson belül és büntetőt ítélt. A labda mögé Ioannidis állt, a bal alsó sarok irányába tartó lövését Kovácsik bravúrral hárította

"Örülök annak, hogy a Vidiben, főleg bajnoki meccseken, ilyen jó százalékban tudtam eddig hárítani a 11-eseket. Talán hihetetlennek tűnik, de nem szoktam különösebben gyakorolni a büntetőket edzéseken. Videózni viszont annál többet szoktam. Pap Bence videóelemzővel nagyon alaposan ki szoktuk vesézni az aktuális ellenfelünk pontrúgóit. Az sem mindegy, hogy a mérkőzés melyik szakaszában kerül sor a 11-esre, és persze a találkozó állása sem mellékes. Igyekszem az összes körülményt figyelembe venni a büntetőrúgás előtt, és azzal is szeretek tisztában lenni, hogy az adott játékos korábban hogyan végezte el a büntetőket. Teljesen másképp végez el egy játékos egy 11-est a mérkőzés 10. percében 0-0-nál, és teljesen másképp a 90. percben 0-0-nál. Utóbbi esetben, véleményem szerint, sokkal nagyobb nyomás van a rúgó játékoson, mint a kapuson. Pont az Újpest ellen éltem át hasonló szituációt, igaz, akkor 2-0-ra vezettünk már a félidőben, mégis közel álltunk ahhoz, hogy onnan kikapjunk, de végül a 90. percben én nyertem meg az idegek harcát. Talán azt tartom a legfontosabb 11-es védésemnek ebben a szezonban. 2011-ben a Reggina hálóőreként két 11-est is védeni tudtam egy Brescia elleni bajnokin. Érdekesség, hogy az első büntetőt későbbi vidis csapattársam, Feczesin Róbert lőtte a 15. percben 0-0-nál, majd a 86. percben 2-0-ás vezetésünknél Budel 11-esét is sikerült hárítanom, végül pedig 3-0-ra megnyertük azt a meccset. Egyébként a büntető-párbajokat kifejezetten szeretem nézni a tévében, sőt ilyenkor a feleségemmel mindig azt játsszuk, hogy megtippeljük, hova fogja rúgni a labdát a rúgó játékos (nevet). Ami viszont biztos, hogy elképzelhetetlennek tartom azt, hogy valaha is büntetőt rúgjak. Tudom, hogy vannak kapusok, akik mondjuk magabiztos, sokgólos vezetésnél odaállnak a labda mögé, én azonban úgy gondolom, hogy ez tiszteletlenség az ellenfél hálóőrével szemben, emiatt nem vállalkoznék 11-es rúgásra" - nyilatkozta honlapunknak Kovácsik Ádám.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek