Ki emlékszik már a remek rajtra?

Négy forduló után még élcsapat volt, mára edzőt váltott és visszakapaszkodni szeretne a Lombard Pápa Termál FC, szombati ellenfelünk.

Történelminek is nevezték a sportsajtóban a Véber György vezette Pápa szezonkezdését, hiszen a csapat korábban nem rajtolt olyan remekül, mint idén júliusban. Lehet, hogy ez lesz a pápaiak kedvenc hónapja, mindhárom bajnokiját megnyerte a nyár közepén az előző bajnokségban 13. helyen végző gárda, úgy tűnt, ötödik élvonalbeli idényében elkezdhet az eddigi rekordot jelentő 11. helyezésnél előkelőbb pozícióban gondolkozni. Szó se róla, most is tizedik a Pápa, vagyis történelmi távlatban nézve jól szerepel, mégis edzőt váltott a tulajdonos Bíró Péter, és ha csak a nemrég magunk mögött hagyott heteket tekintjük, nem is lehet példádtlanul szigorúnak nevezni az intézkedést.

A nagyszerű rajtot (három győzelem, egy döntetlen) ugyanis rossz folytatás követte, három vereség, vagyis az augusztus nem idézte a július örömeit. A Diósgyőr, a Debrecen és a Pécs verte meg Véber György csapatát, és bár egyik vereség sem volt súlyos, úgy tűnt, a táblázaton előrébb álló csapatokhoz képest egyelőre mégsem elég erős a Pápa. Ezt a Honvéd legyőzésével még cáfolta, azóta viszont öt meccsből két pont a mérlege, és ezt a rossz sorozatot nehezen viselte a tulajdonos. Alighanem úgy gondolta, két teljes és egy "majdnem fél" szezon alatt kissé megfáradt Véber György és a társaság kapcsolata, az ilyenkor üdvözítőnek tartott friss fuvallat pedig, ahogy szerdán kiderült, Bene Ferenc lehet.

Nemcsak az edzőváltások általában jótékony hatása miatt kell nagyon odafigyelni leendő ellenfelünkre, hanem mert a rossz széria ellenére is stabil csapatnak tűnik. A legutóbbi, kecskeméti vereséget (0-3) leszámítva sehol nem intézték el simán, a védekezését korábban rendre kritizáló ex-edzője szerint is sokat lépett előre a hátsó stabilitás tekintetében. Továbbra is főszerepe van ebben Szűcs Lajosnak, a soha el nem kopó kapusnak. Elöl pedig vannak vérbeli gólvágói: a bajnokságot négy góllal nyitó Goran Marics és Ferenczi István. A szerb mostanában állítólag nem örült neki, hogy nem játszhat klasszikus éket, gyaníthatóan Bene Ferenc visszahelyezi ebbe a szerepkörbe. Érdemes a figyelemre a jól kezdő, aztán elszürkülő Lovrencsics Gergő is.

Oda kell tehát figyelni a Pápára, még akkor is, ha a mezőny egyetlen olyan csapatáról van szó, amelyiktől soha nem kapott ki a Vidi. Idegenben sem: négy pápai látogatás, három győzelem, egy döntetlen, a sorozat szombaton folytatható.

Szerző: Somos Zoltán

További hírek