VIDEOTON FC - FC ZENIT 1-1 (1-1)

Jó játékkal és döntetlennel kezdtük az évet

Az idei év első Vidi-gólját Pátkai Máté lőtte a találkozó 5. percében, a túloldalon Kokorin volt eredményes. A második félidőben büntetőből a győztes gólt is megszerezhettük volna.

A 10 napos dubaji edzőtábor utolsó előtti napján az orosz FC Zenit ellen léptünk pályára, ez volt a Vidi első felkészülési mérkőzése 2017-ben. Géresi és Hadzic kisebb izomprobléma miatt kihagytak 1-2 edzést, ezért nem voltak ma a keretben. Simon és Fejes vírusfertőzés után elkezdték az edzésmunkát, de még nem tudtak játékra jelentkezni.

Ellenfelünk, a 2008-as UEFA-Kupa-győztes FC Zenit keretének becsült összértéke több, mint 100 millió euró - ezzel szemben a teljes magyar NB I értéke alig valamivel több, mint 80 millió euró. Óriási különbségek jellemzik tehát a két együttest, mindebből azonban a 90 perc során szinte semmi nem látszott, hiszen a mieink végig nagyon koncentráltan, jól futballoztak.

Az 5. percben - az első kaput eltaláló lövésből - megszereztük a vezetést. Szép összjáték végén Kovács passzolt Pátkainak, aki felnézett, és 20 méterről kapura lőtt, a labda pedig egy orosz védőről a kapuba pattant (1-0).

Néhány perccel később a Zenit kihasználta védelmünk bizonytalanságát - ebből egyébként nem volt sok a 90 perc során. Giuliano csapta be az alapvonalunknál Fiolát, majd az érkező Kokorinnak passzolt, aki 11 méterről, laposan, nagy erővel lőtt a kapunkba (1-1).

Három perccel később Lazoviccsal szabálytalankodtak mintegy 23 méterre az orosz kaputól, szerb támadónk pedig nem sokkal tekerte kapu fölé a szabadrúgást. A 18. percben ismét Kokorin veszélyeztetett, 18 méteres lövése Fioláról az alapvonal mögé pattant. Érdekesség, hogy Kokorin a korábbi években - még a Dinamo Moszkva támadójaként - kétszer is játszott téli felkészülési mérkőzést a Vidi ellen, mindkétszer 0-0 lett a végeredmény.

A 36. percben Lazovics szenzációs mozdulattal hozta játékba Suljicot, aki 15 méterről kapura lőtt, Lodygin nagyot védett! Fél perccel a félidő vége előtt ismét a Suljic-Lazovics páros villant meg: Suljic szerzett labdát a félpályánál, amellyel Lazovics iramodott meg, majd 20 méterről kapura lőtt, a Zenit kapusa magabiztosan védett.

Szünetben Suljic, Fiola, Lazovics és Scsepovics helyére Bódi, Varga, Szolnoki és Oliveira álltak be, valamint a kapuban is cseréltünk, Kovácsik helyét Horváth foglalta el. A második félidőben már nem 4-4-2-ben, hanem 5-2-3-ban játszottunk - ahogy tettük azt például tavaly nyáron a Midtjylland ellen.

Az 57. percben Bódi ívelt a 16-oson belülre egy szabadrúgást, Juhász berobbant, de fejese elkerülte a kaput. Egyórányi játékot követően Henning Berg a maradék 6 kezdőjátékost is lehívta a pályáról, helyükre Sejben, Bévárdi, Lénárt, Pölöskei, Varga B. és Barczi álltak be. Öt perccel a sorcsere után Bévárdi kapott nagyon szép labdát, lefordult védőjéről, és már csak szabálytalanul tudták megállítani az orosz 16-oson belül, a játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé Oliveira állt, aki a jobb sarkot célozta meg, nem is volt rossz a lövés, de a Zenit kapusa hatalmasat védett, így maradt az 1-1.

A 70. percben Djordjevic Luka ollózott a kapunk mellé 4 méterről egy szögletet követően. Az utolsó negyedórában többet birtokolta a labdát a Zenit, de igazán komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani a jól záró védelmünk mellett.

Kis szerencsével akár meg is nyerhettük volna az első idei felkészülési mérkőzésünket, azonban az 1-1-es végeredmény, és főleg a mutatott játék is biztató. Csapatunk csütörtökön utazik haza Dubajból, jövő héten kedden pedig már Spanyolországba utazik, ahol újabb komoly felkészülési mérkőzések várnak Henning Berg együttesére.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek