Ismerkedjen meg az Európa Ligával!

A lebonyolítás rendje, évszámok, dátumok, néhány fontos részlet.

Az Európa Liga annak a sorozatnak az utódja, amely korábban UEFA-kupa, még korábban pedig Vásárvárosok-kupája néven indult útjára 1955-ben, és amelyben korábban a magyar csapatok is szép sikereket értek el. Az UEFA-kupa helyett a nemzetközi szövetség 2009-ben alapította meg az Európa Ligát, ez a mostani tehát a negyedik évad. A címvédő a spanyol Atletico Madrid, a mostani döntőnek pedig majd Amszterdam ad otthont, 2013 május 15-én.

Az idei kiírásban összesen 53 ország 193 csapata vesz részt. Az első selejtezőkör küzdelmei már július 5-én megkezdődtek, és három selejtezőkör plusz egy rájátszás vezetett el odáig, hogy 48 csapat maradt állva, köztük a Vidi. Az Európa Liga (eddig ugye csak selejteztek) küzdelmei tizenkét, egyaránt négycsapatos csoportban szeptember 20-án rajtolnak el. A csoportmeccsek utolsó, 6. fordulóját december 6-án rendezik, ekkor dől el, hogy csoportonként melyik az a két csapat, amelyik továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. A 3. és 4. helyezettek értelemszerűen kiesnek.

A csoportokból a továbbjutást elsőként a szerzett pontok száma, majd az azonos pontszámmal végzett együttesek egymás ellen szerzett több pontja határozza meg. Ha ez egyenlő, akkor a két csapat egymás elleni meccseinek gólkülönbsége, aztán az idegenben szerzett gól, majd az összes meccsen elért jobb gólkülönbség határozza meg. Ha ezután is egál minden, akkor az dönt, hogy az azonosan álló csapatok közül melyik nemzeti szövetségének jobb az UEFA-együtthatója, az elmúlt öt évet figyelembe véve.

A folytatás jövőre, 2013. március 7-én lesz, ekkor az Európa Liga csoportkörének túlélőihez csatlakozik a Bajnokok Ligája csoportjainak 8 harmadik helyezettje, és ez a társaság dönti el tavasszal, hogy páronként ki kerül az Európa Liga legjobb 16 együttese közé.

Végül pedig egy érdekesség: a selejtezőkben illetve a rájátszásban korábban összeszedett sárga lapokat a csoportmeccsek előtt törlik, így tehát minden játékosunk tiszta lappal indulhat neki Genkben a nagy menetelésnek.

További infók, hírek a Vidi EL-szerepléséről ITT!

Szerző: Gyurina Zsolt

További hírek