ELLENFÉL-LES

Győztes meccs után fogadja a Vidit a Szeged-Csanád Grosics Akadémia

Már Fejér megyében is megfordult az idei Magyar Kupa-kiírás során keddi ellenfelünk.

 

December 3-án 20 órai kezdettel, a Magyar Kupa-forduló egyik kiemelt, tévés mérkőzésén csap össze a MOL Fehérvár FC a Szeged-Csanád Grosics Akadémiával a néhány héttel ezelőtt átadott Szent Gellért Fórumban.

A múlt

A jelenlegi alakulat, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia 2010-ben KITE-Szeged néven az NB III-ból indult, majd egy évvel később vette fel a Szeged 2011, aztán 2013-tól a Szeged 2011-Grosics Akadémia nevet, amely később Szeged-Grosics Akadémiára egyszerűsödött. Idén az egyházmegye után a Csanádot is felvette, valamint az új, Szent Gellért Fórum névre keresztelt stadionjukba is visszaköltöztek - de összességében az egykor NB I-es szegedi klub utódjának tekintik magukat.

A SZEAC-SZEOL-Szeged FC-Szegedi Dózsa nevű szegedi csapatokkal történetünk során eddig összesen 37 alkalommal csaptunk össze, ebből 28-szor bajnokin. A 28-ból 20-szor sikerrel vettük az akadályt. A 2010-ben alakult gárdával még nem találkoztunk, ezelőtt ugyanis utoljára 1994-ben mérkőztünk a Szeged FC-vel, az a barátságos meccs 0-0 lett. Tétmeccsen 1991 júniusában Leboniczky öngóljával győztünk.

A jelen

A mostani szegedi keret összértékét a transfermarkt.de portál 2,45 millió euróra becsüli, a veterán pedig a 35 esztendős Aleksandar Jovanovic, aki 2011 óta Magyarországon futballozik, előbb a Ferencváros, majd a DVSC színeiben összesen 188 NB I-es meccse van. Ismertebb név még Mohl Dávid, Gajdos Zsolt, Tóth Máté, Germán Tamás, Deák István, Szántai Levente és Andorka Péter, akik mind bírnak élvonalbeli múlttal - utóbbi magyar bajnok és kétszeres NB II-es gólkirály. Vezetőedzőjük a portugál Joao Pedro.

Jelen pillanatban a tabella 12. helyén állnak a másodosztályban, 12 pontra a feljutást jelentő 2. helytől és 9-re a kieső 18.-tól. Az elmúlt 5 fordulóban 4 pontot gyűjtöttek, de a keddi összecsapásra győzelemből fordulhatnak rá, hiszen a biztos kiesőnek tűnő Vác otthonából szombaton elhozták a három pontot. Azt megelőzően döntetlent értek el az éllovas MTK ellen, viszont mind a Nyíregyháza, mind a Vasas, mind a Kazincbarcika föléjük tudott kerekedni. A Magyar Kupában a Szeged-Csanád már Fejér megyében is megfordult, ugyanis az első főtáblás fordulóban 3-1-re nyertek Velencén. Ezután a Vas megyei Vép is áldozatul esett nekik (4-1).

A váciak elleni bajnokin betalált Kóródi és Gajdos, akik így egyaránt hatgólosak és követik a házi gólkirály, 8 találattal álló Germán Tamást. A legtöbb játékperc eddig az egy NB I-es fellépést magának tudható Oláh Gergőé (1658), aztán az első számú hálóőr, a mindössze 19 esztendős Takács János jön (1620) Mohl Dáviddal együtt. 

Keretükben több Vidi-kötédésű játékos található. Mohl Dávid 2005 és 2009 között volt labdarúgónk és összesen 72 bajnokin játszott, valamint Magyar Kupát nyert; Varga Szabolcs pedig Székesfehérváron születetett, klubunkat 2007 nyarán, 13 esztendősen hagyta el. Gajdos Zsolt Felcsúton futballozott, 2011-12-ben a Videoton-Puskás Akadémia csapatának tagja volt U19-ben, illetve egy alkalommal az NB II-ben.

Szerző: Guber Péter

Fotó: Szeged-grosicsakademia.hu

További hírek