NŐI LABDARÚGÁS

"Fontos, hogy fejben végig ott legyünk a mérkőzéseken"

Női felnőtt csapatunk két fiatal játékosával, Mihályi Dorkával és Fábián Virággal beszélgettünk a szezon eddigi tapasztalatairól és céljaikról.

Vasárnap 14 órától a Tatabánya vendégeként lép pályára női csapatunk az NB II Nyugati csoportjának 7. fordulójában. A hétvége előtt a mieink a hatodik helyen állnak, míg vasárnapi ellenfelünk a tizenegyedik pozícióból várja az összecsapást. A mérkőzés előtt csapatunk két fiatal játékosával, a 2005-ös születésű Mihályi Dorkával és a 2007-es Fábián Virággal beszélgettünk.

A bajnokság kezdete előtt bizonyára sok ellenfél játékereje nem volt teljesen ismert számotokra, hiszen nem játszottatok még ellenük. Hogy sikerült a szezonkezdet a várakozásaitokhoz képest?

Mihályi Dorka: Valóban, a rajt előtt nehéz volt felmérni a bajnokság és az ellenfeleink erősségét. Én személy szerint nem vagyok annyira elégedett az első öt meccsünk eredményével, mert a Budafok ellen nagy esélyt szalasztottunk el, amikor 3-0-s vezetésünkről fordítottak 4-3-ra. Többször azt éreztem, hogy az első félidőben fejben még nem voltunk teljesen ott, majd a második félidőre érkeztünk meg igazán a meccsbe - ez történt Nagykanizsán, ahol végül 4-4-et játszottunk, illetve a legutóbbi, Dunaújváros elleni 4-2-es győzelem alkalmával is.

Virág, neked ez az első szezonod a felnőtt csapattal, viszont a nyáron az első tétmeccsen, Pakson rögtön győztes góllal mutatkoztál be. Ennél jobb debütálást nehéz lenne elképzelni.

Fábián Virág: Igen, az nagy öröm volt számomra, szerencsére jókor voltam jó helyen és azzal a góllal ki tudtuk harcolni a továbbjutást Pakson. Megtisztelő volt, hogy már akkor bemutatkozhattam, utána Peti bá' (Andorka Péter vezetőedző - a szerk.) mondta, hogy üdvözöl a csapatban és számít rám a folytatásban is. A tavalyi szezonban én még csak edzéseken vettem részt a felnőtt csapattal, meccsen nem léptem pályára. Idén pedig az első csapat mellett az U19-es együttesben is pályára lépek.

Nagyon kicserélődött nyáron a keret, egy rendkívül fiatal csapatunk van, számos játékos került fel utánpótlásunkból az első csapat keretébe. Ti hogy érzitek magatokat ebben a fiatal csapatban?

M. D.: Valóban nagy volt a változás a tavalyi összeszokott csapat után, ettől függetlenül a hangulat most is jó, mindenki befogadó az újakkal szemben. Úgy érzem, egyre jobban összeszokik a jelenlegi keret is, szerencsére néhány rutinosabb játékos maradt velünk. Számomra is új ez a helyzet, hiszen az első csapatban már a rutinosabbak közé tartozom, ami jó érzés mindenképp. Tavaly én voltam a fiatal és az új a nagyok között, most viszont ez kicsit megfordult, a fiatalokhoz képest már régebb óta itt vagyok.

F. V.: Kihívás volt számomra, hogy felkerültem az első csapathoz, de azt érzem magamon, hogy kezdek feloldódni, többet beszélgetek az idősebb játékosokkal is.

Milyen célokat fogalmaztatok meg magatok elé a szezon elején?

M. D.: Csapatszinten szeretnénk helyezésben is jó eredményt elérni, de a feljutás szerintem idén még nem reális cél. Össze kell még szoknunk, nagyon fiatal csapatunk van, időre van szükség. Az az érzésem, hogy tulajdonképpen az összes meccsünk nyerhető lenne, de ehhez az kell, hogy fejben végig ott legyünk. A bajnokikon nálunk sokkal, a legfiatalabbaknál akár 15 évvel idősebb játékosok is vannak a pályán, amihez hozzá kell szoknia mindenkinek. Egyénileg szeretném kihozni magamból a maximumot, beleadni mindent és segíteni a csapatot.

F. V.: Szeretném, ha az első ötben tudnánk végezni a bajnokságban. A felzárkózásban segít, hogy már nyár óta a felnőtt csapattal készülünk, így edzésről edzésre egyre jobban fel tudjuk venni a ritmust. Egyénileg szeretnék én is a lehető legtöbbet fejlődni, illetve az is fontos, hogy a sérülések elkerüljenek minket.

Tavaly az U19-es leány csapatunk megnyerte a csoportját a bajnokságban - mennyire nagy a különbség egy U19-es és egy NB II-es felnőtt bajnoki között?

F. V.: Főleg fizikálisan nagy a különbség, ami sokat számít, fel kell venni a ritmust.

M. D.: Felnőtt szinten sokkal határozottabban odalépnek, keményebbnek kell lenni, amihez az utánpótlás-bajnokságokból feljövőknek szintén hozzá kell szokni.

Milyen mérkőzés várhat ránk vasárnap Tatabányán?

F. V.: Abban bízunk, hogy azokat a hibákat, amiket az előző meccsen elkövettünk, már nem fogjuk - ennek érdekében volt a héten videóelemzésünk is.

M. D.: Úgy gondolom, az átmenetekben és a visszatámadásokban kellene fejlődnünk leginkább. Illetve amit már említettem, hogy fejben az első perctől ott legyünk, mert az ellenfeleink rendre lelkesen kezdik a mérkőzést, többször kaptunk gólt az elején, és sokkal nehezebb utána, ha nekünk kell futni az eredmény után.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek