BIZTATÓ SZÁMOK

Érdekes statisztikáink a nemzetközi porondról

Mi kaptuk a második legkevesebb gólt idén az EL-selejtezőiben a legalább három meccset játszottak közül - holtversenyben hat másik csapattal. Ráadásul 19 éve veretlenek vagyunk hazai pályán nemzetközi kupameccseken.

A szurkolók mindig örömmel böngészik a statisztikákat. Íme néhány érdekesség idei kupaszereplésünk okán - a számok ezúttal egészen biztató képet mutatnak. Az Európa Liga eddigi három selejtező mérkőzésén csapatunk csak egy gólt kapott. A selejtezők eredményeit végigböngészve megállapíthatjuk, hogy ilyen - vagy ennél jobb - mutatókkal rajtunk kívül csupán hét csapat büszkélkedhet.

Azoknak a csapatoknak az eredményeit néztük meg, amelyek már több selejtező kört játszottak az idei EL-ben, vagyis azokat a klubokat most figyelmen kívül hagytuk, amelyek a harmadik selejtező körben kapcsolódtak be a küzdelmekbe, és eddig csupán egy meccset játszottak.

Egy olyan csapat van, amelyik még nem kapott gólt: a Honvédot búcsúztató Anzsi Mahacskala (Anzsi - Honvéd 1-0, Honvéd - Anzsi 0-4, Anzsi - Vitesse 2-0).

Az alábbi hat csapat pedig hozzánk hasonlóan csupán egy gólt kapott az eddigi selejtezőkön: Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi), Viktoria Plzen (cseh), Tromsö (norvég), AIK (svéd), APOEL (ciprusi), Twente (holland).

19 éve veretlenül "hazai" pályán a nemzetközi kupákban

Utoljára 1993. június 26-án az FC Bayer 05 Uerdingen nyert Székesfehérváron, méghozzá az Intertotó Kupában 2-1-re. Azóta nyolc alkalommal játszottunk nemzetközi kupamérkőzést "hazai" pályán, négy alkalommal nyertünk, négyszer pedig döntetlent értünk el. A "hazai" pálya - ahogy azt lejjebb látni fogjuk - nem minden esetben a Sóstói Stadiont jelentette.

Intertotó Kupa     1993. július 18. Videoton Waltham FC - FC DAC 7-1 (Székesfehérvár)
Intertotó Kupa     2003. június 22. Videoton FC Fehérvár - PFC Marek Dupnitsa 2-2 (Dunaújváros)
UEFA-Kupa         2006. július 13. FC Fehérvár - FC Kairat Almaty 1-0 (Székesfehérvár)
UEFA-Kupa         2006. augusztus 10. FC Fehérvár - Grasshopper Club Zürich 1-1 (Székesfehérvár)
EL-selejtező        2010. július 15. Videoton FC - NK Maribor 1-1 (Győr)
BL-selejtező        2011. július 20. Videoton FC - SK Sturm Graz 3-2 (Székesfehérvár)
EL-selejtező        2012. július 26. Videoton FC - ŠK Slovan Bratislava 0-0 (Székesfehérvár)
EL-selejtező        2012. augusztus 2. Videoton FC - KAA Gent 1-0 (Székesfehérvár)

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek