Csizmadia Csaba: "A Vidi ismét nyílttá teheti a bajnokságot"

A Vidi korábbi kupagyőztes hátvédjével a szombat esti csúcsrangadó kapcsán beszélgettünk.

Minden kezdet nehéz - "Az első pár hónap kőkemény volt"

"18 évesen fél évet játszottam Kecskeméten, az a félszezon pedig egész jól sikerült nekem. Ezután kerestek meg a székesfehérvári vezetők, hogy elmennék-e egy próbajátékra a Vidibe - tulajdonképpen így kezdődött a fehérvári karrierem. Kissé érdekes helyzetbe csöppentem bele, ugyanis pont amikor leigazolt a Vidi, akkor váltott edzőt a csapat, Csank János helyére Csertői Aurél érkezett. Fiatal voltam és éreztem, hogy óriási esélyt kaptam az élettől, amivel mindenképp élni akartam, úgyhogy minden külső tényezőt igyekeztem kizárni, és csak arra koncentráltam, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak az edzéseken és azokon a mérkőzéseken is, amelyeken bizonyítási lehetőséget kaptam. Az első pár hónap kőkemény volt, nem is a foci miatt, hanem mert több mint fél évig nem kaptunk fizetést. Fiatal játékosként semmi tartalékom nem volt, egyik napról a másikra éltem."

"Úgy tekintek a Vidire, mint gyermek az édesanyjára"

"Az anyagi gondok ellenére tele voltam motivációval, hiszen az addigi legnagyobb álmom teljesült azzal, hogy élvonalbeli labdarúgó lettem. Akármilyen nehéz is volt a kezdet, a mai napig úgy tekintek a Vidire, mint gyermek az édesanyjára. Szerencsére az élet igazságos volt, hiszen minden nehézség ellenére egy rendkívül összetartó társaság jött össz akkoriban Székesfehérváron. A csúcs természetesen a 13 évvel ezelőtti bajnoki bronzérem és Magyar Kupa-győzelem volt. Akkor az élet rengeteget visszaadott nekünk, minden nehézség ellenére nagyszerű érzés volt Vidi-játékosnak lenni."

Osztrák Kupa-döntő, bajnoki bronzérem - "Kiváló csapattársaim voltak Mattersburgban, elég ha csak Jancker vagy Fuchs nevét említem"

"A Vidi után következtek a légiós évek, két csodálatos esztendőt töltöttem Ausztriában a Mattersburg együttesében, ahol 2007-ben Osztrák Kupa-döntőt játszottunk, amit sajnos elveszítettünk, de így is nagyon kedves emlék számomra az a kupamenetelés. Ráadásul ott is sikerült bajnoki bronzérmet szerezni, ami óriási szó volt, hiszen Mattersburg egy alig 6000 fős település. Nagyon jó kis csapatunk volt, ahol olyan kiváló labdarúgók is a csapattársaim voltak, mint a Bayern München korábbi kiválósága, Carsten Jancker, vagy Christian Fuchs, aki jelenleg az angol Leicester City csapatát erősíti. A légiós évek közül ez az időszak volt messze a legemlékezetesebb számomra."

Az erdélyi kölyök álma valóra vált: magyar válogatott labdarúgó lett Czizi.

"Kölyökként úgy indultam el Erdélyből, hogy az volt a legnagyobb álmom, hogy egyszer magyar válogatott futballista legyek. Ez akkor nagyon-nagyon távoli, szinte elérhetetlen célnak tűnt. Minden egyes nap, amikor edzésre mentem, vagy bajnokira készültem, ott lebegett a szemem előtt, hogy annak érdekében, hogy valóra váljon az álmom, mindent bele kell adni. Óriási büszkeséggel töltött el, amikor még Vidi-játékosként kézbe vehettem életemben először a válogatott meghívómat. Az pedig, hogy Székesfehérváron is játszhattam válogatott meccset, leírhatatlan érzés."

"Úgy tekintek a Fradira, mint férj a feleségére"

"Egy rövid olaszországi kitérő után a horvát Slaven Belupo következett, akikkel az EL-ben is szerepeltünk. Ekkoriban a Ferencváros átalakulóban volt, nem szerepeltek valami jól az őszi szezon folyamán, úgyhogy mindenképp meg szerették volna erősíteni a csapatot. Megkerestek engem is, ami nyilván roppant hízelgő volt, hiszen mégiscsak az ország legnépszerűbb csapata a Ferencváros, vonzó volt a lehetőség, hogy Fradi-játékos legyek. Ahogy korábban mondtam, a Vidi számomra mindig olyan, mint gyermek számára az édesanyja, a Fradira pedig úgy tekintek, mint férj a feleségére. Voltak persze olyanok, akik nem örültek annak, hogy a Ferencvárosba tértem haza, de a labdarúgás ilyen, ez benne van a fociban. A Vidiben és a Fradiban is nagyon jól éreztem magam, mind a két csapattól nagyon sokat kaptam, és remélem, hogy sokat is tudtam adni játékosként."

"A Ferencváros szombat este lezárhatja, a Vidi pedig ismét nyílttá teheti a bajnokságot"

"Érdekes mérkőzés lesz a szombat esti Fradi - Vidi, hiszen a Ferencváros lezárhatja a bajnokságot. Úgy gondolom, ha nem kap ki a Fradi, akkor gyakorlatilag eldőlt a bajnoki cím sorsa. A Vidi azonban ha nyer, akkor nyílttá teheti a bajnokság végét. Szerintem a hazai csapat várhatja nyugodtabban a találkozót, hiszen nekik tényleg tökéletes eredmény a döntetlen is. A Vidi azonban a Magyar Kupában már bizonyította azt, hogy le lehet győzni a Fradit a Groupama Arénában is. Ráadásul a fehérváriak nem véletlenül szerepeltek az EL csoportkörében ősszel, hihetetlenül koncentráltan tudnak futballozni, ha igazán nagy a tét. Nagy kár, hogy pont a simábbnak tűnő mérkőzéseken hullajtottak roppant értékes pontokat a bajnokságban. Ha ez nem így történt volna, akkor valószínűleg fej-fej mellett állna most a tabella élén a két együttes. Nem szeretnék a végeredményre tippelni, de a meglátásom az, hogy a Vidi jelenleg fegyelmezettebb, összeszokottabb, szervezettebb csapat, mint a Fradi. Érettebb, taktikusabb futballra képes a fehérvári alakulat. A Ferencvárosba kiváló légiósok érkeztek, jó úton járnak, de a Vidi játékosai hosszabb ideje futballoznak együtt, ezáltal összeszokottabb a székesfehérvári csapat. Kíváncsian várom, milyen eredménnyel zárul a szezon ötödik Fradi-Vidi összecsapása."

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molvidi.hu, Budafoki MTE, MTI

További hírek