KOVÁCS PATRIK

"Büszke vagyok, hogy a nevemhez fűződik egy vidis rekord"

Kovács Patriknál fiatalabban senki sem mutatkozott be a Vidiben az élvonalban. 

A 2024-es esztendő első Vidi-bajnokiján máris új klubrekord született, hiszen Kovács Patrik személyében minden idők legfiatalabb Vidi-játékosa lépett pályára NB I-es bajnokin a ZTE FC ellen. Fiatal támadónk 6016 naposan mutatkozott be az élvonalban, 158 nappal korábban, mint az eddigi klubrekorder, Zsinka János.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen nagy múltú klubban az én nevemhez fűződik egy rekord, ez rendkívül megtisztelő és ugyanakkor motiváló dolog is számomra. Sajnos az NB I-es debütálásomra árnyékot vet az a tény, hogy 3-1-es vereséget szenvedtünk Zalaegerszegen. Bízom abban, hogy a jövőben lesz még lehetőségem bizonyítani és ahogy azt korábban már mondtam, nagyon szeretném már ebben a szezonban megszerezni az első NB I-es gólomat is. Ezért dolgozok minden nap nagyon keményen" - nyilatkozta honlapunknak a Vidi történetének legfiatalabb NB I-es játékosa, Kovács Patrik.

Nézzük, kiket is előzött meg Kovács Patrik!

Zsinka János (6174 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
Zsinka 1982 augusztusában mindössze 16 esztendős, 10 hónapos és 26 napos volt, amikor először pályára lépett az élvonalban. Kereken 50 nappal később első gólját is meglőtte a legmagasabb osztályban. A Vidiben összesen 15 tétmeccsen lépett pályára, ezeken egy gólt szerzett 1982 és 1983 között. Később futballozott többek közt Dunaújvárosban, az FTC-ben, a Honvédban, az Újpestben, Békéscsabán, Vácon és Portugáliában is. Egy alkalommal, 1989-ben a felnőtt válogatottban is pályára lépett.

Takács Lajos (6296 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
"Taki" 1988 tavaszán mutatkozott be a Vidiben. 1988 és 1997 között összesen 213 tétmeccsen 49 gólt szerzett az egykori közönségkedvenc. Később játszott az MTK és a Sopron színeiben is. Közel 15 év telt el azóta, hogy 2009. november 8-án, egy alsóbb osztályú bajnoki meccset követően rosszul lett és elhunyt.

Szabó Bálint (6344 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben
A fehérvári születésű és Vidi-nevelésű középpályás 2018-ban, 6344 naposan mutatkozott be a Vidiben egy DVTK elleni meccsen. Érdekesség, hogy első NB I-es bajnokiján azt az Elvir Hadzicot váltotta a pályán csereként, akinek ugyanazon a napon (január 18.) van a születésnapja. A Vidi színeiben ezen az egy bajnokin lépett pályára, később megfordult a Kaposvár, a Budaörs és a török Antalyaspor színeiben is, jelenleg pedig a Paksi FC futballistája. A 2017/2018-as idényben bajnoki címet ünnepelhetett klubunkkal.

Fodor Marcell (6346 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
Fodor Marci is székesfehérvári születésű játékos, aki 6346 naposan mutatkozott be az élvonalban egy Újpest elleni bajnokin, de a Vidiben mindössze 10 tétmeccsen lépett pályára. Saját nevelésű játékosunk 2005-ben szerződött Székesfehérvárról Újpestre, és 17 éves játékosként rendre az U19-es, vagy a tartalékcsapatban kapott lehetőséget. Az Újpest FC-nél eltöltött fél szezon után fél évre kölcsönbe Diósgyőrbe került, majd az akkor NB II-es Felcsútnál folytatta pályafutását. Egy szezon után újra a Diósgyőr futballistája lett, 2008 telén pedig a DVSC-hez igazolt. Debrecenben sokat fejlődött, rendkívül sikeres időszakot töltött el és komoly nemzetközi rutint szerzett. Kétszeres bajnok, kétszeres ezüstérmes, kétszeres Magyar Kupa-győztes, Szuperkupa-győztes és Ligakupa-győztes lett a hajdúságiakkal. Négy mérkőzésen kezdőként lépett pályára a Bajnokok Ligája csoportkörében, és két év alatt összesen öt BL-selejtezőn szerepelt. Egy évvel később két mérkőzésen játszott az Európa Liga főtábláján is. A következő években aztán ismét Újpesten, majd Siófokon, Ajkán, Zalaegerszegen és Kaposváron is megfordult, jelenleg pedig a Puskás Akadémia második együttesében játszik.

Gévay Zsolt (6386 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
Gévay 2005 májusában, 6386 napos korában debütált csapatunkban bajnoki mérkőzésen. Egy Nyíregyháza elleni 5-3-as siker alkalmával az utolsó 5 percben kapott lehetőséget Csizmadia Csaba cseréjeként. A Vidiben ez az öt perc fűződik a nevéhez, több alkalommal nem szerepelt piros-kékben, később a Paks meghatározó játékosa lett, ahol több mint 200 tétmeccset játszott. Évekig a tolna megyeiek csapatkapitánya volt, az elmúlt szezonokban a játékengedélye ugyan ki van váltva, de valójában már inkább Bognár György segítőjeként dolgozik a zöld-fehéreknél.

Király József (6404 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
Király "Kiru" József az 1987/1988-as szezonban, 6404 napos korában mutatkozott be csapatunk színeiben az élvonalban. A fehérvári születésű futballista a Vidiben összesen 10 tétmeccsen szerepelt. Később megfordult többek közt a Vasas, a Siófok, az MTK, a III. Kerület, a Csepel, a BVSC, a Veszprém, a Pápa és a Mosonmagyaróvár színeiben is.

Magasföldi József (6405 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
"Dodi" ugyancsak székesfehérvári születésű és 2002-ben egy ZTE elleni bajnokin debütált az NB I-ben. A Vidiben összesen 69 tétmeccsen 12 gólt szerzett. A 2005/2006-os idény elején még a Vidi keretében szerepelt, így tagja volt a Magyar Kupa-győztes és bajnoki bronzérmes együttesünknek. 2016-ban hosszabb interjút készítettünk vele, melyben addigi pályafutásáról beszélgettünk. 39 évesen is aktív és ipari mennyiségben termeli a gólokat, évek óta a Puskás Akadémia II-t erősíti.

Szirják Attila (6419 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
Szirják az 1980/1981-es szezonban debütált a Vidiben. Csapatunk színeiben összesen 24 tétmeccsen szerepelt. Nagyon fiatalon, 31 esztendős korában meghalt autóbalesetben. A baleset idején az NB I-be frissen feljutott Stadler FC technikai vezetője volt.

Róth Ferenc (6445 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
Róth Ferenc Székesfehérváron született, Kincsesbányán nőtt fel, végigjárta a Vidi korosztályos csapatait, 17 évesen mutatkozott be az NB I-ben, 1996 őszén. Szerepelt a korosztályos válogatottakban, 1999 nyarán igazolt Zalaegerszegre, korábbi fehérvári edzője, a kék-fehérekhez szerződő Disztl László invitálta. A vezetőedző egy év után távozott, Glázer Róbert érkezett, őt Bozsik Péter váltotta, 2001 nyarán. Az új szakvezetővel a szezon végén bajnoki aranyérmet nyertek. Később játszott az Újpest, a Haladás és a Pápa színeiben, valamint több cseh együttesben is.

Györök Tamás (6453 naposan debütált bajnoki meccsen a Vidiben)
"Györci" Móron született és 1996-ban mutatkozott be a Vidiben az élvonalban. Több mint 100 tétmeccset játszott csapatunk színeiben, 2006-ban tagja volt a kupagyőztes, bajnoki bronzérmes együttesünknek. A BVSC, a REAC, a Balaton FC, a Sopron és az Újpest csapataiban is futballozott. Az előző szezonban rövid ideig a Vidi II vezetőedzőjeként is dolgozott.

(A listán szereplő neveket volt kollégánk, Guber Péter gyűjtötte össze, köszönjük ezúton is.)

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek