KONFERENCIA LIGA

Bemutatjuk lehetséges ellenfeleinket a KL-rájátszásban

A horvát NK Osijek vagy az azeri PFC Zira lehet az ellenfelünk a Konferencia Liga rájátszásában. 

Az UEFA hétfő délutáni sorsolásán eldőlt, hogy amennyiben továbbjutunk ciprusi ellenfelünk ellen a KL-ben, akkor a playoff-körben az NK Osijek (horvát) - PFC Zira (azeri) párharc győztesével találkozunk. Cikkünkben két potenciális ellenfelünket mutatjuk be röviden.

NK Osijek

Az 1947-ben alapított klub a 2023/2024-es szezonban a 4. helyen végzett a horvát első osztályban, ezzel kvalifikálta magát a Konferencia Liga küzdelemsorozatába. 2017 óta folyamatos résztvevői az európai kupasorozatoknak. Legnagyobb sikerüket a 2017/2018-as Európa Kupa-sorozatban érték el, amikor a playoff-körig jutottak, ahol az osztrák Austria Wien állta útjukat.

A 2023/2024-es Konferencia Liga második selejtezőkörében kettős győzelemmel búcsúztatták a ZTE FC együttesét. A zalaegerszegieknél jelenlegi játékosaink közül Huszti András és Bedi Bence is pályára lépett a párharc során.

Idén a második selejtezőkörben kapcsolódtak be a Konferencia Ligába és kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel kiütötték az észt FCI Levadia együttesét.

A kék-fehéreknél három korábbi Vidi-játékos is futballozott: Máriási Zsolt (1997/1998), Kleinheisler László (2019-2023) és Gyurcsó Ádám (2021).

A 100 ezer lakosú Eszék futballcsapata a 2023-ban átadott 13 000 férőhelyes Opus Arénában játssza hazai mérkőzéseit.

PFC Zira

A 2014 júliusában alapított klub első szezonjában máris a második helyen zárt az azeri élvonalban, azonban akkor az UEFA szabályai szerint még nem indulhattak el az Európa Liga selejtezőjében. Az ezt követő években rendre lecsúszott a dobogóról a Zira, a 2021/2022-es szezonban azonban már megszerezte a bronzérmet, majd egy ötödik helyet követően a mögöttünk hagyott idényben másodikként zárt.

A 2024/2025-ös nemzetközi kupasorozatot az Európa Ligában kezdték az azeriek, ahol két kiélezett meccs után büntetőkkel búcsúztatta őket a moldáv FC Sheriff Tiraspol. A kiesést követően a Konferencia Ligában folytathatták, ahol a második selejtezőkörben a dunaszerdahelyi DAC-vel kerültek szembe. Az első hazai meccsen 4-0-ra győztek, majd a visszavágót is behúzták 2-1-re, így kettős győzelemmel jutottak tovább.

Hazai nemzetközi mérkőzéseiket Mardakan városában, a 6 500 fő befogadására alkalmas Dalga Arénában játsszák. A stadion 2011-es nyitóünnepségén Sepp Blatter és Michel Platini is részt vett. A Dalga Aréna a 2012-es FIFA U17-es női világbajnokság egyik helyszíne volt.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: uefa.com, nk-osijek.hr, www.football-plus.az

További hírek