A Bundesliga első bajnokával, az 1. FC Kölnnel játszunk az EKL-rájátszásban

A német bajnoki címet háromszor, a Német Kupát négyszer hódította el az 1. FC Köln. A klubnak több mint 100.000 tagja van, ezzel Németország negyedik legnagyobb klubja. 

Az 1. FC Köln hét évvel fiatalabb futballcsapat, mint a Vidi, a német együttest ugyanis 1948-ban alapították. Az első sikerét az 1961/1962-es szezonban érte el a kölni együttes, amikor megnyerte a német bajnokságot. Egy évvel később, 1963-ban alapították meg a ma is ismert német bajnokságot, a Bundesligát. Az 1. FC Köln pedig mint német bajnoki címvédő, természetesen bekerült a Bundesliga első szezonjának 16 együttese közé. Sőt nem csak bekerült, de az első Bundesliga szezont meg is nyerte a kölni alakulat, így örökre beírta magát a Bundesliga történelemkönyvébe. Később még egy alkalommal, 1978-ban sikerült elhódítania a Salátástálat. Ez volt egyébként a klub történetének legsikeresebb szezonja, hiszen a bajnoki cím mellé bezsebelték a Német Kupát is, amit eddig összesen négy alkalommal nyert meg az 1. FC Köln (1968-ban, 1977-ben, 1978-ban és 1983-ban).

IX. Hennes - az 1. FC Köln kabalaállata

A kölni kecskeőrület 1951-ben kezdődött, amikor egy cirkuszi sátrat a csapat Aachener Strassén lévő stadionjában állítottak fel, s fő attrakcióként egy lámpalázas kecske levizelte az akkori edző, Hennes Weisweiler ingét. 

A kecske azonnal megkapta a közel 2000 nézőtől a Hennes nevet, teljes őrület lett úrrá a játékosokon, így 1953-ban Franz Kremer klubelnök hivatalosan is a klub jelképévé avatta a kecskebakot. 1953 óta a Hennes-dinasztia már a kilencedik tagjánál tart és feladata egyszerű: a hazai mérkőzés előtt körbe kell sétálnia a stadionban. A regnáló kecskének, IX. Hennesnek többek közt saját Facebook-oldala is van, amelyet 33.000-en követnek. 

Az 1. FC Köln története során eddig ötször mérkőzött meg magyar csapattal. Négyszer az Újpesti Dózsa ellen, egyszer pedig egy barátságos meccset játszott a magyar olimpiai válogatott ellen a Népstadionban.

Az Újpesttel először 1966-ban a Vásárvárosok Kupájában találkozott, Kölnben 3-2-es hazai siker, míg a visszavágón 4-0-ás lila-fehér győzelem született. Az újpestiek kapuját mindkét meccsen az a Szentmihályi Antal őrizte, aki később a Vidi vezetőedzőjeként egészen a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjéig vezette csapatunkat 1982-ben. 

1972-ben a magyar olimpiai válogatott 2-0-ra legyőzte a Népstadionban az 1. FC Kölnt, a válogatott kezdőjében pedig ott volt a Vidi akkori kiváló hátvédje, „a magyar Beckenbauer”, Kovács József, aki 1983-ban aztán az Újpesti Dózsa labdarúgójaként is megmérkőzött a kölni csapattal a KEK-ben. Az első meccset hazai pályán 3-1-re az Újpest nyerte, idegenben 4-2-re az 1. FC Köln diadalmaskodott, de idegenben lőtt több góllal a magyar csapat jutott tovább. Vagyis eddig nem sok sikerélménye volt magyar együttessel szemben az 1. FC Kölnnek.

A kölni csapatban korábban két magyar labdarúgó is szerepelt, Tököli Attila a 2004/2005-ös idényben, míg a Vidi korábbi vezetőedzője, Szabics Imre a 2005/2006-os szezonban erősítette az 1. FC Kölnt.

Az FTC korábbi trénere, Peter Stöger 2013-2019 között irányította az 1. FC Köln csapatát, 2014-ben irányításával visszajutottak a piros-fehérek a Bundesligába, 2017-ben pedig az 5. helyen végeztek, ami azt jelentette, hogy 25 év után ismét kijutottak a nemzetközi porondra. 

A 2021/2022-es szezont a 7. helyen zárta a Bundesligában a kölni együttes, ezzel az EKL-rájátszásában való szereplés jogát vívta ki.

A 2022/2023-as idény nem kezdődött jól kölni szempontból, a Német Kupától ugyanis már az első fordulót követően el kellett búcsúzniuk, miután a másodosztályú Regensburg büntetőkkel legyőzte őket. A bajnokságot viszont nem kezdték rosszul, az első fordulóban 3-1-re legyőzték hazai környezetben a Schalke 04-et, míg a második játéknapon a Lipcse otthonában játszottak 2-2-es döntetlent, így két forduló után a tabella 4. helyén állnak. Érdekesség, hogy mind a két bajnokijukat emberelőnyben fejezték be.

Az 1. FC Köln keretének becsült összértéke 88,6 millió euró, legértékesebb játékosuk pedig a tunéziai válogatott középpályás, Ellyes Skhiri, akinek becsült értéke 13 millió euró.

A cikkben szereplő képeket az 1. FC Kölntől kaptuk felhasználásra. Hivatalos weboldaluk angol nyelven: https://fc.de/en/

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: 1. FC Köln / Hennes IX. - Facebook

További hírek