Varga István értékeli a Vidi II felkészülését

A Vidi II edzője – Varga István – honlapunknak értékelte a felkészülési időszakot, valamint szó esett az érkező és távozó játékosokról is.

- Hogyan értékeli a felkészülési időszakot annak tudatában, hogy rengeteg edzőmeccset játszott a csapat és több nagyarányú győzelmet is szerzett a Vidi II?

+ Tizenhárom mérkőzést játszottunk másfél hónap alatt, ebből nyolcat megnyertünk, háromszor kaptunk ki (Videoton, Vác, Újpest) és kétszer döntetlen született a Vác és a Marosvásárhely ellen, ez utóbbi különösen értékes döntetlen, hiszen a román másodosztály listavezetője sem tudott legyőzni minket. A felkészülési mérkőzéseken összesen 39 gólt lőttünk és 10 gólt kaptunk. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ezek felkészülési mérkőzések voltak, ami igazán fontos és ami számít, az a bajnokság lesz.

- Történt esetleg olyan, ami hátráltatta vagy nehezítette a csapat felkészülését?

+ Két ilyet is tudok sajnos, az egyik egy sajnálatos sérülés a másik pedig egy hosszabb ideje tartó betegség. Soós János télen érkezett hozzánk, nemrég azonban műteni kellett. Leghamarabb csak április elején lesz hadra fogható. Az ő kiesése okozott gondot, ugyanis vele mindenképp úgy számoltam, hogy alapembere lesz a csapatnak. Kocsis Dávid pedig már több mint egy hónapja nem edzett. Egy vírusos betegséget kapott el, amiből még nem sikerült teljesen kilábalnia.

- Mi a véleménye a télen érkezett öt játékosról?

+ Papizsanszkij Artur kifejezetten jó védő, Papucsek Barnának nem csak a fizikai adottságai, de a védőmunkája is nagyon jó. Babos Barnabás tehetséges fiatal csatár, aki nagyon „érzi” a kaput, hiszen ősszel - 11 góllal - házi gólkirály volt Veszprémben, és szerintem az NB II-ben is megállja a helyét. Margitics Andor ifi válogatott, jelenleg az U19-es csapattal készül együtt, de január végén Egervári Sándor meghívta az U21-es válogatottba is, Törökországban pályára is lépett a felkészülési mérkőzéseken. A legnagyobb ígéret Soós János, akire már Dr. Mezey György is felfigyelt, sajnos a lehető legrosszabbkor jött neki ez a sérülés.

- Kik azok a játékosok, akik télen távoztak a csapattól?

+ Fekete Ádám Balassagyarmatra, Palkó Dávid a Pápa NB III-as csapatához, Bencze Zsolt és Balaskó Csaba az NB II-es Ceglédhez, Szabó Tamás a Kecskemét NB III-as csapatához, Varga Ferenc az NB III-as Mór csapatához, Vadász Viktor pedig az NB II-es Kazincbarcika együtteséhez igazolt.

- Hogyan történik egy új játékos leigazolása az NB II-es csapathoz? A Videoton II szakmai stábja dönt erről, vagy egyeztetnek dr. Mezey Györggyel?

+ Mindent egyeztetünk Dr. Mezey Györggyel. Mi javaslatot teszünk, hogy kiket lenne érdemes leigazolni, valamint tárgyalunk a játékosokkal, illetve a játékosok szüleivel. A végső döntést azonban minden esetben Dr. Mezey György hozza meg. Az edzőmeccseink többségét – amikor az nem ütközött az elsőcsapat felkészülésével – Mezey György is megtekintette, sőt Soós Janit a Kozármisleny ellen berakta a nagy csapatba és nagyon elégedett volt a teljesítményével. De, Margiticcsal és Babossal is elégedett a sportigazgató.

- Mik a csapat tavaszi céljai az NB II-ben?

+ Attól függetlenül, hogy változott az eredeti kiíráshoz képest a bajnokság menete, a cél továbbra is a biztos bentmaradás. Az NB II-ből a 14. és 15. helyezett fog kiesni, pontban viszont jelenleg még nem vagyunk nagyon messze ettől a két helytől. Abból a szempontból elég rossz helyen vagyunk most a tabellán, hogy nehéz innen az előrelépés, ugyanakkor könnyen a kieső helyen találhatjuk magunkat, ha nem figyelünk oda. Az viszont biztos, hogy a téli igazolásokkal a csapatunk erősebb lett, mint ősszel volt.

- Nehezebb vagy könnyebb egy NB I-es csapat tartalékcsapataként részt venni az NB II-es bajnokságban?

+ Teljesen más szabályok vonatkoznak ránk, és ez bizony nagyban nehezíti a helyzetünket. Csapatjátékról nehéz is beszélnünk, hiszen hétről-hétre más összeállításban szerepel a Videoton II a bajnokságban. Nekem azt is figyelnem kell, hogy a Puskás Akadémia U19-es csapata is jól helytálljon a bajnokságban, hiszen ott kell lenniük a dobogón, de a felnőtt csapat keretéből kimaradó játékosoknak is játéklehetőséget kell biztosítanom. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az NB I-es tartalékcsapatokban csupán három túlkoros játékos szerepelhet.

- Az NB II jelenlegi keretében ki lehet a következő Ponczók Csaba, aki felkerülhet a felnőttcsapat keretébe?

+ Nagy öröm számunkra, hogy Ponczók Csaba már a Videoton első csapatát erősíti, sőt a törökországi edzőtábort követően Fejes András is az első csapat keretében maradt, de itt kell megemlítenem Czirjék Zoltánt is, aki Filipovics kölcsönadását követően lett a Vidi harmadik számú kapusa. Csak ismételni tudom magam, de ha nincs ez a szerencsétlen sérülése Soósnak, akkor ő nagyon közel kerülhetett volna már most is a felnőtt csapat keretéhez. Véleményem szerint még komoly esélye lehet erre Gyurcsó Ádámnak, Szolnoki Rolandnak és Baracskai Rolandnak is. Azon sem lepődnék meg, ha Ponczók után ezek közül a játékosok közül kerülne ki az a következő akadémista, aki bemutatkozik majd az NB I-ben.

- Azt, hogy az NB I-es keretből az adott fordulóban ki fog szerepelni az NB II-es csapatban, általában mikor tudja meg a Videoton II szakmai stábja?

+ Általában pénteken, tehát nem sokkal a bajnoki mérkőzés előtt. Rájuk nem lehet úgy számítani, hogy velünk gyakoroljanak. Az viszont nagyon jó dolog, amit Dr. Mezey György igyekszik mindig megvalósítani, hogy azok a játékosok, akik a hétvégén nálunk szerepelnek biztosan, pénteken már nálunk edzenek. De még így is előfordulhat olyan eset, hogy csupán a mérkőzés előtt nem sokkal derül ki valakiről, hogy nálunk fog játszani.

Author: Wéninger Ákos

More news