Öt dolog, amire a Haladás elleni bajnokival kapcsolatban figyelni érdemes

Ötödik alkalommal zárunk (fél)idényt a Haladás ellen; éles háziverseny a kanadai táblázaton; a bajnokság legidősebbjeit adja a szombathelyi csapat.

A MOL Vidi FC az idény utolsó előtti, a bajnokság utolsó mérkőzését a Szombathelyi Haladás gárdájával vívja május 19-én, vasárnap 17 órától. A találkozóval kapcsolatban a molvidi.hu öt olyan dolgot szedett össze, amelyekre érdemes lehet figyelni a záró fordulóban.

Ötödször zárunk (fél)idényt a Haladás ellen
A mostani lesz az ötödik alkalom klubunk történetében, hogy (fél)idényt zárunk a szombathelyiek ellen. Az első kettőre még 1964-ben és 1965-ben került sor, a többire viszont szurkolóink is jól emlékezhetnek, hiszen 2016-ban és 2017-ben történtek. Előbbi két alkalommal a tavaszi-őszi lebonyolítású bajnokság feléhez ért a csapat, utóbbi kettő pedig decemberben esett. Érdekesség, hogy bár a Haladás elleni összesített bajnoki statisztikánk jelentősen pozitív - 48 győzelem, 18 döntetlen, 27 vereség -, épp ezen a négy meccsen nyeretlenek vagyunk velük szemben. 1964-ben hazai pályán 2-2-re, 1965-ben idegenben 0-1-re, 2016-ban szintén idegenben 1-1-re (ezen a meccsen debütált az NB I első 2000 után született játékosa, a már felcsúti színekben játszó Kiss Tamás), 2017-ben megintcsak idegenben 0-1-re végeztünk. A 2017. decemberi meccsen a szombathelyiek színeit képviselők közül a 33. fordulóban várhatóan legfeljebb három labdarúgó lép majd pályára: Király Gábor, Németh Márió és Németh Milán.

Elek Ákos a "Tanár Úr" nyomában
Télen visszatért játékosunk 123. vidis fellépésén juthat szóhoz, amellyel utolérheti Marco Caneirát. "Tanár Úr" 2011 és 2014 között ugyanis összesen 67 bajnokin, 14 Magyar Kupa- és 28 Ligakupa-meccsen, valamint 1 Szuperkupa-döntőn és 12 nemzetközi találkozón lépett pályára színeinkben, mellyel 74. helyen áll örökranglistánkon. Valamivel feljebb Nego Loic 166. alkalommal játszhat, amivel Kerecsényi Lajost foghatja be az 52. pozícióban, míg Fiola Attila a top100-at tovább közelítve Liptákot, Álvarezt, Szakály Dénest, Varga Ernőt és Dejan Viloticsot érheti utol a 117. helyen.

Eloszló góltermés
30-szor talált be a 2018-19-es idényben, ezzel a 12 csapat közül a legkevesebb gólt szerezte a Szombathelyi Haladás. Ennek fényében kevésbé meglepő, de érdekes tény, hogy az NB I 10 csapatából akad legalább egy-egy játékos, aki több gólt ért el, mint a Vas megyeiek házi gólkirálya, Priskin Tamás. Az egykori válogatott támadó 6-nál tart az idényben, csakúgy, mint a debreceniek legfőbb gólszerzője, Bódi Ádám. A Haladás 30 gólját egyébként 11 különböző labdarúgó jegyezte.

Ki nyeri a MOL Vidi FC házi kanadai táblázatát?
Nagyon éles a verseny, hogy "házon belül" ki lesz az első kanadai pontok tekintetében a 2018-19-es OTP Bank Ligában. A legtöbb gólt szerző Marko Scsepovics 10 találata mellé 3 asszisztot osztott ki, így 13 egységnél jár, de éppen itt tart az inkább a gólpasszokban jeleskedő Huszti-Nego duó is, akik 5+8-cal állnak. A felsoroltak közül a legkevesebbet egyébként Huszti játszotta, ő 1491 játékperc alatt hozta ezt össze, míg Scsepovicsnak 1994, Negónak - bár elsősorban védőként - 2880 minutum kellett ehhez.

Rutinos Haladás
Viszonylag ritka, hogy adott bajnokságnak egy bizonyos csapat adja két legidősebb játékosát, most mégis ez a helyzet a Haladással. Király Gábor a maga 43 esztendejével már korszakosan is kiemelkedőnek számít, de az előző bajnokságban őt Ferenczi István és Gera Zoltán követték - a páros azonban azóta visszavonult, így most Halmosi Péter a liga második legidősebbje. A korábbi válogatott labdarúgó 39 éves és csaknem 2 hónapos volt, amikor eleddig utoljára, 2018. november 24-én pályára lépett az NB I-ben, hiszen mint ismert, februárban kikerült a Haladás első keretéből. Utoljára 2010-11-ben fordult elő, hogy az adott kiírás két legidősebb labdarúgóját egy csapat adja, mégpedig az utolsó helyen kieső Szolnok, Kövesfalvi és Rézsó hálóőrök révén.

 

Author: Guber Péter

Photo: molvidi.hu

More news