Kovács Ferenc: "Borzasztó nehéz tavasz vár ránk"

Kovács Ferenc, klubunk tiszteletbeli elnöke ma 81 éves. A vele készített interjúban többek közt azt is elárulta, hogy bár csodálatos őszi szezont tudhat maga mögött a Vidi, hiba lenne azt hinni, hogy már zsebben a bajnoki aranyérem.

- 81 évesen is kifejezetten aktív életet él. Hogy telnek a mindennapjai?

Amióta az eszemet tudom, mindig a sport, azon belül is a labdarúgás határozta meg az életemet és az életritmusomat. Ez hála Istennek kortól független, mind a mai napig így van. Jelenleg, a játékosokhoz és a szakmai stábhoz hasonlóan, én is élvezem a szabadságot, de már nagyon várom, hogy elkezdődjön a tavaszi szezon.

- Hogyan értékeli a csapat őszi teljesítményét?

Röviden fogalmazva: csodálatos teljesítményt nyújtott ősszel a Vidi. Azt is mondhatnám, hogy párját ritkító volt mindaz, amit a srácok ősszel produkáltak. Erre az eredményre valamennyi játékos, és az edzők is, valamint mindenki, aki hozzátett a sikerhez valamennyit, nagyon büszke lehet.

- El tudja azt képzelni, hogy szezon végén ne mi nyerjük a bajnokságot?

Semmiképp sem szeretnék vészjósló lenni, de azt mindenképp ki kell mondanunk, hogy borzasztó nehéz tavaszi szezon vár ránk. Az összes rangadónkat idegenben fogjuk megvívni, ráadásul roppant kiegyensúlyozott idén az NB I mezőnye. Egyáltalán nem lesz könnyű a megszerzett előnyünket megtartani. Nagyon bízom benne ugyanakkor, hogy május végén bajnoki aranyérmet ünnepelhetünk. Meg kell becsülni mindazt, amit ősszel elértünk, de a következő hetek legnagyobb feladata az lesz, hogy felkészüljünk az előttünk álló tavaszi szezonra. Rengeteget kell még dolgoznunk ahhoz, hogy bajnokok legyünk.

- Ön nem csak a Videoton FC tiszteletbeli elnöke, de az MLSZ-en belül ön koordinálja a magyar labdarúgás utánpótlását is. Árulja el, honnan van ennyi energiája?

Amit az ember szeret csinálni, arra nem úgy tekint, hogy a rá fordított idő különösebb energiába kerülne. Nagyon szerencsés ember vagyok, mert egész életemben azt csináltam, amit a legjobban szeretek. Fiatal koromban futballista voltam. Az edzések, és a meccsek után is késő estig a Duna-parton fociztunk a cimborákkal. Később edzőként is nap mint nap azzal foglalkoztam reggeltől estig, amivel a legjobban szerettem. És most, idős koromban sincs ez másképp. Minden este amikor lefekszem, alig várom, hogy reggel legyen, és elkezdődjön egy új nap. Nagyon élvezem, amit csinálok, egyáltalán nem érzem úgy, hogy energiát áldoznék a munkámra.

     
 

Feri bácsi 1934. január 7-én született Budapesten. Az MTK saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az első osztályban, és több mint 10 éven keresztül viselte a kék-fehér mezt. A fővárosi csapattal bajnok, Kupagyőztesek Európa Kupája - döntős és kétszer a Közép-európai Kupa győztese. Az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal.

1965-ben kezdte edzői karrierjét az MTK utánpótlásánál, 1968-'69-ben már az első csapat kispadján ült. 1970-'72 között az Egri Dózsa, 1972-'77 között a Videoton SC, 1977-'78 között a Vasas SC, 1978-'79 között a magyar válogatott, 1980-'83 között a DVSC, 1983-'86 között újra a Videoton SC, 1986-'87 között a spanyol Las Palmas, 1987-'88 között harmadszor is a Videoton SC, 1989-'90 között a Szeged SC, 1990-'93 között az Újpest vezetőedzője volt. 

1968-ban Magyar Népköztársaság Kupa-győztes az MTK-val, 1983-ban mesteredzői díjjal tünteték ki, de legnagyobb edzői sikereit klubunkkal érte el. Magyar bajnoki ezüstérmes 1976-ban, bronzérmes 1984-ben és 1985-ben a Vidivel. Az 1984-'85-ös szezonban pedig a klub és máig a magyar labdarúgás utolsó csúcseredményét produkálta klubszinten, az UEFA Kupa döntőjéig vezette csapatunkat, azóta Székesfehérváron igazi legenda övezi személyét.

30 évvel ezelőtt a csehszlovák Dukla Praha, a francia Paris Saint-Germain, a jugoszláv Partizan Belgrád, az angol Manchester United, és a jugoszláv Zeljeznicar kiverése után játszhattunk finálét a Real Madrid ellen.

Összesen 533 mérkőzésen ült a kispadon vezetőedzőként bajnoki mérkőzésen. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy játékosként és edzőként is szerepelt európai kupadöntőben. Kovács Ferenc 2008 óta - immár 7 esztendeje - a Videoton FC tiszteletbeli elnöke. 

A Videoton FC minden vezetője, játékosa és munkatársa nevében boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Feri bácsinak!

 
     

Author: Wéninger Ákos

Photo: vidi.hu

More news